Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šveices tiesas lēmums devis ilgi gaidīto skaidrību Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) vieglatlētes Kasteras Semenjas lietā, trešdien paziņoja Starptautiskā Vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF).

Šveices Federālā Augstākā tiesa pirmdien atcēla IAAF pretrunīgi vērtēto testosterona ierobežošanas noteikumu pagaidu apturēšanu. Tas nozīmē, ka divkārtējā olimpiskā čempione Semenja vairs nedrīkstēs piedalīties vieglatlētikas sacensībās no 400 metru distances līdz jūdzei, kā viņa to darīja jūnijā un jūlijā.

"IAAF atzinīgi vērtē Šveices Federālās Augstākās tiesas lēmumu atcelt 2019. gada 31. maija lēmumu par testosterona ierobežošanas noteikumu pagaidu apturēšanu pēc tam, kad tika uzklausīti IAAF argumenti," IAAF pauda gandarījumu pēc tam, kad trešdien tiesneša lēmums kļuva pieejams publiski.

"Šis lēmums ieviesis ilgi gaidīto skaidrību visiem atlētiem, tiem gatavojoties pasaules čempionātam septembrī Dohā," ziņu aģentūrai AFP skaidroja IAAF pārstāvji.

IAAF arī piebilda, ka turpinās paust savu viedokli arī Šveices tiesas turpmākajā tiesvedībā, norādot ka dažos kontekstos, arī sportā, pēc IAAF domām (un Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) tam piekrita) dzimumu atšķirības noteikumi ir nepieciešami, saprātīgi un proporcionāli godīgu un jēgpilnu sacensību notikšanā elites sieviešu vieglatlētikā.

Tiesas lēmums nozīmē, ka DĀR skrējēja Semenja šobrīd ir izvēles priekšā – mēģināt kvalificēties sacensībām Dohā 5000 metru distancē vai beigt karjeru. Pavasarī sacensībās DĀR sportiste veica 5000 metrus 16 minūtēs un 5,97 sekundēs, kas šobrīd pasaules rangā ir tikai 353. labākais rezultāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!