Foto: Reuters/Scanpix
Sporta Arbitrāžas tiesa, kas ir augstākā lēmējinstitūcija sportā strīdu gadījumos, pirmdien nolēma uz diviem gadiem diskvalificēt dopinga lietošanā pieķerto slaveno spāņu riteņbraucēju Alverto Kontadoru.

Līdz ar diskvalificēšanu Kontadoram atņemti 2010.gada "Tour de France" un 2011.gada "Giro d'Italia" čempiona tituli.

Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) par Kontadora pieķeršanu dopinga lietošanā paziņoja tikai 2010. gada rudenī - pozitīvas izrādījās Kontadoram "Tour de France" laikā jūlijā ņemtās analīzes, kurās konstatēta "ļoti neliela" aizliegtās vielas klenbuterola koncentrācija. Pozitīvas bijušas gan A, gan B proves.

Kontadors apgalvoja, ka klenbuterols viņa organismā nokļuvis tādēļ, ka to kāds speciāli piemaisījis ēdienam. Lai arī paša sportista juristi nespēja uzrādīt bojāto gaļas gabalu, visticamāk, tieši tas strādāja viņa labā.

Pirms gada Spānijas Riteņbraukšanas federācija atcēla Kontadoram piespriesto viena gada diskvalifikāciju, jo sportists ar vairākiem pierādījumiem esot pārliecinājis federācijas disciplināro komiteju, ka viņš nav apzināti lietojis aizliegtās vielas.

Spānijas puse neņēma vērā UCI ieteikumu diskvalificēt sportistu uz vienu gadu, tādēļ UCI un WADA (Pasaules Antidopinga aģentūra) iesniedza prasību CAS. CAS divas reizes atcēla noklausīšanos šajā lietā, līdz beidzot novembrī to izskatīja. Ilgu laiku CAS vēl neziņoja par lēmumu, bet tagad to paziņoja.

CAS lēmums paredz, ka anulēti visi pēdējo 17 mēnešu Kontadora rezultāti. Sacensību apritē spānis varēs atgriezties jau šī gada 5.augustā, kad beigsies divu gadu diskvalifikācija.

Kontadors ir otrais "Tour de France" čempions, kuram atņemti uzvaras lauri pēc pieķeršanas dopinga lietošanā. 2006.gadā "Tour de France" čempiona titulu zaudēja skandalozais Floids Lendiss.

Kontadors līdz šim bija tikai piektais riteņbraucējs, kurš uzvarējis trīs prestižākajos daudzdienu velobraucienos – "Tour de France", "Gido d'Italia" un "Vuelta Espana". Tomēr pēc "Giro d'Italia" čempiona titula atņemšanas viņš arī vairs nav starp šiem riteņbraukšanas izcilniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!