Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas hokejists Matīss Kivlenieks piektdien aizvadīja pirmo Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēli šosezon, Kolumbusas "Blue Jackets" vārtos atvairot 31 metienu, bet piedzīvojot zaudējumu. Neveiksmi piedzīvoja arī Rūdolfa Balcera pārstāvētā Sanhosē "Sharks" komanda.

"Blue Jackets" komanda mājās ar rezultātu 2:5 (1:0, 1:3, 0:2) atzina Detroitas "Red Wings" hokejistu pārākumu.

Matīss Kivlenieks pirmo reizi šosezon stājās komandas vārtos, septīto reizi karjerā piedaloties NHL mačā. Vārtsargs atvairīja 31 no 34 raidījumiem, tādējādi tiekot galā ar 91,2% viesu metienu. Savukārt rezervē palika Elvis Merzļikins. Šādas pašas lomas abi vārtu vīri ieņems arī sestdien, kad Kolumbusas un Detroitas komandas ar savstarpēju spēli noslēgs regulāro sezonu.

Laukuma saimnieki rezultātu atklāja jau otrajā spēles minūtē, kad precīzu metienu no zilās līnijas izpildīja Gavins Beirūters. Kivlenieks perioda gaitā atvairīja visus 12 pa viņa vārtiem izpildītos metienus. Otrā perioda ievadā Ēriks Robinsons ar skaistu piespēli izgājienā izvirzīja Neitenu Gerbiju, kurš jau guva otros mājinieku vārtus.

Tomēr arī "Blue Jackets" cietoksnī bija lemts nonākt vairākām ripām. Viesi turklāt izcēlās trīs reizes trīs minūšu laikā. Vispirms pēc piespēles šķērsām zonai vairākumā precīzi meta Džo Veleno. Nepilnu minūti vēlāk viesi, tiekot pie iespējas spēlēt sešatā pirms vairākuma, panāca rezultātu 2:2. Kivlenieks atvairīja Maikla Rasmusena metienu, tomēr ripa atsitās pret laukuma apmali un pie tās pirmais nonāca Denijs Dekaizers, kurš to raidīja tukšā vārtu stūrī.

Visbeidzot izcilā pozīcijā vārtu priekšā nonāca Jakubs Vrāna, kurš ar precīzu metienu guva viesiem vadību. Kivlenieks, kurš visos trijos vārtu guvumos nonāca neapskaužamā pozīcijā, pāris reizes pirms pēdējās trešdaļas paspēja arī komandu glābt.

Trešajā periodā Olivers Bjorkstrands norībināja "Red Wings" vārtu stabu, bet pie vienīgajiem vārtiem tika Vladislavs Namestņikovs, kurš spēles izskaņā divreiz raidīja ripu tukšā "Blue Jackets" cietoksnī.

"Red Wings" ar panākumu atstūma "Blue Jackets" vienību uz pēdējo, astoto pozīciju Centrālajā divīzijā. Kolumbusas komanda 55 spēlēs sakrājusi 46 punktus, bet "Red Wings" vienība tikusi pie 47 punktiem.

"Blue Jackets" komandas vārtus šosezon 33 spēlēs sargājis Jonass Korpisalo, 28 mačos piedalījies Elvis Merzļikins, bet vienreiz pie iespējas bija ticis arī soms Veini Vehvilainens.

Kivlenieks, pārstāvot "Monsters" komandu, piedalījies septiņās AHL spēlēs, vidēji mačā atvairot 92,6% metienu un ielaižot 2,27 ripas, bet pērn sešās NHL spēlēs caurmērā tika galā ar 89,8% metienu un ielaida 2,95 ripas.

Latvijas hokejistam šī bija pirmā spēle NHL kopš 2020. gada 28. februāra, kad viņš mača gaitā nomainīja Korpisalo. Savukārt vēl trīs dienas iepriekš Kivlenieks pēdējo reizi līdz šim spēli uzsāka vārtos, mačā pret "Wild" komandu atvairot 35 raidījumus.

Savukārt Sanhosē "Sharks" komanda ar rezultātu 2:5 (1:0, 1:2, 0:3) mājās zaudēja Arizonas "Coyotes" vienībai.

Rūdolfs Balcers spēlēja otrajā uzbrucēju virknējumā, laukumā pavadot 15:23 minūtes, no kurām 2:20 bija vairākumā, bet 51 sekunde – mazākumā. Uzbrucējs divreiz atņēma pretiniekiem ripu, bloķēja vienu metienu, kā arī nopelnīja lietderības koeficientu -1.

Laukuma saimnieki otrās trešdaļas sākumā atradās vadība ar rezultātu 2:0. Pašā spēles ievadā vārtus guva Ēriks Karlsons, bet ar vārtiem otrajā periodā atzīmējās Timo Meiers.

Minūti vēlāk rezultātu 1:2 panāca 20 gadus vecais Viktors Sēderstrēms. Zviedrijas hokejists tieši pirms metiena eleganti apspēlēja Rūdolfu Balceru. Aizsargam tā bija trešā spēle NHL, kā arī pirmais vārtu guvums.


Rezultātu 2:2 jau panāca Konors Garlands, kurš izcēlās skaitliskajā vairākumā, bet spēles noslēdzošajā trešdaļā precīzus metienus izpildīja Fils Kesels, Mails Buntings un Jans Jeniks. Arīdzan 20 gadus vecais čehs guva pirmos vārtus NHL, tiesa Jeniks, kuram tā bija debijas spēle, ripu raidīja tukšos vārtos.

"Sharks" ar 48 punktiem 54 spēlēs ieņem septīto vietu Rietumu divīzijā, bet "Coyotes" ar 52 punktiem 55 spēlēs ir piektajā pozīcijā. Abas komandas vairs nevar kvalificēties izslēgšanas spēlēm, bet sestdien tiksies atkārtoti.

Rūdolfs Balcers šosezon 38 spēlēs sakrājis 16 punktus (septiņi vārti un deviņas rezultatīvas piespēles).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!