Foto: AP/Scanpix
Prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" trešajā posmā pirmdien pie uzvaras tika austrālietis Metjū Goss ("Orica GreenEdge").

Tikmēr lielajā grupā finišēja arī Latvijas sportists Gatis Smukulis ("Katjuša"), ieņemot 114.pozīciju. Viņam tika fiksēts tāds pat laiks kā uzvarētājam.

190 kilometrus garajā posmā Goss, kurš dienu iepriekš bija izcīnījis otro vietu, sprinta finišā apsteidza argentīnieti Huanu Hosē Aedo no "Saxo Bank" komandas un amerikāni Taileru Farraru ("Garmin-Barracuda").

Aktīvi distanci turpina aizvadīt Lietuvas riteņbraucējs Ramūns Navardausks ("Garmin-Barracuda"), kurš pirmajā posmā ilgi atradās līderpozīcijā individuālā brauciena laikā, bet šoreiz viņš piedalījās galvenajā atrāvienā, priekšgalā veicot lielāko daļu distances.

Dramatiski notikumi risinājās neilgi pirms finiša līnijas, kad itālis Roberto Ferrari ("Androni Giocattoli") aizšķērsoja ceļu pasaules čempionam Markam Kavendišam ("Sky Procycling") un viņš piedzīvoja kritienu, paraujot līdzi vēl pāris sportistus, ieskaitot līdera rozā krekliņu valkājošo amerikāni Teiloru Finiju no "BMC Racing" komandas.

Kavendišs spēja finiša līniju šķērsot kājām, bet izskatījās, ka Finijs ir cietis, tomēr arī viņš pēc kāda laika spēja piecelties un finišēt pēdējā, 198.pozīcijā saglabājot līderpozīciju. Pēc noteikumiem - ja sportists piedzīvo kritienu pēdējos trijos kilometros, viņam tiek fiksēts tāds pats rezultāts kā peletonam.

Pagaidām vēl nav zināms, vai Finijs trešdien spēs turpināt sacensības. Otrdien sportistiem paredzēta atpūtas diena, kuras laikā viņi pārcelsies no Dānijas uz Itāliju.

Kopvērtējumā tagad Finijs joprojām par deviņām sekundēm apsteidz britu Džeraintu Tomasu ("Sky Procycling"), bet trešajā pozīcijā atrodas Dānijas sportists Alekss Rasmusens ("Garmin-Barracuda"), kurš atpaliek par 13 sekundēm.

Savukārt piektajā pozīcijā esošais Navardausks atpaliek vēl par piecām sekundēm.

Tikmēr Smukulis kopvērtējumā pakāpies uz 94.vietu, līderim zaudējot 58 sekundes.

Velobraucienā tiks aizvadīts 21 etaps un tas ilgs līdz 27.maijam.

Līdz šim "Giro d'Italia" neviens Latvijas sportists nebija braucis kopš 2008.gada, kad Raivis Belohvoščiks tika izslēgts 16.posmā, jo neiekļāvās laika limitā. Savukārt gadu pirms tam Belohvoščiks šajā velobraucienā izcīnīja 117.vietu.

Pagājušajā gadā no Latvijas riteņbraucējiem prestižākajās tūrēs startēja vienīgi Aleksejs Saramotins, kurš piedalījās "Vuelta Espana" sacensībās, noslēguma kopvērtējumā ieņemot 166.vietu starp 167 sacensības beigušajiem sportistiem.

Kā ziņots, Smukulis pērn pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "HTC-Highroad", taču ASV bāzētā vienība tā arī neprata atrast jaunu ģenerālsponsoru, tāpēc tā tika izformēta.

"HTC-Highroad" komandā Smukulis sāka braukt aizpagājušā gada novembrī, bet iepriekšējās divas sezonas viņš pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "AG2R La Mondiale".

Jau vēstīts, ka pagājušā gada "Giro d'Italia" sacensībās otro reizi karjerā uzvarēja slavenais spāņu riteņbraucējs Alverto Kontadors, tomēr pēc divu gadu diskvalifikācijas piespriešanas par dopinga lietošanu viņam šis tituls tika atņemts.

Pēc Kontadoram piespriestās diskvalifikācijas pagājušā gada "Giro d'Italia" kopvērtējuma uzvarētāja gods nonāca itāļa Mikēles Skarponi rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!