Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (IAAF) ģenerālsekretārs Niks Deiviss atkāpies no amata uz laiku, līdz noslēgsies izmeklēšana, kurā viņš tiek vainots par vilcināšanos nosaukt dopinga skandālos iesaistīto personu vārdus.

"Esmu izlēmis atkāpties no sava amata, līdz organizācijas ētikas komiteja veiks pienācīgu izmeklēšanu un izvērtēs, vai esmu pārkāpis kādu likumu," pauda Deiviss. "Skaidrs, ka esmu kļuvis par stāstu."

Francijas laikraksta "Le Monde" un britu raidorganizācijas BBC īpašumā nonāca e-pasta sarakste, kas veidota pirms 2013.gadā Maskavā notikušā pasaules čempionāta vieglatlētikā, starp Deivisu un bijušā IAAF prezidenta Lamīna Djaka dēlu Papu Masatu Djaku, kurš tobrīd darbojās kā organizācijas mārketinga konsultants.

"Parādot, ka esmu gatavs sankcijām par manu, iespējams, neētisko rīcību 2013.gadā, esmu nodevis ētikas komitejai savu e-pasta saraksti un manu ziņojumu par to," piebilda Deiviss, kurš it kā esot kādā no vēstulēm tikai dažas nedēļas pirms pasaules meistarsacīkstēm norādījis, ka ar antidopinga komandu vēlējies pārrunāt situāciju ar Krievijas atlētiem.

Deiviss vēstulēs pauda, ka dopinga lietošanā pieķertie sportisti 2013.gada sacensībās nedrīkstēja pārstāvēt Krievijas izlasi, bet šī informācija bija jānodod tā brīža valsts vieglatlētikas federācijas prezidentam Valentīnam Balahničevam.

"Ja dopingā pieķertie sportisti nepiedalīsies pasaules čempionātā, varam viņu vārdus atklāt pēc meistarsacīkstēm vai arī nosaukt vienu vai divu vieglatlētu vārdus, taču kopā ar citu valstu atlētiem," rakstīts vienā no vēstulēm. "Vēl mēs varam sagatavot speciālu dokumentu, skaidrojot, ka viens no iemesliem, kāpēc šiem Krievijas sportistiem ir pozitīvas dopinga analīzes, ir tas, ka tie veic ļoti daudz analīžu."

Kā zināms, novembrī atklātībā nonāca Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, kurā bija teikts, ka sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ IAAF būtu jādiskvalificē Krievijas Vieglatlētikas federācija (VFLA) un jāliedz tās atlētiem dalība Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Uzreiz pēc tam Maskavas antidopinga laboratorijai tika atņemta licence, kas liedza tai veikt jebkādas ar WADA organizāciju saistītas darbības, turklāt pagaidu diskvalifikācija tika piespriesta VFLA. Kad WADA piesprieda pagaidu diskvalifikāciju arī Krievijas Antidopinga aģentūrai (RUSADA), Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko pavēstīja, ka Krievija ir gatava pārveidot valsts antidopinga sistēmu.

Pirms mēneša VFLA pieņēma tai piespriesto diskvalifikāciju par dopinga pārkāpumiem. Krievijas puse piekritusi tās Vieglatlētikas federācijas pilnīgai diskvalifikācijai, turklāt negrasās iesniegt apelāciju IAAF pieņemtajam lēmumam.

Tāpat novembrī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piesprieda pagaidu diskvalifikāciju bijušajam Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) prezidentam Lamīnam Djakam. Tiesa, pirmdien parādījās informācija, ka tuvākajā laikā Djakam varētu tikt uzrādītas papildu apsūdzības korupcijā.

Djaks IAAF vadīja 16 gadus, bet amatu atstāja augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!