Foto: AFP/Scanpix/LETA

Somu speciālists Juka Jalonens ir starp kandidātiem spēcīgās Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Floridas "Panthers" galvenā trenera amatam, vēsta Ziemeļamerikas mediji. Viņš var kļūt par pirmo eiropieti pēdējo 20 gadu laikā, kurš pārņēmis NHL kluba stūri.

Regulārajā sezonā "Panthers" bija spēcīgākā komanda līgā, taču Stenlija kausa izcīņas otrajā kārtā neatrada pretargumentus iepriekšējo divu gadu čempionei Tampabejas "Lightning". Sezonu Floridas štata komandas galvenā trenera amatā iesāka Džoels Kvenevils, kurš tika ierauts skandālā par savulaik Čikāgas "Blackhawks" klubā pielietotu seksuālu vardarbību. Tobrīd "Panthers" bija uzvarējusi visās septiņās sezonas pirmajās spēlēs.

Kvenevila vietā stājās asistents Endrjū Brunets, kurš novadīja komandu visu atlikušo sezonu. Pagaidām viņa nākotne ir neskaidra, taču nevar izslēgt šī speciālista palikšanu pie "Panthers" stūres.

Kā ziņo Ziemeļamerikas mediji, starp kandidātiem ir vairāki speciālisti, tostarp 59 gadus vecais Jalonens, kurš šogad Somijas izlasi aizveda līdz tās pirmajam olimpiskajam zeltam. Viņš ar valstsvienību izcīnījis arī trīs pasaules čempionu titulus, tostarp šogad, finālā pieveicot Kanādu. Savukārt klubu hokejā soms vadījis dzimtenes, Itālijas un Anglijas komandas, kā arī strādājis Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) ar Sanktpēterburgas SKA un Helsinku "Jokerit".

Ja Jalonens pārņems "Panthers" stūri, viņš būs vienīgais galvenais treneris NHL, kurš nav no Ziemeļamerikas. Pēdējo reizi šajā līgā kāds galvenais treneris no Eiropas bija čehs Ivans Hlinka, kurš 2000.-2001. gadā vadīja Pitsburgas "Penguins".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!