Foto: Reuters/Scanpix

Ja tomēr neizdosies vienoties ar Nacionālo Hokeja līgu (NHL) par spēlētāju atbrīvošanu uz nacionālajām izlasēm dalībai ziemas olimpiskajās spēlēs, šis turnīrs varētu mainīt vecuma formātu, pieļauj Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) vadība.

Pirms gaidāmās tikšanās ar NHL vadību IIHF prezidents Renē Fāzels izteicis iespēju, ka olimpiskajās spēles nākotnē varētu kļūt par junioru izlašu turnīru, ja neizdosies vienoties ar pasaules vadošo līgu par spēlētāju atbrīvošanu.

"Šobrīd tam ir par vēlu, jo mums jebkurā gadījumā jāpatur pieaugušo izlašu formāts Korejas dēļ, kuri gatavojas olimpiādei kā mājinieki," norāda Fāzels. "Bet uz Pekinas spēlēm tas varētu būt. Tad mēs varētu izmantot FIFA pieredzi. Man gan šī ideja ne pārāk patīk, bet ja būsim spiesti tā darīt, darīsim."

Kā zināms, vasaras olimpiskajās spēlēs futbola turnīrā sacenšas U23 nacionālās komandas.

Tāpat Fāzels norādījis, ka IIHF kopā ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), nacionālajām hokeja federācijām un olimpiskajām komitejām tomēr varētu segt NHL hokejistiem apdrošināšanas, ceļa un dzīvošanas izmaksas uz 2018. gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, ko SOK atteicās darīt. Šīs izmaksas tiek lēstas 10 līdz 20 miljonu dolāru apmērā.

"Es uzskatu, ka mēs sabalansēsim budžetu un atradīsim naudu," apmeklējot hokeja Slavas zāli Toronto, amerikāņu medijiem izteicies Fāzels. "NHL neko nevajadzētu maksāt. Tā ir svēta lieta. Tas līgai tika apsolīts jau pašā sākumā 1998. gadā, un man tas ir dzelžains likums. Es to nelauzīšu."

"Mēs nodrošināsim to pašu, ko 2014. gada Soču olimpiādē," saka Fāzels. "Viņiem būs viens viesis uz katru spēlētāju, kura uzturēšanos mēs apmaksāsim, plus transporta un dzīvošanas izmaksas. Un atpūtas telpa NHL SPēlētāju asociācijai pēc mačiem."

"Redzēsim, kā mums ies pārrunās," piebilda IIHF prezidents. "Redzēsim. Es zinu, ka hokejisti ļoti grib braukt [uz olimpiādi]."

NHL komisārs Garijs Betmens tomēr uz potenciālo vienošanos skatās skeptiski. "Es uzskatu, ka IIHF teiks, ka ir gatavi visu segt, bet ierobežotā apjomā," Betmenu citē portāls "sportsnet.ca". "Tas varētu iespaidot spēlētāju nogādāšanu turp un atpakaļ, apdrošināšanu, iespējams, to, kas hokejistiem un viņu ģimenēm tiek nodrošināts. Bet tajā pašā laikā, pat konceptuāli runājot, - ja tevi uztrauc globāla hokeja attīstība, sākot ar zemāko līmeni, kāpēc nauda jāatdod NHL spēlētāju dalībai olimpiādē?"

Par NHL spēlētāju piedalīšanos tuvākajās olimpiskajās spēlēs bija jāvienojas jau šā gada sākumā, taču puses nav spējušas atrast kompromisu un tagad lēmuma termiņš ir 2017. gada janvāris.

Pirmoreiz NHL spēlētāji olimpiādē piedalījās 1998. gada spēlēs Nagano.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!