Apdrošināšanas sabiedrība ERGO un Valsts meža dienests (VMD) brīdina, ka vasaras sezonā autovadītājiem īpaši jāuzmanās no pēkšņi uz ceļiem izskrējušiem meža zvēriem, kas šķērso ceļu, lai nokļūtu pie ūdenstilpnēm vai meklētu barību.

Saskaņā ar ERGO apkopoto informāciju, šogad pēdējos divos mēnešos saņemti par 40% vairāk autoīpašnieku zaudējumu atlīdzību pieteikumi par KASKO negadījumiem ar meža zvēriem nekā līdzīgā periodā pērn. Visbiežāk sadursmes izraisījušas stirnas un mežacūkas, bet ir bijis arī negadījums ar stārķi.

ERGO atgādina, ka, saskaņā ar likumu, OCTA zaudējumus automašīnu īpašniekiem, kas radušies meža dzīvnieka izraisīta ceļu satiksmes negadījuma rezultātā, nekompensē. Zaudējumu atlīdzību iespējams saņemt vienīgi, ja transportlīdzeklim veikta KASKO apdrošināšana.

Sausums liek meklēt ūdeni

Jānis Ozoliņš, Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs: "Visbiežāk sadursmes ar meža dzīvniekiem notiek vēlu vakarā un agri no rīta. Tas ir laiks, kad ir vēsāks gaiss un meža zvēri dodas meklēt barību, parasti no lielu mežu masīviem pārvietojoties uz lauksaimniecībā izmantojamu zemi. Karstā laikā un pēc ilgstoša sausuma autovadītājiem ārpus pilsētām jāuzmanās no meža dzīvnieku pēkšņas šosejas šķērsošanas, it sevišķi ūdens tilpņu tuvumā, kur tie nereti meklē patvērumu no karstuma vai arī ūdeni dzeršanai."

Īpaši bīstamas ir transportlīdzekļu sadursmes ar lielajiem meža zvēriem – aļņiem un staltbriežiem, kuri vasaras laikā mēdz klejot īpaši aktīvi, jo parasti sadursmes ir smagas un nereti ar letālām sekām.

Šogad rekordaugsts sadursmju skaits

Pēc ERGO datiem šogad saņemts vislielākais KASKO pieteikumu skaits pēdējo gadu laikā saistībā sadursmēm ar meža zvēru un nodarītajiem bojājumiem transportlīdzeklim. Tas skaidrojams gan ar šī gada stirnu medību aizliegumu bargās ziemas dēļ, gan ar karstumu – ūdenstilpju meklējumiem, gan ar aizaugušajām ceļu malām, kā rezultātā autovadītājiem grūti savlaicīgi pamanīt meža zvēru un izvairīties no tā. Visvairāk negadījumos iesaistītas stirnas un mežacūkas.

Lilita Linde, ERGO Transportlīdzekļu, OCTA un personu apdrošināšanas departamenta direktore: "Sadursmē ar meža dzīvnieku, ne tikai transportlīdzeklis var tikt bojāts, pat neatjaunojami, bet nereti cieš tieši transportlīdzekļa pasažieri. Saskaņā ar šī gada ERGO datiem, vidējā zaudējumu atlīdzība frontālas sadursmes gadījumos ir 1200 latu, sāniskas – 500 latu. Visvairāk sadursmes ar meža zvēriem notikušas Rīgas apkārtnē mežu un lauku tuvumā, kā arī citās Vidzemes reģiona apkaimēs un Latgalē."

Kas jādara, ja notikusi sadursme ar meža zvēru?

  • Ja negadījumā cietuši cilvēki, ja transportlīdzeklis saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem nevar turpināt ceļu, autovadītājam jāziņo Ceļu policijai, kas savukārt informēs Valsts meža dienesta attiecīgos pārstāvjus.
  • Ja nav cietušo (vadītājs, pasažieri) un transportlīdzeklis ir braukšanas kārtībā, Ceļu policija nav jāsauc. Taču jāinformē par notikumu VMD, ka notikusi sadursme ar meža zvēru.
  • Notriekto dzīvnieku nedrīkst vest mājās. Tā ir pretlikumīga rīcība – Medību noteikumu pārkāpums, par kuru var piemērot naudu sodu 20–250 latu apmērā.
  • Lai saņemtu KASKO atlīdzību, jāiesniedz apdrošinātājam atlīdzības pieteikuma iesniegums ar Ceļu policijas protokolu, ja tāds nepieciešams, saskaņā ar apdrošinātāja noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!