Foto: Reuters/Scanpix
Viena no pasaules labākajām maratona skrējējām Rita Džeptu, kurai konstatētas pozitīvas dopinga analīzes, pieprasījusi veikt B proves pārbaudi.

"Sportiste izmantoja tiesības pārbaudīt B provi. Tā tika nosūtīta Starptautiskajai Vieglatlētikas savienībai (IAAF) tālākai izskatīšanai saistībā ar šīs organizācijas likumiem," teikts paziņojumā pēc Džeptu tikšanās ar Kenijas Vieglatlētikas federācijas pārstāvjiem. "Sportistei ir tiesības, kas viņu aizsargā. Šis jautājums tiek risināts pēc augstākās konfidencialitātes. Esam priecīgi par pirmo tikšanos ar sportisti, kura sadarbojas ar mums."

Pati Džepto no publiskiem komentāriem atturējusies.

Kā ziņots, par 33 gadus vecās Džeptu pieķeršanu dopinga lietošanā tika ziņots pagājušajā nedēļā. Viņai pozitīvi bijuši rezultāti septembrī ārpus sacensībām Kenijā veiktās analīzēs. Sportistes organismā konstatētas aizliegtās vielas eritropoetīna jeb EPO pēdas.

Saskaņā ar starptautiskajiem dopinga noteikumiem Džeptu var apstrīdēt rezultātu un pieprasīt pārbaudīt B provi. Ja arī otrai provei būs pozitīvi rezultāti, viņai var nākties saskarties ar diskvalifikāciju no sacensībām, kā arī var tikt anulēti nesen sasniegtie rezultāti.

Džeptu pašlaik tiek uzskatīta par vadošo maratona skrējēju pasaulē. Viņa divreiz uzvarējusi Čikāgas maratonā, bet trīs reizes bijusi labākā Bostonā, ieskaitot 2013.gadu, kad ar rezultātu divas stundas 18 minūtes un 57 sekundes sasniedza astoto visu laiku labāko rezultātu pasaulē.

Zīmīgi, ka oktobrī notikušajā Čikāgas maratonā Džeptu uzvarēja jau pēc pozitīvo dopinga analīžu nodošanas.

Džeptu kļuva par 2013./14.gada Pasaules lielāko maratonu sērijas (WMM) kopvērtējuma uzvarētāju, un svētdien notikušā Ņujorkas maratona laikā viņai bija plānots saņemt nopelnīto 500 000 dolāru (392 000 eiro) čeku, tomēr pēc informācijas par dopingu apbalvošanas ceremonija tika atcelta.

WMM sērija apvieno maratonus Berlīnē, Bostonā, Čikāgā, Londonā, Ņujorkā un Tokijā, labākajiem sportistiem divu gadu griezumā vīriešu un sieviešu konkurencē saņemot pusmiljonu dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!