Foto: AFP/Scanpix
Trīs Nīderlandes pilsoņiem pirmdien piespriests 360 eiro liels naudas sods par rasistisku komentāru veltīšanu futbola valstsvienības pussargam Lerojam Feram.

"Prokuratūra trim aizdomās turamajiem piespriedusi 360 eiro sodu par saistību ar viņu komentāriem "Facebook" lapā pēc selfija publicēšanas," teikts prokuratūras paziņojumā.

Kā zināms, novembrī Fers savā tvitera kontā publicēja pašbildi ar astoņiem citiem valstsvienības spēlētājiem, turklāt visi deviņi bildē esošie futbolisti ir melnādainie. Bildi savā "Facebook" lapā pārpublicēja portāls "Voetbalzone.nl", kur futbolistiem tika veltīts daudz rasistisku komentāru, spēlētājus saucot par vergiem.

Fers, kurš ikdienā spēlē Anglijas premjerlīgas vienībā Londonas "Queens Park Rangers", Nīderlandes laikrakstam "De Telegraaf" pauda, ka ir šokēts par saņemto reakciju.

"Futbolisti no tribīnēm dzird pērtiķu skaņu atdarinājumus bijušajās Austrumu bloka valstīs. Tomēr tas, kas noticis tagad, ir daudz sliktāk," pauda Fers. "Šķiet, ka cilvēki saka: "Tu neiederies Nīderlandes izlasē."."

Incidents ar futbolistiem notika pēc tam, kad Nīderlandes policija bija arestējusi 90 cilvēkus, kas protestēja par un pret populāro holandiešu folkloras tēlu Melno Pēteri.

Amsterdama saņēma sūdzības par Melnā Pētera parādīšanos 2013.gada Svētā Niklāva parādes laikā, jo tas pārkāpjot starptautiskās tiesības, kas aizliedz rasismu un diskrimināciju. Šis viduslaiku varonis tradicionāli tiek attēlots ar sarkanām lūpām, sprogainiem melniem matiem un lieliem zelta auskariem, tērpies spilgtās viduslaiku drānās.

Iepriekš veiktā pētījumā konstatēts, ka "daudzi melnie amsterdamieši jūtas diskriminēti un daudzi Amsterdamā atzinuši - viņi var saprast, ka melnādainie jūtas diskriminēti Melnā Pētera dēļ".

Incidents izcēlās neilgi pēc tam, kad Nīderlandes futbola izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē ar 6:0 sagrāva Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!