Trešdien norisināsies "Latvijas Gada balvas sportā 2009" ceremonija, kurā balvas tiks pasniegtas 13 nominācijās.

Ceremonija "Sapņu fabrikā" sāksies plkst.21.00, un tiešraidē to translēs Latvijas Televīzijas 1.kanāls.

"Latvijas Gada balvas sportā 2009" ceremonijā 13 nominācijās tiks apbalvoti Latvijas labākie aizvadītā gada sportisti, treneri, debitanti un nozīmīgākie sporta notikumi, kas nesuši Latvijas vārdu pasaulē.

Turklāt savu simpātiju varēs noteikt arī skatītāji, tiešraides laikā ar telefonbalsojuma starpniecību nosakot Latvijas populārākā sportista balvas ieguvēju.

Uz labākā sportista balvu šogad pretendē skeletonists Martins Dukurs, bobslejists Jānis Miņins, šorttrekists Haralds Silovs, BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs un šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis.

Nominācijai "Labākā Latvijas sportiste" izvirzīta daudzcīņniece Aiga Grabuste, basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota, pludmales volejboliste Inguna Minusa, šķēpmetēja Madara Palameika un pieccīņniece Jeļena Rubļevska.

Uz titulu "Labākais/-ā tehnisko sporta veidu sportists/-e" pretendē motosporta ekipāžas Jānis un Lauris Daideri un Māris Rupeiks/Haralds Kurpnieks, motosportisti Matīss Karro un Kaspars Liepiņš, kā arī rallija ekipāža Andis Neikšans/Pēteris Dzirkals.

Uz labākā trenera balvu pretendē Ainārs Čukste (basketbols), Sandis Prūsis (bobslejs), Genādijs Samoilovs (pludmales volejbols), Aleksandrs Starkovs (futbols) un Oļegs Znaroks (hokejs).

Uz Latvijas labākās komandas titulu pretendē pludmales volejbola duets Inguna Minusa/Inese Jursone, Jāņa Miņina bobsleja četrinieka komanda, Latvijas vīriešu futbola komanda, Latvijas vīriešu hokeja valstsvienība un hokeja klubs Rīgas "Dinamo". Šajā nominācijā šogad pat labāko pieciniekā nav iekļuvusi Latvijas sieviešu basketbola izlase, kas par labāko tika atzīta iepriekšējos četrus gadus.

Uz gada uzlecošās zvaigznes titulu pretendē basketboliste Sabīne Niedola, šķēpmetēja Madara Palameika, svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, tenisiste Anastasija Sevastova un pludmales volejbolists Ruslans Sorokins.

Nominācijai "Gada sporta notikums Latvijā" izvirzīts Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm, MX1 Latvijas "Grand Prix" pasaules čempionāts motokrosā Ķegumā, "Nordea" Rīgas maratons skriešanā, Sanda Ozoliņa atgriešanās hokejā un Rīgas "Dinamo" klubā un SEB Latvijas kalnu divriteņu maratoni.

Nominācijai "Par cīņas gribu" izvirzīts futbolists Vitālijs Astafjevs, Rubļevska un Štrombergs.

Tāpat notiks līdzjutēju balsojums par gada populārāko sportistu. Pirmajā balsojumā, kurā tika noskaidroti trīs labākie, uzvarēja Ozoliņš, apsteidzot Štrombergu un vēl vienu hokejistu Edgaru Masaļski. Ozoliņš ieguva 4630 balsis, par Štrombergu nobalsots 3812 reizes, bet Masaļskis saņēma 3244 balsis.

Ceremonijā tiks pasniegta arī Latvijas Paraolimpiskās komitejas speciālbalva, balva "Paraugs sportā", uz ko pretendē pagājušā gada balvas ieguvējs Aigars Apinis, kā arī Latvijas Ratiņbasketbola federācija un Latvijas stājhokeja izlase.

Savukārt balvu par mūža ieguldījumu saņems šķēpmetējs Jānis Lūsis. Viņš ir vienīgais Latvijas sportists, kuram izdevies izcīnīt visu trīs kalumu olimpiskās medaļas - olimpisko zeltu 1968.gadā Mehiko, sudrabu 1972.gadā Minhenē un bronzu 1964.gadā Tokijā. Jānis Lūsis ir arī četrkārtējs Eiropas čempions un divkārtējs pasaules rekordists, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.

Nominācijas "Gada sporta skolotājs" finālam izraudzīta Rīgas 41.vidusskolas skolotāja Antra Šverna, kā arī Saldus sākumskolas skolotājs Genādijs Buzoverovs un Valmieras Valsts ģimnāzijas skolotāja Maija Priedīte. Konkursu "Gada sporta skolotājs" organizē Izglītības un zinātnes ministrija ar mērķi popularizēt sporta skolotāja nozīmi jaunās paaudzes izglītošanas procesā un noteikt profesionālāko sporta skolotāju valstī.

Nominācijas "Paraugs sportā" uzvarētāju izvirza Latvijas Atlētu komisija, savukārt Latvijas Paraolimpiskās komitejas speciālbalvu izvirza un nosaka Latvijas Paraolimpiskā komiteja.

Lai suminātu laureātus, uz skatuves līdz ar pasākuma vadītājiem - Iju Circeni-Grošu un Dāvidu Ernštreitu - kāps arī grupas "Dzelzs vilks", "Borowa Mc", dziedātāja Aiša un citi Latvijas pazīstamākie mūziķi un mākslinieki, un sagaidāms ne viens vien pārsteigums.

Pasākumu apmeklēs arī Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Pasākumu organizē sabiedrisko attiecību aģentūra "Prospero". Ceremonijas režiju un māksliniecisko daļu veido Viktors Runtulis. Pasākuma rīkošanas iniciatīva pieder Igo Japiņam, kas ar Latvijas Olimpiskās komitejas un sponsoru atbalstu pirmo reizi ceremoniju organizēja 2005.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!