Foto: Reuters/Scanpix
Monreālas policija ceturtdien uzsāka oficiālu izmeklēšanu par incidentu Nacionālās hokeja līgas (NHL) otrdienas spēlē, kurā Bostonas "Bruins" kapteinis Zdeno Hara pielietoja spēka paņēmienu pret Monreālas "Canadiens" hokejistu Maksu Pačioreti.

Otrdienas mačā, kurā "Canadiens" uzvarēja ar 4:1, otrās trešdaļas beigās Hara laukuma vidū pie apmales pielietoja spēka paņēmienu pret Pačioreti, kurš ar galvu ietriecās stikla konstrukcijā, kas atdala komandu soliņus. Pēc ietriekšanās stikla konstrukcijā Pačioreti zaudēja samaņu, vairākas minūtes nekustīgi gulēja uz ledus un uz ratiņiem novests no laukuma. Pačioreti nogādāja slimnīcā, viņam tika konstatēts smadzeņu satricinājums un ceturtā kakla skriemeļa lūzums. Pačioreti ceturtdien tika izlaists no slimnīcas un turpinās ārstēšanos mājās.

Hara par notikušo saņēma noraidījumu līdz spēles beigām, taču NHL papildus diskvalifikāciju nepiešķīra. "Canadiens" vadība jau izplatījusi oficiālu vēstījumu saviem faniem, kurā nosoda NHL papildus soda nepiešķiršanu.

Tikmēr Monreālas policija pēc Kvebekas kriminālo noziegumu prokurora Luī Diona pieprasījuma uzsākusi lietu. Pēc visu pierādījumu savākšanas izmeklētāji lems, vai uzsākt kriminālvajāšanu.

Pats Pačioreti uzsvēra, ka nevēlas, lai Hara saņemtu kādu kriminālo sodu. "Es biju pārsteigts, ka NHL nesodīja Zdeno Haru. Tomēr es nevēlos, lai viņš tiktu sodīts pēc likuma panta. Uzskatu, ka incidenti, lai cik smagi un rupji tie būtu, ir spēles sastāvdaļa."

Hara cietušā paziņojumu nodēvējis par "labu žestu", bet uzsvēra, ka "lietai tik tālu nevajadzēja nonākt". Hara piebilda, ka tuvākajā laikā centīsies sazināties ar Pačioreti, taču šobrīd "Pačioreti vajag laiku, lai būtu kopā ar ģimeni".

Incidents izsaucis diskusijas un dažādu reakciju no dažādām personām. Viens no lielākajiem NHL sponsoriem, Kanādas aviokompānija "Air Canada" izteicies, ka plāno pārtraukt sadarbību, ja netiks pieņemti bargāki sodi un mēri, lai izvair ītos no līdzīgiem gadījumiem. Uz "Air Canada" soli atbildi jau sniedzis NHL komisārs Garijs Betmens, kurš tādā gadījumā ieteiks komandām nelidot ar "Air Canada", kuras būtisku ienākumu daļu veido tieši NHL komandu ceļošana.

Viedokli paudis arī Kanādas premjers Stīvens Hārpers, kurš uzskata, ka NHL ir nopietni jāvērš uzmanība uz faktu, ka pieaudzis nopietno traumu skaits NHL spēlēs. NHL Spēlētāju asociācijas izpilddirektors Dons Fērs aicinājis pastiprināt drošību laukumā, lai līdzīgi negadījumi nenotiktu.

Paredzams, ka tuvākajā laikā NHL komandu ģenerālmenedžeru sanāksmē tiks aktualizēts jautājums par bargākiem sodiem par sitieniem galvas un kakla rajonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!