Foto: F64

Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) oficiāli piespriedusi 18 mēnešu diskvalifikāciju dopinga lietošanā pieķertajam Latvijas izlases uzbrucējam Vitālijam Pavlovam, bet cita Latvijas hokejista Ralfa Freiberga lieta vēl paliek atklāta un sportistam ir piemērota pagaidu diskvalifikācija.

Kā vēsta IIHF, Pavlovam diskvalifikācija stājas spēkā šī gada 1.maijā un ilgs līdz 2015.gada 30.oktobrim. Šajā laika periodā Pavlovs nedrīkstēs piedalīties IIHF vai kāda IIHF biedra rīkotajās sacensībās.

Savukārt Freibergs saņēmis pagaidu diskvalifikāciju, tādējādi viņš nedrīkstēs palīdzēt Latvijas izlasei pasaules čempionātā Minskā. Freiberga lietu vēlreiz skatīs IIHF Disciplinārā komiteja un pēc tam lems, vai hokejistam piespriežamas kādas sankcijas.

Abi hokejisti aizliegto vielu lietošanā pieķerti pēc Soču olimpisko spēļu ceturtdaļfināla mača starp Latviju un Kanādu. Kā zināms, šajā mačā, kas iegājis jau Latvijas hokeja vēsturē, kanādieši ar lielām grūtībām uzvarēja 2:1 un iekļuva pusfinālā. Pavlovs sodu saņēma ātrāk, bet Freiberga lietu ilgāk skatīja Starptautiskā Olimpiskā komiteja. SOK pagājušajā nedēļā paziņoja, ka arī Freibergs ir pārkāpis antidopinga likumus, un izslēdza viņu no Soču olimpiskajām spēlēm.

Pavlova organismā konstatēta aizliegtā viela metilheksanemīns, kas tiek klasificēts kā specifisks stimulants. Arī B prove apliecināja šīs vielas klātbūtni Pavlova organismā. Pavlovs jau iepriekš norādījis, ka lietojis tikai sava kluba Rīgas "Dinamo" ārsta ieteiktos uztura bagātinātājus un nav apzināti lietojis aizliegtās vielas.

IIHF varēja diskvalificēt Pavlovu uz diviem gadiem, taču organizācija ņēma vērā Pavlova atsaucību un pretimnākšanu lietas izskatīšanā, kā arī godīgumu. Tomēr IIHF norāda, ka hokejistam ir jābūt rūpīgākam un pašam arī ir jāseko līdzi, kādas vielas un uztura bagātinātājus lieto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!