Foto: F64

Latvijas vīriešu hokeja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš šonedēļ Šveicē gaidāmajā pārbaudes turnīrā cer spert soli tuvāk olimpiskā sastāva noskaidrošanai, pirmdien preses konferencē atzina Vītoliņš.

Turnīrs norisināsies ceturtdien un piektdien Šveices pilsētā Fispā. Bez Latvijas un mājinieces Šveices turnīrā piedalīsies arī Slovākija un Norvēģija. Kopīgus ledus treniņus Latvijas izlase aizvadīs pirmdien un otrdienas, bet trešdien dosies uz Šveici.

"Šajā posmā pieslēgsim spēlētājus, kas piedalījās arī kvalifikācijas turnīrā. Šis ir tuvāks sastāvs tam, kāds varētu būt olimpiskajās spēlēs," par gaidāmo turnīru teica Vītoliņš.

Pagaidām ir daudz neskaidrību visās pozīcijās, turklāt treneriem jābūt gataviem arī situācijai, kad uz olimpiskajām spēlēm tomēr netiek palaisti Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji.

"Svarīgi būs, kā Ivars [Punnenovs] nostāvēs vārtos, lai saprastu, kuri būs otrās un trešās pozīcijas vārtsargi, ja Elvis Merzļikins varēs piedalīties olimpiskajās spēlēs. Tas pats jautājums ir par centra uzbrucējiem, no kuriem divi mums spēlē NHL. Oskars Batņa šaubīga Covid-19 testa dēļ nevar atlidot, tāpēc arī šajā pozīcijā jāmeklē kādi varianti. Tāda pati situācija ir arī ar citām pozīcijām," stāstīja Vītoliņš, kurš Batņas vietā nolēmis izsaukt Danielu Bērziņu.

Pagājušajā nedēļā pēc traumas izārstēšanas laukumā atgriezās ilggadējais izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš. Gadījumā, ja NHL hokejisti varēs spēlēt olimpiskajā turnīrā, kapteiņu sastāvs paliks tāds pats, kā Rīgā notikušajā kvalifikācijas turnīrā, kur valstsvienības kapteinis bija Teodors Bļugers

"Ārsti viņam devuši zaļo gaismu. Viņš ļoti raujas un ir atkopies pēc traumas. Kaspars ir uz pozitīva viļņa," teica Vītoliņš.

Gadījumā, ja NHL hokejistiem tomēr neļaus piedalīties olimpiskajās spēlēs, no Ziemeļamerikas izlases sastāvu varētu papildināt vien šobrīd Amerikas Hokeja līgā (AHL) spēlējošais aizsargs Kristiāns Rubīns.

"Ja kāds neaizbrauc, izskatu iespēju aizstāt viņu ar kādu no Eiropā spēlējošajiem hokejistiem," atklāja Vītoliņš.

Iepriekš tika izskatīta arī vārtsargu trenera Sergeja Naumova piesaistīšana, tomēr tagad šis jautājums ir slēgts. Naumovs decembrī strādās Krievijas izlasē, bet olimpiskajās spēlēs viņa Latvijas valstsvienības treneru korpusā nebūs.

"Juris Klodāns ar izlasi ir strādājis iepriekšējos turnīros un nebūtu pareizi, ja pirms olimpiskajām spēlēm mēs mainītu treneri. Juris ir strādājis atbildīgi un ir to pelnījis. Ar Sergeju vienojāmies, ka Latvijas izlases tēmu atliekam uz kādu laiku," atzīmēja Vītoliņš.

Tāpat Vītoliņš atklāja, ka visi Latvijas hokejisti, kuri ir paplašinātajā kandidātu sarakstā, ir vakcinējušies.

Pirmo spēli Šveices turnīrā Latvijas hokejisti aizvadīs ceturtdien pret Šveici plkst. 20.45. pēc Latvijas laika, un to tiešraidē varēs redzēt Latvijas Televīzijas 7.kanālā. Otrā dienas spēlē tiksies Slovākija un Norvēģija.

Savukārt piektdien savā starpā tiksies pirmās dienas uzvarētāji un pirmās dienas zaudētāji.

Šajā turnīrā Harijam Vītoliņam asistēs Artis Ābols un Viktors Ignatjevs. Savukārt par fizisko sagatavotību rūpēsies Ēriks Visockis, bet video trenera pienākumu pildīs Pēteris Groms.

Latvijas izlases sastāvs turnīram Šveicē:

vārtsargi: Ivars Punnenovs (Lagnavas "Tigers", Šveice), Ēriks Vītols (Rīgas "Dinamo");

aizsargi: Artjoms Ļeščenko (Hokeja Skola "Rīga"), Ralfs Freibergs, Kristaps Zīle, Kārlis Čukste, Patriks Ozols (visi - Rīgas "Dinamo"), Jānis Jaks ("Soči", Krievija), Uvis Jānis Balinskis (Litvīnovas "Verva", Čehija), Roberts Mamčics (Zlīnas "PSG Berani", Čehija), Nauris Sējējs ("La Chaux-de-Fonds", Šveice);

uzbrucēji: Nikolajs Jeļisejevs, Daniels Bērziņš (abi - Rīgas "Dinamo"), Kaspars Daugaviņš ("Bern", Šveice), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice) , Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Mārtiņš Dzierkals (Plzeņas "Škoda", Čehija), Andris Džeriņš (Lincas "Black Wings", Austrija), Renārs Krastenbergs ("Villacher SV", Austrija), Rihards Marenis ("Vita Hasten", Zviedrija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!