Foto: DELFI
Rīgas domes vadība pirmdien, 24. maijā, Latvijas galvaspilsētas centrā vienā no pasaules hokeja čempionāta pilsētvides reklāmas stendiem publiski mediju klātbūtnē Baltkrievijas karogu nomainīja pret baltkrievu opozīcijas balti sarkano karogu. Tomēr nedēļas nogalē klusāk šajos stendos nomainīts cits karogs – nestartējošās Krievijas karogu nomainījis Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) karogs.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka pasaules čempionātā Rīgā startē Krievijas Olimpiskās komandas hokejisti, kuri startē ar abreviatūru ROC (latviski KOK) un KOK simboliku. Tas saistīts ar Krievijas diskvalifikāciju no visām augstākā līmeņa sacensībām saistībā ar ilgstoši piekoptu krāpšanos sportā pat valstiskā līmenī.

Piespriestais sods paredz, ka sacensībās nestartē Krievija, sacensībās nav redzams Krievijas karogs un netiek atskaņota Krievijas himna. Šī diskvalifikācija attiecas uz sacensību arēnām un sacensību oficiālajām vietām.

Sākotnēji Rīgas ielās iedzīvotāji redzēja Krievijas karogu, par ko neizpratni portālam "Delfi" pauda vairāki lasītāji. Tādējādi sanāca pretrunas – turnīrā Rīgā nestartē Krievija, bet Latvijas galvaspilsētas ielās redzami Krievijas karogi saistībā ar pasaules čempionātu hokejā. Rīgas dome to skaidroja ar rīkotāju - IIHF - norādēm, kā jānoformē šie objekti. Rīgas domes pārstāvji uzsvēra, ka ar rīkotājiem saskaņoti karogu noformējumi, bet šīs bijušas IIHF norādes, ko Rīgas dome kā partneris realizējusi.

Tagad Rīgas dome mainījusi viedokli un šajos stendos Krievijas karogs aizstāts ar KOK karogu. Karogu maiņa gan nav notikusi tik pompozi kā Baltkrievijas karoga gadījumā,

"Pilsētvides noformējumu, tostarp karogus, izvietojām, vadoties pēc IIHF norādījumiem. Vienlaikus pašvaldība, izvērtējot kopējo koncepciju, tostarp vides noformējumu čempionāta norises vietās, kā arī, lai izslēgtu noformējuma dažādo interpretāciju, pieņēma lēmumu, ka kopīgai noskaņai atbilstošāk lietot Krievijas Olimpiskās komitejas komandas karogu, jo šis ir oficiālais čempionātā spēlējošās komandas nosaukums. Pasaules čempionāta organizatoriem par vienotu noformējuma koncepciju pilsētvidē un norises vietā nebija iebildumu," tagad skaidro RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

IIHF pasaules čempionāta rīkotāji portālu "Delfi" informēja, ka šoreiz tā bijusi Rīgas domes iniciatīva.

IIHF gan turpina publiski pozicionēt Krievijas karogu sociālajos tīklos un pasaules čempionāta oficiālajā mājaslapā, lai gan Krievija nestartē. Tikmēr televīzijas translācijās titros redzams ROC uzraksts.

"Saistībā ar Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) lēmumu Krievijas karoga aizliegums ir spēkā uz oficiālo turnīra norises vietu. CAS lēmums neaizliedz izmantot Krievijas karogu oficiālajā mājaslapā un sociālajos tīklos," portālam "Delfi" IIHF nostāju pauda sacensību rīkotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!