Foto: Publicitātes foto
Kopš šīs nedēļas grāmatnīcas "Jānis Roze" veikalu plauktos nonākusi Kristiāna Girviča sarakstītā grāmata "Mūsu lielās spēles". Tajā apkopoti apraksti un fotogrāfijas par Latvijas izlases labākajiem mačiem pēc neatkarības atjaunošanas.

Grāmata, kas izdota ar Latvijas Futbola federācijas atbalstu, ir dāvana Latvijas futbola līdzjutējiem 30. gadadienā pēc neatkarības atjaunošanas deklarācijas. Trīsdesmit gadu periodā aizvadīts daudz labu spēļu, un grāmatā aprakstīti notikumi par un ap piecpadsmit vislabākajām spēlēm. Katrā nodaļā tiek stāstīts ne tikai par konkrēto spēli, bet arī par attiecīgo laika posmu valsts galvenās komandas dzīvē.

"Lai arī tagad Latvijas valstsvienība pārdzīvo ne tos labākos brīžus, tomēr vēstures griezumā tā ir tikai viena melnā josla, un mums futbolā neapšaubāmi ir ar ko lepoties," norāda grāmatas autors Kristiāns Girvičs. "Sākot jau ar mūsu futbola valstsvienības atjaunošanas pirmo gadu, Latvijas izlase vairākkārt ir bijusi pasaules lielāko ziņu aģentūru un TV kanālu uzmanības centrā, un pēc spēles ar Latvijas izlasi ne viena vien futbola slavenība ir atstājusi laukumu sliktā noskaņojumā. Dažādos laikos esam sarūgtinājuši Spānijas, Vācijas, Dānijas, Zviedrijas, Austrijas, Polijas, Krievijas, Norvēģijas, Grieķijas un citu valstu labākos futbolistus, bez uzvaras atstājot tādas zvaigznes kā Pēteru Šmeihelu, Brianu Laudrupu, Toniju Polsteru, Zlatanu Ibrahimoviču, Miroslavu Klozi, Mihaelu Ballaku, Petru Čehu, un šo sarakstu vēl varētu turpināt un turpināt."

Kristiāns Girvičs visu dzīvi bijis dedzīgs Latvijas izlases atbalstītājs un līdzjutējs, nu jau vairāk kā divdesmit gadus viņš strādā laikrakstā un vēlāk arī žurnālā "Sports", un lielākajā daļā Latvijas izlases izcilāko spēļu viņam palaimējies būt klātienes aculiecinieka statusā tribīnēs.

"Šī grāmata ir veltījums visiem Latvijas futbola līdzjutējiem, kas gadiem ilgi jutuši līdzi mūsu valstsvienībai, bet īpašu pateicību vēlos pateikt saviem ilggadējiem domubiedriem un kolēģiem, kuri iedvesmoja mani ķerties pie šā darba – Vilnim Plaudim, Kristapam Lešinskim un Ilvaram Koscinkevičam," norāda autors.

"Jūtos kā pēc aizraujošas futbola spēles, kurā viena komanda bija vadībā ar 3:0, bet pretinieki prata atspēlēties. No sirds izbaudīju grāmatas tapšanas procesu, jo katrs nākamais stāsts, ko saņēmu no Kristiāna e-pasta kastītē, man nostiprināja pārliecību, ka top kas lielāks un personiskāks par kārtējo grāmatu. Šī grāmata ir ar sirdi, ar savu asinsriti, kas ir visu mūsu kopīgs stāsts, jo futbols nekad nav bijis tikai sporta spēle ar sākumu un beigām. Futbolam nav beigu. Tāpēc es ceru, ka šādā spēcīgā sastāvā taps vēl kāds aizraujošs mačs. Ar papildlaiku," pauž grāmatas redaktors Ilvars Koscinkevičs.

"Katra grāmata par Latvijas futbolu ir kas īpašs – tādas iznākšana ir liels notikums, kas raisa lielu futbola sabiedrības interesi. Tomēr šis konkrētais darbs, uzskatu, uzrunā arī plašāku auditoriju, jo autors tajā ir fiksējis Latvijas atjaunotās neatkarības pirmo trīsdesmit gadu laika liecības. Caur futbola prizmu grāmata ļauj izjust katra konkrētā notikuma auru un tā laika cilvēku emocijas. Autors un viņa komanda, kas palīdzēja grāmatas tapšanā, ir pelnījuši lielas uzslavas par paveikto! Ne velti tā ir kā veltījums Latvijas futbola līdzjutējiem, kuri šajos gados bijuši kopā ar komandu gan labos, gan ne tik labos brīžos. Man personīgi ir prieks arī par simbolisko laiku, kad šī grāmata tiek izdota – Ziemassvētku periods, trīsdesmit gadi kopš neatkarības atjaunošanas deklarācijas un 2021. gadā gaidāmās Latvijas Futbola federācijas simtgades priekšvakars. Lai šī grāmata kalpo kā papildu iedvesma Latvijas futbola turpmākajiem panākumiem," novēl Latvijas Futbola federācijas prezidents Vadims Ļašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!