Foto: LETA
Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pēc visu dokumentu saņemšanas un izanalizēšanas piektdien nolēmusi no XXII Soču Ziemas olimpiskajām spēlēm diskvalificēt Latvijas izlases hokejistu Ralfu Freibergu, kurš Olimpiādes laikā tika pieķerts dopinga lietošanā.

Līdz ar to Freibergam atņemts diploms par dalību Soču olimpiskajās spēlēs un izcīnīto astoto vietu hokeja turnīrā. Tāpat SOK rosina IIHF pieņemt attiecīgus lēmumus saistībā ar Freiberga pozitīvajām dopinga analīzēm. Visticamāk, ka Freibergs saņems divu gadu diskvalifikāciju, kā to paredz starptautiskie normatīvi.

Ņemot vērā, ka Freibergs ir otrais Latvijas izlases hokejists, kurš pieķerts dopinga lietošanā, valstsvienībai draudēja soda sankcijas. Tomēr SOK norāda, ka atbilstoši IIHF normatīviem, komandai sankcijas var piemērot, ja dopinga lietošanā tiek pieķerti vairāk nekā divi vienas komandas spēlētāji.

Jau ziņots, ka pozitīvas bija Freibergam pēc ceturtdaļfināla spēles pret Kanādu ņemtās urīna analīzes. Gan A, gan B provē konstatēta aizliegto vielu klātbūtne. SOK savā lēmumā norāda, ka aizliegtā viela ir bijusi "dehydrochloromethyl-testosterone metabolite 18-nor-17b-hydroxymethyl-17a-methyl-4-chloro-5b-androst-13-en-3a-ol".

Pēc informācijas saņemšanas par pozitīvajām dopinga analīzēm Freibergs bija uzaicināts uz lietas izskatīšanu 4.aprīlī, kuru gan klātienē pats neapmeklēja, bet viņa intereses pārstāvēja Mārcis Krūmiņš. Freiberga pārstāvis, advokāts Juris Grīnvalds pirms tam jau uzsvēra, ka centīsies panākt attaisnošanu, kā vienu no argumentiem minot Soču laboratorijas neatbilstību prasībām.

Tomēr SOK pretenzijas noraidīja, uzsverot, ka Soču laboratorija bija WADA akreditētās Maskavas laboratorijas satelītuzņēmums, līdz ar to bijusi akreditēta. Tāpat SOK noraidīja citas pretenzijas, kuras nav bijušas būtiskas un nav ietekmējušas konkrēto lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!