Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs, izsaucot spēlētājus uz valstsvienību, vienmēr viņu spējas vērtē pēc tā brīža snieguma, nevis pagātnes sasniegumiem, intervijā žurnālā “Sporta Avīze” stāstīja speciālists.

Atgādinām, ka janvāra sākumā Latvijas Futbola federācija (LFF) paziņoja, ka valstsvienību turpinās vadīt Starkovs. Ar viņu tiks noslēgts līgums uz 2014.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas cikla beigām, taču, ja abas puses būs apmierinātas ar paveikto darbu, tad to varēs pagarināt arī uz nākamo atlases ciklu.

“Neslēpšu, ka ir patīkami, ka LFF izvēle bijusi man labvēlīga. Ne jau mēs – treneri – izvēlamies darbu, bet darba devēji izvēlas mūs,” prieku par darba turpināšanu Latvijas izlasē pauda Starkovs. “Tas ir patīkami un arī svarīgi, ka mūsu un federācijas vadības redzējums valstsvienības sakarā ir līdzīgs.”

Speciālists, vadot valstsvienību, paralēli strādās arī Azerbaidžānas klubā “Baku”, taču viņš uzsver, ka tāda pati slodze bija arī tad, kad viņš vadīja “Skonto” komandu.

“Slodze un dzīves ritms man nemainās. Tas viss, protams, ir pietiekami sarežģīti, bet daudz kas jau būs atkarīgs no darba organizācijas, un tas attiecas uz abām darba frontēm – izlasi un klubu,” viņš skaidroja. “Protams, dažreiz var būt tā, ka abu pušu intereses saduras, ka viens darbs otram patraucē, bet esmu jau uzkrājis šāda veida pieredzi un zinu, kā ar darbu apvienošanu tikt galā. Tāpēc es ceru un ticu, ka viss būs kārtībā abās frontēs.”

“Šāda slodze man nav nekas jauns. Ar to jau saskāros, kad strādāju “Skonto”. Var teikt, toreiz, apvienojot darbus, ieguvu labu pieredzi un arī rezultāts neizpalika. Ceru, ka tā būs arī turpmāk. Protams, ka es nevēlos, lai kāda puse cieš. Tas galu galā ir trenera pienākums. Es labi zinu futbola formulu – kad tiek izcīnīta uzvara, uzvar komanda, bet, kad zaudē, zaudē treneris. Es to lieliski apzinos, bet šobrīd esmu nešaubīgi pieņēmis lēmumu, darbus apvienot, un esmu pārliecināts, ka viss būs kārtībā, ka sasniegsim labu rezultātu ar abām vienībām,” teica treneris, uzsverot arī, ka “Baku” komandas vadība viņu pilnībā atbalsta.

Tikmēr runājot par sava darbu izlasē, Starkovs stāstīja, ka uz to neizsauc spēlētājus, kuru tajā brīdī nerāda savu labāko sniegumu klubā.

“Lai pieņemtu lēmumu, vienmēr jāiet uz kompromisu. Tā ir ikdiena arī manā darbā, kad kontaktējos ar spēlētājiem. Es nekad nesaku – tu nekad nespēlēsi izlasē – vai arī gluži pretēji – tu spēlēsi vienmēr. Viss ir atkarīgs no esošās situācijas,” teica speciālists. “Vienmēr būs jāiet uz zināmu kompromisu, jo ir ļoti svarīgi pieņemt optimālu lēmumu noteiktā situācijā. Tas bija svarīgi arī iepriekšējā cikla beigās rudenī.”

“Šis posms izdevās fantastisks – viesos pieveicām Gruziju, mājās – Maltu, kā arī nospēlējām neizšķirti ar Grieķiju. Šī izlase tomēr FIFA reitingā ir desmitniekā. To nevajag aizmirst,” uzsvēra Starkovs. “Pēc tam mēs spēlējām pret supermotivētu Horvātijas komandu. Laiks rādīs, kuri futbolisti būs valstsvienībā arī šogad. Varbūt, parādot labu sniegumu klubā, atgriezīsies kāds, kurš izlasē kādu laiku nav spēlējis. Treneris nedrīkst būt dogmatisks un balstīties tikai uz vienu ideju. Vienmēr ir nepieciešams kompromiss. Tieši tas ir pareizais ceļš.”

Starkovs pauda pārliecību, ka nākamā cikla laikā uz izlasi var izsaukt jebkurš futbolists: “Pērn no Latvijas čempionāta valstsvienībā iekļuva Aleksandrs Fertovs, Ritvars Rugins, Oļegs Laizāns... Baidos kādu aizmirst. Kandidātu rindas papildināja arī Germans Māliņš un Pāvels Doroševs. Jebkurš var tikt izsaukts. Paldies Dievam, ka labi strādā internets un es jebkuru spēlētāju varu apskatīt un papētīt. Arī prese daudz ko ietekmē. Jebkurš spēlētājs valstsvienībā nonāk tikai tad, kad ir apliecinājis, ka var būt noderīgs. Futbolistu nedrīkst iekļaut valstsvienībā bez pamata. Tāpēc arī ir pārbaudes, treniņi, spēles, kur katru spēlētāju apskatām un novērtējam.”

Starkovs Latvijas izlases galvenā trenera amatā pirmo reizi strādāja no 2001.gada vasaras līdz 2004.gada beigām. Viņš Latvijas izlasei palīdzēja kvalificēties 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīram. Pēc tam viņš valstsvienības galvenā trenera amatā atgriezās 2007.gadā.

2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase ar 11 punktiem desmit spēlēs izcīnīja ceturto vietu, lai arī kvalifikācijas cikls iesākās neveiksmīgi.

Pirmā oficiālā spēle šogad Latvijas izlasei paredzēta 29.februārī, kad Turcijas pilsētā Antālijā paredzēta pārbaudes spēle ar Kazahstānas valstsvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!