Foto: LETA

Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) kongresā piektdien, 19. maijā, balsojumā lemts, ka Rīga un Minska, kas pieteicās kopīgi rīkot 2021. gada pasaules čempionātu elites divīzijā, uzņems šo turnīru.

2021. gada pasaules hokeja čempionāts elitē risināsies 7.-23. maijā.

IIHF Izpildkomitejas balsojumā par labu Latvijai un Baltkrievijai nobalsoja ar 55 balsīm, savukārt Somijas kandidatūra saņēma 52 balsis.

Tomēr aģentūra LETA vēsta, ka Rīga un Minska balsojumā tikai sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Rīga un Minska balsojumā ieguva 54 balsis, bet Somijas kandidatūra saņēma 53 balsis. Pēc pirmā balsojuma tika lemts pārbalsot, jo sākotnējais balsojums it kā neesot atbildis nepieciešamajam kvorumam, taču otrā balsojuma laikā tomēr pirmais balsojums tika atzīts par derīgu. Otrajā balsojumā Rīgas un Minskas kandidatūra saņēma 55 balsis, bet somiem tika 52 balsis.

Latvijas un Baltkrievijas puse kā turnīra mājvietas piedāvā abu valstu galvaspilsētas Rīgu un Minsku, kamēr Somijā mači notiktu Helsinkos un Tamperē. Latvijā spēles notiks "Arēna Rīga", kurā ir 10 300 skatītāju vietas. Savukārt Baltkrievijā spēles notiks "Minsk Arena", kurā ir 15 000 skatītāju vietas un ledus laukumi treniņiem. Zināms, ka Rīgā pirms pasaules čempionāta ir jāuzbūvē treniņu laukumi "Arēna Rīga" tuvumā, lai hokejistiem no treniņu un spēļu viteas nebūtu jāmēro garš ceļš.

Rīga un Minska rīkos attiecīgi Latvijas un Baltkrievijas izlašu apakšgrupu spēles. Pusfināla, kā arī fināla mačs un cīņa par trešo vietu notiku Baltkrievijā "Minsk Arena" ledus hallē. Latvijas grupas spēles un divi ceturtdaļfināli tiktu aizvadīti "Arēnā Rīga", kura jau ir piedzīvojusi pasaules čempionāta atmosfēru 2006. gadā. Arī Baltkrievijai ir pieredze pasaules čempionāta rīkošanā. Tāpat, kā 2006. gadā Rīgā, arī 2014. gadā Minskā tika rīkots pasaules čempionāts augstākajā divīzijā.

"Es ticu Eiropai bez robežām, ar aizrautību (IIHF sauklis "Passion, no borders" – red.). Tā būs fantastiska iespēja parādīt, ka Eiropa ir kaislīga, bez jebkādām robežām. Es ticu sociālai atbildībai, un tas nozīmē arī pieņemamas cenas līdzjutējiem. Viņiem daudz nevajadzēs maksāt. Pie mums alus maksā tikai 2,20 eiro, un Minskā tas ir vēl lētāks," uzrunā pēc balsojuma sacījis Rīgas mērs Nils Ušakovs, kuru citē IIHF.

Tikmēr Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis pateicās Minskas kolēģiem par aicinājumu kopīgi rīkot čempionātu un cer, ka pasaules čempionāta rīkošana palīdzēs hokeja attīstībai valsti. "Mūsu zemā hokeju ļoti mīl. esam pateicīgi Baltkrievijas draugiem, ka aicināja mūs pievienoties. Ķelnē pasaules čempionātā bija 7000-8000 Latvijas līdzjutēju, kas atbalstīja mūsu komandu. Ceru, ka ar pasaules čempionāta rīkošanu vēl vairāk attīstīsim hokeju."

Kā zināms, vienīgo reizi Latvija pasaules hokeja čempionātu rīkoja 2006. gadā, bet Baltkrievija šo turnīru uzņēma 2014. gadā.

Latvija vairākkārt pieteikusies rīkot pasaules čempionātu hokejā, taču līdz šim atkārtoti iegūt tiesības uz šo turnīru nav izdevies - 2014. gada turnīru uzticēja Baltkrievijai, 2017. gada čempionātu - Francijai un Vācijai, bet 2018. gadā to rīkos Dānija.

Zināms, ka Minskas grupā kopā ar Baltkrieviju būs Krievija, lai nodrošinātu iespējami lielāku ārvalstu līdzjutēju skaitu. Savukārt Rīgā, visticamāk, kopā ar Latviju spēlēs Somija. Pārējās grupu dalībnieces būs zināmas tikai pēc 2020. gada pasaules čempionāta. Tādu vēlmi izteikusi Baltkrievijas puse, vēsta Krievijas masu mediji.

Baltkrievija nav Eiropas Savienības dalībvalsts, tomēr faniem nevajagot uztraukties par problēmām ar vīzu kārtošanu. Turnīra rīkotāji sola, ka spēļu biļetes būs kā vīza iebraukšanai valstī.

"Hokejs mūsu valstīs ir sporta veids Nr1. Kad sākām strādāt pie kopējās kandidatūras, mums teica, ka nav izredžu. Rīkošanas tiesību iegūšana ir liela atzinība Latvijai un Baltkrievijai kā spēcīgām valstīm hokeja sabiedrībā. Mēs uzvarējām ar attieksmi pret cilvēkiem. Visus vajag cienīt un sadarboties, arī ne tikai tad, kad vēlēšanās vajadzīgas balsis. Iespējams, lēmumu ietekmēja tas, ka Latvija un Baltkrievija, atšķirībā no Somijas, tikai pa reizei rīkojušas čempionātu," pēc IIHF kongresa Ķelnē stāstījis Baltkrievijas Hokeja federācijas viceprezidents Sergejs Gončarovs.

Nākamgad pasaules čempionāts elitē risināsies Dānijas pilsētās Kopenhāgenā un Herningā, 2019. gada turnīru uzņems Slovākijas pilsētas Bratislava un Košice, bet 2020. gadā pasaules labākie hokejisti pulcēsies Šveicē – Cīrihē un Lozannā.

Piektdien IIHF kongresā nolemts, ka 2018. gada I divīzijas A grupas turnīrs notiks Ungārijā, bet B grupas - Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!