Foto: F64
Latvijā hokejs neaprobežojas tikai ar valstsvienības un Rīgas "Dinamo" spēlēm. Lai arī vietējais čempionāts aizvadītajās sezonās progresē, tomēr daudzi latviešu hokejisti izvēlas doties spēlēt uz mazāk zināmām, bet profesionālām līgām, kur var saņemt stabilu atalgojumu un tiek nodrošināti labi apstākļi. Viens no šādiem hokejistiem ir vārtsargs Jānis Auziņš.

Auziņš šajā sezonā pārstāv Anglijas hokeja premjerlīgas (EPIHL) komandu "Peterborough Phantoms". Tā ir valsts otrā spēcīgākā līga aiz Elites hokeja līgas (EIHL). Kā stāsta Auziņš, tad viņam darba netrūkst, jo metienu pa vārtiem ir ļoti daudz. Šajā sezonā vidēji mačā viņš atvaira 91,6 procentus metienu un ielaiž 3,12 vārtus.

Šogad vārtsargs Rihards Cimermanis atzina, ka pēc līguma beigām ar Rīgas "Dinamo" sistēmu, viņam bija ļoti lielas problēmas atrast komandu, jo nebija neviena, kas palīdzētu. Ar šo pašu realitāti nācās saskarties Auziņam pēc "Liepājas metalurga" hokeja komandas izformēšanas.

"Pēc spēlēšanas HK "Rīga" komandā ir ļoti grūti turpināt karjeru, ja vien neesi ļoti labs spēlētājs. Tāpēc 2011./2012.gada sezonā aizmuku no turienes uz "Liepājas metalurgs". Kad Liepājā klubs beidza pastāvēt, neviens īsti nepalīdzēja kaut ko atrast. Rakstīju kādiem pieciem aģentiem, bet neviens īsti neatbildēja. Ar latviešu aģenta palīdzību nokļuvu Slovākijas otrajā līgā, taču tur apsolīto nepildīja. Dzīvoju hallē sliktos apstākļos. Pēc tam nevarēju tikt no tās komandas prom, pašam nācās samaksāt, lai mani atbrīvotu. Anglijā jau vairākus gadus spēlēja latvietis Edgars Bebrs, viņš komandai mani ieteica, un tā arī es šeit nokļuvu," intervijā portālam "Delfi" stāstīja Auziņš, kurš uzskata, ka Anglijas otrās līgas čempionāts ir spēcīgāks par Slovākijas otro līgu.

Daudzi dzirdot kaut ko par Anglijas hokeju, sāk smīnēt, jo domā, ka līmenis tur ir ļoti zems, tomēr spēlētājiem tiek nodrošināti ļoti labi apstākļi gan laukumā, gan ārpus tā. Līdz ar to hokejisti var domāt tikai par spēlēšanu.

"Šī ir profesionāla komanda. Mums ir dakteris, masiere, apkalpojošais personāls, cilvēki, kuri rūpējas par spēlētāju formām, ekipējuma menedžeris. Komandu vada trīs treneri, galvenais treneris [Slava Kuļikovskis] ir spēlējošais treneris, viņa tēvs Vitālijs ir asistents, bet fiziskās sagatavotības treneris ir no Amerikas," turpināja latviešu vārtsargs.

Auziņš ar vēl trīs hokejistiem dala kluba piešķirtu trīsstāvu māju, kā arī viņam iedota mašīna. "Viss ir ideāli. Varu spēlēt un nesatraukties par blakus lietām. No sākuma bija grūti pierast braukt pa kreiso pusi, galva pilnīgi reiba," atzina hokejists. "Ar Latvijas hokeju nevar salīdzināt. Man piedāvāja palikt un spēlēt Latvijā, bet es nevēlējos to darīt. No vietējā čempionāta ir daudz grūtāk kaut kur izsisties, kā arī iespējas kaut ko nopelnīt ir krietni mazākas."

Viens no Latvijas izlases kandidātiem Ervīns Muštukovs arī spēlēja Anglijā, no kurienes pēc tam nokļuva Dānijas līgā. Auziņš arī cer, ka viņam Anglija būs atspēriena punkts uz nokļūšanu spēcīgākā un prestižākā līgā.

"Šeit spēlēt es atbraucu, jo nebija citu reālu variantu. Mēģinu sisties uz augšu, esmu jau saņēmis piedāvājumu uz nākamo sezonu, bet vēl nezinu, ko darīšu. Gribas kaut kur augstāk spēlēt, protams. Galvenais sevi pierādīt un izmantot iespējas. Man mērķis nav Anglijas otrā līga. Gribētos uzspēlēt Anglijas augstākajā līgā, tad mēģināt vēl kaut kur augstāk. Varbūt pamēģināt Francijas augstāko līgu. Es apzinos, ka mani no Anglijas otrās līgas neņems uzreiz uz Zviedrijas vai Vācijas spēcīgāko čempionātu," reālistisks ir Auziņš.

Lielbritānijā spēlē kanādiešu hokeju – lieli ātrumi un spēka spēle, stāsta Auziņš. Tur neesot tādas saspēles, kā Krievijas un Baltkrievijas līgās. Vietējo hokejistu tur esot maz, pārsvarā kanādieši un amerikāņi. Vārtsargam spēlēšana tur ir izaicinājums: "Metienu pa vārtiem ir daudz, vidēji varētu būt ap 40 metieniem. Protams, ir spēles, kad uzmet 30 metienus, tam seko mačs ar 50 metieniem pa maniem vārtiem."

"Anglijas hokeja premjerlīgas līgas (EPIHL) līmenis daudz neatšķiras no Elites hokeja līgas (EIHL). Mēs spēlējām pret augstākās līgas komandu no Halas, un uzvarējām ar 6:3. Tas parāda, ka līmeņu atšķirības nav tik lielas," skaidroja Auziņš.

Par Auziņu ļoti atzinīgi izteicies "Phantoms" komandas galvenais treneris Kuļikovskis: "Viņš ir ļoti talantīgs jauns vārtsargs, kurš mūsu komandā ir kā mugurkauls. Kopš viņš spēlē profesionāli, viņš sevi labi apliecinājis Baltkrievijas līgā, kas ir respektējams čempionāts Eiropā. Jānis vēlas izveidot sev vārdu un ir viens no TOP vārtsargiem EPIHL."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!