Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienība Kolumbusas "Blue Jackets" otrdien regulārās sezonas spēlē vārtos lika gan Latvijas hokejistu Elvi Merzļikinu, gan Matīsu Edmundu Kivlenieku, komandai piedzīvojot zaudējumu pret Filadelfijas "Flyers" hokejistiem, bet Pitsburgas "Penguins" komandas uzbrucējs Teodors Bļugers jau trešo maču pēc kārtas atzīmējās ar rezultativitāti.

Kolumbusas vienība ar rezultātu 1:5 (0:2, 1:1, 0:2) atzina Filadelfijas kluba pārākumu.

Merzļikins spēles pirmo 43:40 minūšu laikā atvairīja astoņus no 12 metieniem (66,7%), bet pēc tam vārtos stājās Kivlenieks, kurš tika galā ar diviem no trim pretinieku raidījumiem.

Jau pats spēles sākums Merzļikinam izvērtās neveiksmīgs. Mača ceturtajā minūtē Kevins Heizs izpildīja metienu no aizvārtes, pēc kura ripa vispirms skāra aizsarga Endrjū Pīka slidu, bet tad atsitās pret Merzļikina plecu un ielidoja vārtos. Savukārt minūti vēlāk Šons Kuturjē aizbēga vienatnē pret Merzļikinu, ripu izlaižot cauri viņa kājsargiem un panākot rezultātu 2:0.

Perioda izskaņā Filadelfijai par hokejista atrašanos vārtsarga laukumā netika ieskaitīts vārtu guvums. Taču otrajā trešdaļa Filips Maijers tāpat palielināja pārsvaru, ripu pēc skaistas izspēles raidot nepiesegtā vārtu stūrī.

Olivers Bjorkstands vienus vārtus atspēlēja, bet trešā perioda ievadā Treviss Konenčijs pielaboja uzmetienu vārtu virzienā, piespiežot Merzļikinam kapitulēt jau ceturto reizi.

Pēc vārtsarga nomaiņas Filadelfija gan spēja parūpēties par vēl vienu, pēdējo vārtu guvumu. "Flyers" hokejisti skaisti izmantoja skaitlisko vairākumu, vienatnē atstātam Jakubam Vorāčekam novirzot ripu Kivlenieka sargātajos vārtos.

Kivleniekam šī bija ceturtā spēle NHL karjerā, kā arī pirmā reize, kad viņš laukumā devies tieši pēc cita vārtu vīra nomaiņas. Hokejists vidēji spēlē NHL ielaidis 2,41 vārtus, kā arī atvairījis 90,7% pretinieku raidījumu.

Savukārt Merzļikins pēc karjeras 29 mača var lepoties ar vidēji mačā ielaistām 2,29 ripām, kā arī 92,4% atvairītu metienu. Šī bija pirmā spēle, kurā vārtu vīrs ielaiž vairāk par trim ripām, kopš Latvijas izlases vārtsargs Kolumbusas komandas vārtos nomainīja savainoto Jonasu Korpisalo.

Teodora Bļugera pārstāvētā Pitsburgas "Penguins" vienība ar rezultātu 5:2 (2:0, 3:2, 0:0) pārspēja Toronto "Maple Leafs", svinot trešo uzvaru pēc kārtas. Latvijas hokejists visās trīs uzvarās izcēlies ar rezultativitātes punktiem, šoreiz sekmējot komandas panākumu ar precīzu metienu.

Bļugers vārtus guva trešā perioda 13. minūtē, kad "Maple Leafs" vārtsargs Frederiks Andersens kļūdījās aiz sava cietokšņa un radīja pamatīgu haosu. Braiens Rasts viņam atņēma ripu, piespēlēja tālāk Sidnijam Krosbijam, kurš savukārt asistēja Bļugeram uz vārtu priekšu. Latvijas hokejists no tuvas distances raidīja ripu mērķī un panāca rezultātu 5:0.

Krosbijs maču noslēdza ar vārtiem un trim rezultatīvām piespēlēm, Rastam bija 1+3, bet vēl ar precīziem metieniem atzīmējās Džeisons Zakers un Entonijs Endželo. Viesiem vārtus guva Ostons Metjūss un Kails Klifords.

Bļugers laukumā pavadīja 17 minūtes un 41 sekundi, no tām trīs minūtes un 57 sekundes mazākumā. Viņš vienu reizi meta pa vārtiem, pielietoja vienu spēka paņēmienu, pārtvēra vienu piespēli, uzvarēja tikai vienā no 12 iemetieniem un dueli noslēdza ar pozitīvu lietderības koeficientu +1.

Uzbrucējs šosezon 58 spēlēs izcēlies ar deviņiem vārtu guvumiem un 13 rezultatīvām piespēlēm, kā arī lietderības koeficientu +7. Hokejists pie punktiem ticis trīs spēlēs pēc kārtas un piecos no pēdējiem septiņiem mačiem.

Sazvukārt zaudējumu cieta uzbrucēja Zemgus Girgensona pārstāvētā Bufalo "Sabres" vienība, kas izbraukumā ar 4:7 (2:4, 2:1, 0:2) piekāpās Otavas "Senators" klubam, kas joprojām no Amerikas Hokeja līgas (AHL) nav atsaucis Rūdolfu Balceru.

"Sabres" rindās ar diviem vārtiem un rezultatīvu piespēli atzīmējās aizsargs Brendons Montūrs, bet uzvarētājiem pa diviem vārtiem bija Artjomam Aņisimovam un Žonam Gabrielam Pežo, kura kontā arī divas rezultatīvas piespēles.

Girgensons laukumā devās ceturtajā uzbrucēju virknējumā un nospēlēja desmit minūtes un 15 sekundes, kuru laikā pielietoja vienu spēka paņēmienu, bloķēja vienu metienu un dueli noslēdza ar neitrālu lietderības koeficientu.

Latvijas izlases uzbrucējs šajā sezonā piedalījies 60 spēlēs, kurās guvis desmit vārtus, veicis piecas rezultatīvas piespēles un iekrājis negatīvu lietderību -1.

Visas Latvijas hokejistu pārstāvētās komandas cīnās Austrumu konferencē. "Penguins" ar 80 punktiem 58 spēlēs ir trešajā vietā, "Blue Jackets" ar 72 punktiem 61 duelī ir astotā un pametusi "play-off" zonu, "Sabres" ar 62 punktiem 60 mačos ir 12. pozīcijā, bet "Senators" ar 53 punktiem 60 cīņās ieņem 15. pozīciju, apsteidzot tikai Detroitas "Red Wings".

Nākamajās spēlēs "Blue Jackets" un "Penguins" ceturtdien tiksies atkārtoti ar otrdienas pretiniecēm, tikai jau citā laukumā, bet "Sabres" sestdien viesosies Pitsburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!