Foto: F64

Latvijas hokeja izlase pirmajā pasaules čempionāta mačā pret Somiju, pateicoties lieliskajam līdzjutēju atbalstam, jutusies kā mājās, kas arī palīdzējis gūt vēsturisko uzvaru, uzskata valstsvienības galvenais treneris Teds Nolans, kurš ir apņēmības pilns parādīt Latvijas vietu uz pasaules hokeja kartes.

Kā ziņots, Latvijas hokejisti sestdien ar 3:2 apspēlēja Somiju, uzveicot šo valstsvienību pirmo reizi pasaules čempionātu vēsturē.

"Biju ļoti apmierināts ar cīņas gribu," pauda Nolans. "Lielākais ieguvums bija mūsu fani. Līdzjutēju atbalsts bija neticams, lielisks turnīra sākums. Šķita, ka spēlējām Rīgā."

Pirmajā periodā ļoti spēcīgu spēka paņēmienu saņēma Latvijas izlases uzbrucējs Juris Štāls, kurš laukumu bija spiests pamest tikai ar komandas biedru palīdzību. Nolanam vēl nav zināms hokejista veselības stāvoklis, taču viņš pieļauj, ka Štālam varētu būt smadzeņu satricinājums.

"Šajā turnīrā vēlamies spēlēt labi. Katru spēli cīnīties. Gribu parādīt Latviju uz hokeja kartes. Pirmajā gadā nezināju nevienu spēlētāju, un viņi nezināja mani. Pērn daudzi uz pasaules čempionātu neaizbrauca savainojumu dēļ, savukārt šogad izdevās savākt maksimāli labāko sastāvu. Hokejisti sākuši noticēt, ka viņi var uzvarēt jebkuru, ja strādā un veic darbu labi," atklāja Nolans.

Zīmīgi, ka Latvija sestdien pirmo reizi pēc neatkarības atgūšanas uzvarēja pasaules čempionāta pirmajā mačā.

"Nē, šādu faktu nezināju. Tas ir labs sākums. Pēc katras spēles saku hokejistiem, ka viņi var izbaudīt panākumu pirmās 15 minūtes pēc spēles. Pēc tam tas jau ir jāaizmirst," atzina kanādietis. "Katra spēle šajā turnīrā ir smaga un katrs var uzvarēt katru. Svētdien pret Vāciju spēlēsim latviešu hokeju. Cerams, ka tiksim pie laba rezultāta."

Tikmēr Somijas izlases galvenais treneris Erka Vesterlunds vēlējās apsveikt Latviju ar gūto panākumu.

"Latvija spēlēja ļoti labi. Nespēlējam labi kā komanda. Pārāk daudz noraidījāmies," uzskata Vesterlunds. "Vēlamies spēlēt labāk kā komanda. Gaidām papildinājumu no Ziemeļamerikas, taču iespēju nav daudz."

Kā ziņots, Somija pēdējos divos pasaules čempionāts bijusi ceturtā, bet šīgada Olimpiādē izcīnīja bronzas medaļas.

Nākamo spēli Latvijas izlase aizvadīs svētdien pret Vāciju. Savukārt apakšgrupas turpinājumā gaidāmi mači pret Kazahstānu, ASV, Krieviju, Baltkrieviju un Šveici.

Pasaules čempionātā 16 izlases sadalītas divās apakšgrupās, pa astoņām katrā, četrām labākajām kvalificējoties ceturtdaļfinālam.

Komandām, kuras grupās ieņems 5.-7.vietu, čempionāts būs noslēdzies, savukārt katras apakšgrupas vājākā komanda pametīs augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Austrija un Slovēnija, kas abas spēcīgākajā līgā atgriezīsies pēc gada pārtraukuma.

Sacensības Minskā ilgs līdz 25.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!