Foto: AFP/Scanpix/LETA

Britu riteņbraucējs Marks Kavendišs ("Deceuninck - Quick Step") ar uzvaru daudzdienu velobrauciena "Tour de France" 13.posmā uzvarām bagātāko braucēju sarakstā šajā tūrē panāca rekordistu beļģi Ediju Merksu, kamēr Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš no "Trek-Segafredo" komandas ierindojās 90.vietā.

Tagad abiem riteņbraucējiem ir pa 34 uzvarām "Tour de France" posmos.

36 gadus vecajam Kavendišam tā posmā no Nīmas līdz Karkasonai bija ceturtā uzvara šogad, un britu sprinteris atkārtoja pirms 46 gadiem sasniegto "Tour de France" posma uzvaru rekordu.

Kavendišs līdz piektdienai bija nelokāmi atteicies no iespējamā rekorda labošanas komentāriem.

"Tā ir tikai vēl viena uzvara "Tour de France"," viņš teica neilgi pēc savas kārtējās uzvaras. "Mani nevar salīdzināt ar Merksu," sacīja brits, kuram šā gada sacensībās ir atlikuši vēl divi līdzenuma posmi, kuros pārspēt rekordu.

"Edijs Merks ir visu laiku izcilākais braucējs, un tāds viņš arī paliks," sacīja Kavendišs par pieckārtējo "Tour de France" uzvarētāju.

"Visas manas uzvaras ir bijušas sprinta finišā," viņš skaidroja. "Tomēr, ja kāda no manām uzvarām var iedvesmot bērnu izaugsmi, tas ir tas, ko es visvairāk vēlos," sacīja riteņbraucējs, kuram finiša līniju šķērsot pirmajam palīdzēja spēcīga komandas biedru palīdzība.

Kavendišs finiša metros bija sadūries ar kādu citu braucēju.

"Man ir problēma, jo man ir šauri pleci, un, ja es pieliecos kādam, šķiet, ka es situ ar galvu. Komisāri jau bija ieradušies par to ar mani parunāt pēc pirmā šo sacensību sprinta finiša," viņš paskaidroja.

Otrais ar tādu pašu laiku kā uzvarētājam finišēja Kavendiša komandas biedrs dānis Mihaels Merkevs, trešais - beļģis Jaspers Filipsens no "Alpecin-Fenix".

Skujiņš finišēja 90.vietā, no uzvarētāja atpaliekot minūti un 32 sekundes.

"UAE-Team Emirates" līderis slovēnis Tadejs Pogačars, kurš finišēja lielajā grupā, saglabāja pārsvaru kopvērtējumā. Viņš par piecām minūtēm un 18 sekundēm apsteidz kolumbieti Rigoberto Uranu ("EF Education - Nippo") un vēl par 14 sekundēm - dāni Jonasu Vingegārdu ("Jumbo-Visma"), kurš savukārt par sekundi ir priekšā ekvadorietim Ričardam Karapasam ("Ineos Grenadiers").

"Šodien jutos labi," sacīja 22 gadus vecais slovēnis, kurš uzslavēja zaļā krekla īpašnieku Kavendišu: "Es viņam sekoju līdzi bērnībā, sprintojot kā Roketmenam, visu cieņu viņam."

Kavendiša varoņdarbs ir jo ievērojamāks, ņemot vērā, ka viņa karjera decembrī izskatījās iedragāta, esot bez komandas, bez nevienas uzvaras piecu gadu laikā "Tour de France" un cīnoties ar Epšteina-Barra vīrusu.

Izskatās, ka "Deceuninck - Quick Step", kuras riteņbraucēji sevi dēvē par vilku baru, izvilka lielo lozi, noteicošo vārdu sakot Beļģijas komandas bosam Patrikam Lefevram.

Lefevrs aprīlī aizsūtīja Kavendišu uz otrā ranga sacensībām - Turcijas tūri, un, kad viņš tur uzvarēja četros posmos, pamatakmens atgriešanās elitē bija ielikts.

Lielbritānijas olimpiskā cerība Saimons Jeitss "Team BikeExchange" piektdien izstājās no "Tour de France" pēc grants izraisīta masveida kritiena posma sākumā.

Jeitss bija viens no pēdējiem, kuri tika augšā pēc kritiena un mēģināja braukt, taču izstājās pēc desmit minūtēm.

Skujiņš kopvērtējumā ieņem 82.vietu 151 velobraucienā palikušā sportista vidū, līderim zaudējot stundu 46 minūtes un 35 sekundes.

14.posmā sestdien riteņbraucējus sagaida 183,7 kilometrus garš posms ar diviem otrās un trim trešās kategorijas kāpumiem.

"Tour de France" noslēgsies 18.jūlijā ar finišu Elizejas laukos. Sešas dienas pēc "Tour de France" pēdējā posma sāksies Tokijas olimpisko spēļu riteņbraukšanas sacensības, tāpēc daudzdienu brauciens šogad pārcelts uz nedaudz agrāku laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!