Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas jaunā vieglatlēte Luīze Opolā piektdien izcīnīja ceturto vietu Eiropas Jaunatnes Olimpiādes sacensībās trīssoļlēkšanā, kamēr tenisiste Kamilla Bartone zaudēja vienspēļu sacensību pusfinālā, bet džudists Emīls Gerkens zaudēja bronzas finālā.

Opolā finālsacensībās savā labākajā mēģinājumā lēca 12,52 metru tālumā, kas bija ceturtais labākais rezultāts.

Pārliecinošu uzvaru ar 13,72 metriem izcīnīja spāniete Garsija Marija Sofija Visente, otrā ar 12,87 metriem bija Gjēle Maonzabi no Šveices, bet trešo vietu ar 12,85 metriem ieņēma somiete Jessika Kehere.

Latvietei līdz bronzas godalgai pietrūka 33 centimetru.

Savukārt Kristīne Blaževiča 100 metru barjerskrējiena pusfinālā ar 13,55 sekundēm savā skrējienā bija otrā, iekļūstot finālā. Latvijas sasniegtais rezultāts bija ceturtais labākais.

Blaževiča distanci veica 3,9 metri sekundē pavējā, līdz ar to Latvijas jauniešu rekords netika labots.

Tikmēr Latvijas meiteņu kvartets, kur sastāvā bija Nora Ķigure, Kitija Paula Melnbārde, Grieta Griezīte un Kristīne Blaževiča, 4x100 metru stafetes priekšsacīkstēs ar 48,39 sekundēm bija sestās savā skrējienā un finālam nekvalificējās.

Savukārt 800 metros puišiem pusfinālā Jānis Seņkāns uzrādīja jaunu personīgo rekordu, kas tagad ir viena minūtē un 59,59 sekundes, taču ar šādu rezultātu viņš bija septītais un finālā neiekļuva.

Tikmēr Latvijas tenisiste Kamilla Bartone vienspēļu pusfinālā ar rezultātu 2-6, 2-6 zaudēja krievietei Avelīnai Sajfetdinovai, kurai turnīrā ticis otrais numurus.

Sestdien bronzas duelī Bartone pulksten 11 pēc Latvijas laika spēkosies ar Sinju Violu Krauzi no Austrijas.

Bartone turnīru iesāka ar uzvaru 6-4, 6-2 pār lietuvieti Otīliju Norkuti, pēc tam ar 6-3, 6-2 tika pārspēts sacensību 11. numurs Ana Manja no Rumānijas, bet trešajā kārtā ar 7-6 (7:3), 6-3 tika uzvarēta itāliete Matilde Mariāni. Savukārt ceturtdaļfinālā Latvijas tenisiste ar 6-3, 1-6, 6-3 pārspēja igaunieti Karolu Plaku, kura bija izlikta ar trešo numuru.

Tāpat Bartone duetā ar Darju Semenistaju startēja dubultspēļu turnīrā, kura ceturtdaļfinālā piektdien ar 2-6, 6-7 piekāpās vācietēm Minai Hodžičai un Luīzei Meierei auf der Heidei.

Tikmēr džudists Gerkens bija viens no favorītiem svara kategorijā līdz 90 kilogramiem, bet cieta zaudējumu pusfinālā. Pēc tam duelī par bronzu, tuvojoties cīņas beigām, Latvijas džudists zaudēja spēkus un piekāpās rumānim Eduardam Serbanam. Gerkens sacensības noslēdza dalītā piektā vietā.

Savukārt svarā virs 90 kilogramiem šī gada bronzas medaļas laureāts Eiropas kadetu čempionātā Vladlens Jarockis zaudēja apakšgrupas finālā, bet pēc tam piekāpās arī gandarījuma turnīra pirmajā cīņā. Jarockis sacensību noslēgumā ieņēma dalītu devīto vietu.

Meiteņu turnīrā Katrīna Tkačenko (-70) un Anna Ļebedeva (+70) zaudēja pirmos dueļus apakšgrupās un pēc tam arī pirmās cīņas gandarījuma turnīrā.

Kadetu vecuma grupas džudisti Eiropas Jaunatnes Olimpiādē gatavojas pasaules čempionātam, kas no 9. līdz 13. augustam norisināsies Čīlē.

Tieši džudisti Latvijai nodrošinājuši līdz šim vienīgo medaļu Eiropas Jaunatnes Olimpiādes sacensībās, svarā līdz 66 kilogramiem Artjomam Galaktionovam izcīnot bronzu.

Tikmēr pusfinālu 200 metros sasniedzis Latvijas smaiļotājs Edvards Ceipe, kurš duetā ar Nauri Tomsonu to iespējis arī divnieku sacensībās. Tāpat pusfinālā iekļuvis arī jauktais četrinieks Ceipe, Tomsons, Margarita Oša un Katrīna Smilteniece.

No peldētājiem 4x100 metru kompleksajā stafetē Tomass Jegorovs, Didzis Rudavs, Alens Ēriks Jaunbērziņš un Artūrs Markovs ieņēma 16. vietu 18 komandu konkurencē. Jaunbērziņš izcīnīja 20. vietu 200 metros tauriņstilā, Ieva Maļuka bija 33. 200 metros brīvajā stilā, bet Arīna Sisojeva ieņēma 41. pozīciju tikpat garā distancē brasā.

Vingrošanā daudzcīņas sacensības noslēgusi Sidnejas olimpisko spēļu čempiona Igora Vihrova meita Elīna, kura ieņēma 24. vietu. Zīmīgi, ka savu labāko rezultātu, 16. vietu, viņa guva tieši tēva kroņa disciplīnā brīvajās kustībās.

Latviju 14.Eiropas Jaunatnes Olimpiādē Ungārijas pilsētā Ģērā pārstāv 53 jaunie sportisti, kuri startē septiņos sporta veidos.

Latvija ir pārstāvēta vieglatlētikā, peldēšanā, vingrošanā, tenisā, džudo, kanoe airēšanā, kā arī riteņbraukšanā, taču šoreiz sacensībās nestartē neviena Latvijas komandu sporta spēļu izlase.

Lielākā pārstāvniecība no Latvijas ir vieglatlētikā, kurā startē 16 sportisti, džudo sacensībās pārstāvēti desmit jaunie censoņi, peldēšanā, riteņbraukšanā un vingrošanā startē pa sešiem sportistiem, bet kanoe airēšanā un tenisa sacensībās savu meistarību rāda attiecīgi pieci un četri Latvijas jaunie sportisti.

Gan pēc sporta veidu klāsta, gan ceremoniju ziņā Eiropas Jaunatnes Olimpiāde līdzinās olimpiskajām spēlēm. Sporta programmā tiek izmantota olimpiskā simbolika un atribūtika, kā arī olimpisko spēļu tradīcijas.

Eiropas Jaunatnes Olimpiāde norisinās ik pēc diviem gadiem.

Eiropas Jaunatnes Olimpiādē startē 50 Eiropas valstu jauno sportistu vecumā no 15 līdz 18 gadiem.

Latvijas sportisti piedalījušies visās Eiropas Jaunatnes Olimpiādēs, izņemot pirmo, un kopumā ir izcīnījuši vairāk nekā 30 medaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!