Foto: DELFI.lt
Lietuviešu sportiste Živile Balčunaite, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā uzvarēja maratona skrējienā, bet aprīļa sākumā par dopinga lietošanu tika diskvalificēta uz diviem gadiem, iesniegusi apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Kā ziņots, Eiropas čempionātā ņemtajās analīzēs Balčunaites organismā tika konstatēts paaugstināts vīrišķā hormona testosterona līmenis un epitestosterona pēdas, kas varētu norādīt uz aizliegto vielu lietošanu. Vieglatlēte to skaidroja ar mēnešreizēm.

Sportiste un viņas advokāts Aivars Žilvinsks uzskata, ka sods nav pamatots.

"Mēs esam iesniegušu apelāciju CAS, jo uzskatām, ka piešķirtā diskvalifikācija ir negodīga," aģentūrai AFP stāstīja Žilvinsks.

Jau vēstīts, ka Balčunaitei atņemta Eiropas čempionātā izcīnītā zelta medaļa, kuru piešķīra krievietei Nailai Julamanovai, kas sacensībās finišēja otrajā vietā.

Kā ziņots, pagājušā gada novembrī Lietuvas Vieglatlētikas federācija (LAF) sportistei piesprieda pagaidu diskvalifikāciju, bet pēc tam decembrī LAF nepietiekamu pierādījumu dēļ nolēma pagaidām Balčunaiti nesodīt.

Arī pati Balčunaite visu izmeklēšanas laiku uzsvēra, ka aizliegtās vielas nekad nav lietojusi.

Tomēr Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) noraidīja visus LAF iesniegtos Balčunaites vainu mīkstinošos argumentus un sportistei oficiāli piešķīra divu gadu diskvalifikāciju.

Balčunaites diskvalifikācija stājusies spēkā no 2010.gada 30.oktobra - dienas, kad viņa tika pieķerta dopinga lietošanā.

Tādējādi Balčunaite sacensībās drīkstēs atgriezties tikai 2012.gada rudenī, kas viņai liegs dalību Londonas Olimpiskajās spēlēs, kas notiks tā gada vasarā.

Kā ziņots, pagājušā gada Eiropas čempionātā Balčunaite finišēja pēc divām stundām 31 minūtes un 14 sekundēm. Pirmo distances pusi lietuviete skrēja grupā ar 13 citām sportistēm, tomēr pēc 25.kilometra devās atrāvienā, izcīnot ļoti pārliecinošu uzvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!