Foto: Publicitātes attēli
Ikviens vecāks saviem bērniem cenšas nodrošināt pašu labāko. Uzmanību, izglītību, rotaļlietas, iecienītākos kārumus. Vecāki vienmēr gatavi traukties palīgā un mēs to novērtējam.

Diemžēl dzīvē pienāk brīži, kad palīdzība nepieciešama pašiem vecākiem. Un bērni viņiem palīdz – ārstējot dažādas vecuma kaites un vēlot visu labāko. Vēlamies parunāt par vecuma kataraktas problēmu, tādēļ uzrunājām acu klīnikas "Naujas regejimas" vadošo oftalmologu Juriju Tabolēviču, kuram ir milzu pieredze kataraktas ārstēšanā.

– Kāda ir vislabākā kataraktas ārstēšanas metodika un kurš gada laiks ir vislabākais šai operācijai? Vai redzes atjaunošana pēc kataraktas operācijas iespējama bez optiskajām brillēm?

Vismūsdienīgākā kataraktas operācijas metode, neapšaubāmi, ir bezšuvju ekstrakcija. Pastāstīšu, kā tas notiek mūsu klīnikā. Operācija ar "iQ- 5 minutes" metodi, kā jau rāda nosaukums, ilgst ne vairāk par 5 minūtēm. Pievērsiet uzmanību, ka pacienta sagatavošana operācijai šajā laikā neietilpst. Mēs pacientu nesteidzinām, izvēlamies individuālu pieeju katram. Operācijas rezultāts ir atkarīgs arī no pacienta noskaņojuma, mēs saprotam cilvēku satraukumu un raizes. Operāciju zālē ar pacientu strādā gan oftalmoķirurgs un asistents, gan medmāsas, gan anesteziologi un pat inženieris, kurš kontrolē medicīnas iekārtas. Kopumā pacientam visu savu uzmanību velta septiņi speciālisti – un tā ir mūsu klīnikas politika.

Mūsdienīgākā operāciju tehnika ir aprīkota ar vairākām tīrīšanas un gaisa kondicionēšanas sistēmām, tā kontrolē nepieciešamo gaisa temperatūru un mitrumu, kā arī veido papildu spiedienu, kurā ir vienkārši nodrošināt sterilitātes režīmu.

Tā kā kataraktas mikroķirurģija ir plānveida operācija, to veic, kad pacients ir labā stāvoklī – pie šādiem nosacījumiem nevainojams rezultāts tiek gūts jebkurā gada laikā. Kā jau norādīju, operāciju zālē gaisa mitrumu un temperatūru kontrolē īpašs datorcentrs. "Nākotnes operāciju zālē", tādā, kurā es strādāju, ir vismūsdienīgākais aprīkojums, operāciju galdi no Zviedrijas, pacienta kontroles sistēmas no ASV, visuzticamākās un modernākās sistēmas kataraktas ekstrahēšanai.

Un, protams, vienreiz lietojamie izejmateriāli un intraokulārās lēcas tikai no pasaulē labākā ražotāja – britu kompānijas "Rayner". Labs acuārsts par šādiem ārstēšanas apstākļiem sapņo.

Mūsu ārstu pieredze ļauj operēt vissarežģītākos gadījumus, iedzimtās un pēctraumu kataraktas, arī bērniem. Palīdzēsim visgrūtākajā situācijā. Klīnikas ārsti nepārtraukti sazinās ar kolēģiem Minskā (Baltkrievija), Kijevā (Ukraina) un Londonā (Lielbritānija). Viss ārstēšanas process tiek fiksēts videosistēmā, lai varētu analizēt un kontrolēt operācijas gaitu un kvalitāti.

Bet pats galvenais ir rezultāts, kuru mēs gūstam, izmantojot multifokālās lēcas pēc kataraktas ārstēšanas vai presbiopijas ārstēšanas.

Tā ir nevainojama redze bez brillēm gan tālumā, piemēram, saskatot cenu zīmes veikalā, tuvojošā autobusa numuru, gan arī tuvumā, piemēram, lasot grāmatu vai strādājot ar datoru. Var sacīt, ka mēs acīm piešķiram otro jaunību.

Katru dienu, strādājot plecu pie pleca, aci pret aci ar pacientu, mēs redzam un apzinām visas problēmas, kas viņus satrauc. Viņiem vienmēr bijuši aizspriedumi pret parastajām lēcām, ar kurām varēja piekoriģēt redzi tikai tuvumā vai tālumā. Pacients pēc kataraktas operācijas bija spiests izmantot atbilstošās brilles – vai nu lasīšanai, vai, lai redzētu tālumā. Ar "premium" klases lēcām pacients par brillēm var aizmirst uz visiem laikiem.

Tāpat vienmēr bijusi cenu barjera. Multifokālās intraokulārās lēcas – tas ir dārgi. Ikviens oftalmologs tiecas savam pacientam gūt vislabāko rezultātu un, protams, mēs nemitīgi lūdzām savam sadarbības partnerim – britu kompānijai "Rayner" (uzņēmums, kurš 1949. gadā izgudroja intraokulārās lēcas) – sniegt iespēju nodrošināt "premium" klases redzi "parastajiem" pacientiem Lietuvā. Ideālai redzei pēc operācijas nevajadzētu būt tikai turīgo pacientu priekšrocībai.

Esmu ļoti piecīgs un lepns, ka tieši tagad "Rayner" šādu iespēju ir devuši, tiesa, uz ierobežotu laiku – divus gadus piedāvājot īpašu cenu programmā "Dzīvā redze". Ikvienam pacientam ir iespēja pēc kataraktas operācijas pilnvērtīgi redzēt pasauli bez brillēm – gan tuvumā, gan tālumā. Šis ir jaunais acs mikroķirurģijas standarts.

Operācija ar anesteziologa pakalpojumiem, pēcoperācijas apskatēm līdz pilnīgai operētās acs izveseļošanai maksā tikai 900 eiro. Ņemot vērā to, ka parasti šāda operācija maksā 1350 eiro, visi mūsu pacienti saprot, kāda iespēja viņiem tiek dota.

Būdams operējošais oftalmoķirurgs, es, protams, priecājos pēc operācijas no pacienta dzirdēt: "Dakter, man jaunībā nebija tik laba redze, liels paldies!"

Neapšaubāmi, mūsu klīnikas galvenā priekšrocība – iespēja pēc kataraktas operācijas iegūt labu redzi bez brillēm, turklāt nebūt ne mazsvarīgi – par pieņemamu cenu.

Plašāku informāciju var izlasīt mūsu mājas lapā: www.eyes.lt

Vērsieties pie mums, ja radusies tāda nepieciešaība. Mūsu pacientu labā redze – tā ir mūsu profesija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!