Foto: Itar-Tass/Scanpix
Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē svētdien oficiāli tika uzņemti pieci jauni biedri, kuru vidū bija arī slavenais krievs Pāvels Burē.

Tāpat Slavas zālē iekļauti soms Raimo Helminens, amerikānis Fils Hauslijs, čehs Milans Novijs un kanādietis Endijs Marejs.

Tagad IIHF Slavas zālē ir 183 cilvēki no 22 valstīm.

Burē, kurš aizvadīja 702 spēles Nacionālajā hokeja līgā (NHL), Krievijas izlases rindās pasaules čempionātos tika pie zelta un bronzas medaļām, bet olimpiskajās spēlēs viņa kontā pa vienai sudraba un bronzas godalgai.

Helminens karjeras laikā piedalījās sešās olimpiskajās spēlēs, izcīnot vienu sudraba un divas bronzas medaļas. Viņš ir pasaules rekordists izlasē visvairāk aizvadīto spēļu skaita ziņā - 331.

Hauslijs karjeras laikā NHL aizvadīja 1495 mačus, piedaloties septiņās Visu zvaigžņu spēlēs, bet ASV izlases rindās viņš kļuva par 2002.gada Olimpiādes vicečempionu.

Novijs bijušās Čehoslovākijas izlases rindās pasaules čempionātos tika pie divām zelta, četrām sudraba un vienas bronzas medaļas, kā arī izcīnīja 1976.gada olimpisko spēļu sudraba godalgu.

Savukārt Marejs kā treneris desmit sezonas nostrādāja NHL, bet kā Kanādas izlases galvenais treneris viņš kļuva par pirmo vēsturē, kurš trīs reizes uzvarējis pasaules čempionātos. Pēdējo reizi tas viņam izdevās 2007.gadā.

Tikmēr Kentam Angusam piešķirta Pola Loika balva, ko IIHF sniedz par ieguldīju pasaules hokejā.

Savukārt jaundibinātu Pagrieziena apbalvojumu saņēmusi 1972.gada astoņu spēļu supersērija starp Kanādas un PSRS valstsvienībām, kas bija pagrieziena punkts hokeja vēsturē.

Šo balvu turpmāk periodiski saņems komandas, kas devušas nozīmīgu ieguldījumu hokeja attīstībā.

Kā zināms, IIHF Slavas zālē iekļauti arī divi Latvijas hokejisti - Helmuts Balderis un Artūrs Irbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!