Foto: Reuters/Scanpix

Viena no pasaules labākajām maratona skrējējām Rita Džeptu no Kenijas par dopinga lietošanu saņēmusi divu gadu diskvalifikāciju.

Par 33 gadus vecās Džeptu pieķeršanu dopinga lietošanā tika ziņots pērnā gada oktobrī. Viņai pozitīvi bijuši rezultāti septembrī ārpus sacensībām Kenijā veiktās analīzēs - sportistes organismā konstatētas aizliegtās vielas eritropoetīna jeb EPO pēdas, turklāt pēcāk to pašu uzrādīja arī B proves.

Kenijas Vieglatlētikas federācija piespriedusi Džeptu divu gadu diskvalifikāciju, kas sākas ar atpakaļejošu datumu - 2014.gada 30.oktobri.

Diskvalifikācija Kenijas sportistei noslēgsies 2016.gada 29.oktobrī, kas nozīmē, ka viņa nevarēs piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Zīmīgi, ka sportisti, kuri dopinga lietošanā pieķerti ar šī gada 1.janvāri, tagad ierasto divu gadu vietā var saņemt diskvalifikāciju uz četriem gadiem.

Džeptu tiek uzskatīta par vadošo maratona skrējēju pasaulē. Viņa divreiz uzvarējusi Čikāgas maratonā, bet trīs reizes bijusi labākā Bostonā, ieskaitot 2013.gadu, kad ar rezultātu divas stundas 18 minūtes un 57 sekundes sasniedza astoto visu laiku labāko rezultātu pasaulē.

Zīmīgi, ka oktobrī notikušajā Čikāgas maratonā Džeptu uzvarēja jau pēc pozitīvo dopinga analīžu nodošanas.

Džeptu kļuva par 2013./14.gada Pasaules lielāko maratonu sērijas (WMM) kopvērtējuma uzvarētāju, un pērn notikušā Ņujorkas maratona laikā viņai bija plānots saņemt nopelnīto 500 000 dolāru (408 000 eiro) čeku, tomēr pēc pieķeršanas dopinga lietošanā viņai tie vairs nepienākas.

WMM sērija apvieno maratonus Berlīnē, Bostonā, Čikāgā, Londonā, Ņujorkā un Tokijā, labākajiem sportistiem divu gadu griezumā vīriešu un sieviešu konkurencē saņemot pusmiljonu dolāru.

Tiek uzskatīts, ka Džeptu ir visu laiku slavenākā Kenijas vieglatlēte, kas pieķerta dopinga lietošanā, kaut gan pēdējo gadu laikā daudzi šīs valsts sportisti lietojuši aizliegtās vielas. Negatīvās pagātnes dēļ Āfrikas valsts nonākusi Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) redzeslokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!