Foto: Reuters/Scanpix

Ja Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandai Otavas "Senators" nebūtu mainījies galvenais treneris, latviešu uzbrucējs Kaspars Daugaviņš vasarā nebūtu atgriezies Ziemeļamerikā un pašlaik spēlētu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas vienībā Rīgas "Dinamo", Daugaviņš izteicies žurnālā "Klubs" februāra numurā publicētajā intervijā.

Pagājušajā pavasarī pēc neiekļūšanas Stenlija kausā no "Senators" komandas galvenā trenera amata tika atlaists Korijs Kloustons, kuram nebija izveidojušās labas attiecības ar latviešu uzbrucēju, bet viņu amatā nomainīja Pols Maklīns, par palīgu apstiprinot Deivu Kameronu, kurš jau iepriekš vairākas sezonas bija trenējis Daugaviņu.

Latviešu uzbrucējam vasarā noslēdzās līgums ar "Senators" komandu, kurš tika pagarināts, tomēr jaunajā kontraktā Daugaviņš iekļāva punktu, ka viņš varēs to pārtraukt, ja līdz 15.decembrim nebūs aizvadījis vismaz desmit spēles NHL.

Sezonu Daugaviņš atkal iesāka Otavas "Senators" fārmklubā - Amerikas hokeja līgas (AHL) komandā Binhemtonas "Senators" -, tomēr vēlāk tika izsaukts, uz NHL un pašlaik viņš jau kļuvis par stabilu Otavas komandas hokejistu.

"Var teikt, ka [mana ierašanās Otavas "Senators" bija] viegla, jo ar daudziem ir kopā spēlēts AHL. Šī tomēr ir jau sestā sezona, kopš esmu "Senators" sistēmā," Daugaviņš intervijā atcerējās sezonas sākumu.

"Parasti jau saka - viss tiek panākts ar darbu. Jo īpaši tādam spēlētājam kā es, kurš nekad nebūs baigais vārtu guvējs. Man vairāk jādara melnais darbs, jācenšas spēlēt aktīvi un ar spēka spēli panākt, lai pretinieks kļūdītos," atklāja uzbrucējs. "Jau tad, kad biju AHL, kārtīgi strādāju aizsardzībā un vienlaikus centos labi spēlēt uzbrukumā. Kad man deva iespēju NHL, bija jāparāda laba spēle aizsardzībā. Un jācenšas būt īstajā laikā un īstajā vietā."

Daugaviņš intervijā atzina, ka nebūtu atgriezies NHL, ja amatā būtu palicis Kloustons. "Ja viņš būtu treneris, es nemaz nebrauktu atpakaļ. Paliktu Rīgas "Dinamo"."

"Nedomāju, ka mums būtu kādas nesaskaņas. Viņš vienkārši vairāk uzticējās vecākiem spēlētājiem, deva viņiem vairāk spēles laika. Un, ja kāds hokejists viņam nepatika AHL, diez vai viņš dotu tam iespēju NHL," stāstīja uzbrucējs.

Tikmēr Maklīns Daugaviņu jau sezonas sākumā būtu paturējis "Senators" rindās, tomēr tad vēl esot bijušas nelielas problēmas ar līgumu.

"Es sevi parādīju pirmssezonas nometnē. Maklīns mani būtu paturējis jau sezonas sākumā, bet vēl bija problēmas ar līgumu. Pēc tam nevarēju sūdzēties, jutu, ka treneris man uzticas. Jaunie parasti spēlē ceturtajā maiņā un laukumā tiek uz piecām sešām minūtēm. Es vienu brīdi spēlēju vairāk nekā desmit minūtes, man uzticēja spēli mazākumā. Citreiz laukumā laida spēles pēdējā minūtē, kad bijām vadībā un vajadzēja labi nospēlēt aizsardzībā," stāstīja uzbrucējs.

Kad komandā bija zaudējumu sērija, trenerim meklējot optimālos virknējumus, Daugaviņš uz brīdi pat nokļuvis pirmajā maiņā, tomēr kopumā viņam visērtāk esot spēlēt maiņā ar Zeku Smitu un Ēriku Kondru, jo viņi visi trīs laukumā viens otro labi saprotot.

"Hokejs te ir ātrāks. Sākumā šķita, ka nav laika un kāds tūlīt atņems ripu, tāpēc metu to stūrī un skrēju pakaļ. Bet ar katru spēli jutos labāk, radās pārliecība," atklāja Daugaviņš. "Saņemot ripu, varēju pacelt galvu un apskatīties, ko var izdarīt. Centos ko labu izveidot. Bija vairāk laika, nekā šķiet. Ar laiku pats sapratu, ka nebūtu labi spēlēt tikai aizsardzībā."

Daugaviņš apzinās, ka viņš komandā ir vienīgais uzbrucējs ar divvirzienu līgumu, tāpēc gatavs, ka varētu tikt nosūtīts uz fārmklubu.

"Pastāv iespēja, ka mani var nosūtīt lejā, bet var būt arī tā, ka vienu uzbrucēju visu laiku turēs rezervē," Daugaviņš stāstīja par brīdi, kad "Senators" būs 13 veseli uzbrucēji, uzsverot, ka viņš ir gatavs sliktākajam scenārijam. "Ja būs kāds liekais, [uz fārmklubu] sūtīs mani. Un, ja kādam no pamatsastāva būs trauma, man atkal sevi būs jāpierāda."

"Negribu vairs spēlēt AHL ilgāku laiku. Ja mani nosūtīs uz fārmklubu, lai piestrādātu pie kāda spēles elementa, ar lielāko prieku to darīšu un cīnīšos, lai tiktu atpakaļ," Daugaviņš uzsvēra, ka nenokārs degunu. "Es vienkārši saprotu savu vietu komandā. Ir tā, kā ir. Pirmajā sezonā arī piecas minūtes spēlēt ir lietderīgi."

Daugaviņš atklāja, ka par jauno Latvijas talantu Zemgu Girgensonu, kuram šogad prognozē vietu NHL drafta pirmajā kārtā, viņam esot prasījusi pat "Senators" komandas vadība.

"Es neko daudz nevarēju pastāstīt. Uz viņu tagad skatās visi klubi. Pasaules U-20 čempionātā Zemgus tika īpaši pētīts. Taču nevar salīdzināt klubu un izlasi. Hokejs ir pilnīgi citāds. Klubā viņš ir viens no līderiem," teica Daugaviņš. "Spēlēt Latvijas izlasē pret Kanādu, Zviedriju ir tas pats, kas sisties ar galvu pret sienu. Junioru izlašu līmenis pasaulē ir ļoti augsts. Tāpēc jau mūsu puikas brauc prom uz ārzemēm. Bet daudzi talantīgi spēlētāji paliek. Tādā veidā ne viens vien talants ir pazudis. Lai gan man negribējās, arī pašam nācās braukt prom. Bet es sapratu, ka tā ir iespēja. Latvijas hokeja problēma ir tā, ka mums ir daudz labu spēlētāju, bet nav iespēju. Nav arī pietiekami daudz aģentu, sakaru."

"Senators" komanda pēdējā laikā nostabilizējusies Stenlija kausa zonā, bet Daugaviņš uzsvēra, ka bez domāšanas pievienosies Latvijas izlasei, ja vienība izslēgšanas spēlēs neiekļūs.

"Esmu vienmēr braucis un braukšu. Tas nav apspriežams. Tas ir goda jautājums. Es tāpēc arī sāku spēlēt hokeju, ka skatījos uz Latvijas izlasi," teica latvietis.

Šosezon NHL Daugaviņš jau aizvadījis 42 spēles, kurās izcēlies ar trijiem vārtiem, piecām rezultatīvām piespēlēm, 12 soda minūtēm un negatīvu lietderības koeficientu -4.

NHL Austrumu konferences kopvērtējumā "Senators" komanda ar 60 punktiem 51 spēlē pašlaik ieņem piekto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!