Nacionālā hokeja līga (NHL) beidzot atbalstījusi līgumu starp Krievijas uzbrucēju Iļju Kovaļčuku un klubu Nūdžersijas "Devils", kas paredz, ka spēlētājs 15 sezonu laikā pelnīs 100 000 000 ASV dolāru (aptuveni 55 miljoni latu), tostarp 90 miljonus dolāru (49,5 miljoni latu) – pirmajos 10 līguma gados, vēsta Krievijas masu mediji.

Piektdien noslēdzās vairāk kā pusotru mēnesi ilgušās sarunas par Kovaļčuka līgumu. Jūlijā hokejists un "Devils" vienojās par rekordlīgumu uz 17 gadiem par 102 miljoniem ASV dolāru. Tomēr NHL atteicās to apstiprināt, jo uzskatīja, ka tā mērķis ir apiet noteiktos "algu griestus". NHL Spēlētāju asociācija (NHLPA) iesniedza apelāciju, tomēr arī neatkarīgais tiesnesis Ričards Bloks šajā bezprecedenta strīdā nostājās līgas pusē.

Augustā NHL noraidīja vēl vienu līguma variantu, un tikai ar trešo mēģinājumu līga ratificēja kluba un hokejista panākto vienošanos. Taču līguma struktūra vēl joprojām ir nevienmērīga – pēdējos piecos līguma darbības gados 27 gadus vecais Krievijas hokejists nopelnīs "tikai" 10 miljonus dolāru. Turklāt līguma darbība beigsies, kad Kovaļčuks sasniegs 42, nevis 45 gadu vecumu.

Jau vēstīts, ka Kovaļčuka sāga sākās 1.jūlijā, kad viņš kļuva par neierobežoti brīvo aģentu. Savās rindās krievu zvaigzni vēlējās redzēt Losandželosas "Kings" un Ņujorkas "Islanders", kā arī Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komanda Sanktpēterburgas SKA.

Lai gan par favorītu šajā sarakstā tika uzskatīta "Kings" komanda, Kovaļčuks jūlijā noslēdza ar "Devils" iespaidīgu līgumu – 17 gadu laikā krievu hokejists saņemtu 102 miljonus ASV dolāru. Kovaļčukam līgums ar "Devils" būtu līdz 44 gadu vecumam. Pirmajās divās sezonās viņš saņemtu sešus miljonus, tad piecas sezonas viņa alga bija paredzēta 11,5 miljoni, bet pēc tam lēnām atalgojums samazinātos līdz pēdējās piecās sezonas Kovaļčuka alga būtu tikai 550 000 dolāru.

Tomēr NHL atteicās reģistrēt Kovaļčuka un "Devils" līgumu kā galveno argumentu minot hokejista algas kraso kritums līguma termiņa beigās, jo pirmajās 11 sezonās viņš saņemtu 98,5 no visā līgumā paredzētajiem 102 miljoniem ASV dolāru. Tieši mazā alga līgas vadībai neviesa ticību, ka hokejists nospēlēs visas paredzētās sezonas, tādējādi "Devils", iespējams, cenšas apiet noteiktos komandu algu griestus.

Vēlāk NHL noraidīja vēl vienu Kovaļčuka un "Devils" līgumu. Sportista un "Devils" pārstāvji vēlāk apgalvoja, ka ir iesnieguši vairākus līguma variantus, tomēr NHL to noliedza.

Kovaļčuks uz "Devils" no Atlantas "Thrashers" tika aizmainīts februārī, kad viņš noraidīja Atlantas jauno piedāvājumu – 12 gadu līgumu par 101 miljonu ASV dolāru. NHL regulārajā čempionātā karjeras laikā Kovaļčuks 621 spēlē guvis 338 vārtus un izdarījis 304 rezultatīvas piespēles. Pēdējās sešās sezonās katrā krievu hokejists guvis vismaz 40 vārtus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!