Foto: F64

Pirms 44 gadiem, 1974. gada 9. jūlijā, Rīgā dzimis izcilais latviešu hokeja aizsargs Kārlis Skrastiņš. Ar lielu pašaizliedzību spēlējušā Latvijas hokeja izlases kapteiņa vārds ir iemūžināts ne vien mūsu valsts sporta vēstures spilgtākajās lappusēs, bet arī – pasaules čempionātu un Nacionālās hokeja līgas (NHL) rekordu pierakstos.

Spēcīgākajā pasaules hokeja līgā Kārlis Skrastiņš debitēja 1999. gada 9. februārī 24 gadu vecumā "Nashville Predators" sastāvā. Savā pirmajā NHL sezonā (1998/1999) viņš piedalījās tikai divās spēlēs. Taču turpmāk Nacionālajā Hokeja Līgā viņš nospēlēja pēc kārtas 12 sezonas, kopumā aizvadot 832 spēles regulārajā čempionātā un 20 sacīkstes play off izcīņā. Savas karjeras laikā spēlēja arī NHL klubos "Colorado Avalanche", "Florida Panthers", "Dallas Stars". Pa vidu vien "lokauta" laikā (2004/2005) starp pārstāvētajiem klubiem bija "Rīga 2000" Latvijā.

Turklāt Kārlis Skrastiņš uzstādīja NHL aizsargu rekordu, aizvadot pēc kārtas 495 spēles. "Dzelzs vīram" rekordsēriju nācās pārtraukt nopietna savainojuma dēļ, bet Nacionālajā Hokeja Līgā šo rekordu laboja tikai pēc vairākiem gadiem.

Latvijas valstsvienībā Kārlis Skrastiņš debitēja 1992. gada 7. novembrī, tobrīd viņam bija 18 gadu, bet mūsu izlase aizvadīja savu pirmo spēli pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Saskaņā ar Latvijas Hokeja federācijas oficiālo statistiku Kārlis Skrastiņš valstsvienībā ir aizvadījis 151 spēli un iekrājis 66 rezultativitātes punktus. Viņa kontā neskaitāmi pasaules čempionāti, jau sākot no pirmajiem turnīriem, kad Latvija cīnījās zemākā līmenī – C un B grupās. Skrastiņš spēlēja arī trijos olimpiskajos turnīros (2002, 2006, 2010), un katrreiz bija valstsvienības rīcībā, atskaitot tās nedaudzās reizes, kad bija jātiek galā ar traumu sekām.

Pasaules čempionātu rekordu grāmatā īpaši atzīmēta Latvijas – Baltkrievijas izlašu spēle 2003. gada 29. aprīlī. Latvija uzvarēja ar 4:0, bet Kārlis Skrastiņš otrajā trešdaļā izcēlās ar trijiem vārtu guvumiem (!). Oficiālie reģistri liecina, ka līdz tam pasaules čempionātos nevienam aizsargam nebija izdevies gūt trīs vārtus vienā spēles periodā. Skrastiņš ir pirmais!

NHL karjeru Kārlis Skrastiņš beidza 2011. gadā, kad noslēdza līgumu ar Kontinentālās Hokeja Līgas klubu "Lokomotiv" Krievijā. Spēcīgi nokomplektētā Jaroslavļas komanda ar mūsu "dzelzs vīru" tās sastāvā gāja bojā lidmašīnas katastrofā 2011. gada 7. septembrī, tā arī neuzspējot aizvadīt nevienu KHL jaunās sezonas spēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!