Foto: Jānis Lārmanis

Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands no kontinentālās komandas "Israel Cycling Academy" sestdien ieņēma 105. vietu prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" otrajā posmā.

Šajā etapā riteņbraucēji veica 167 kilometrus pa līdzenumu, startējot Haifā, bet finišējot Telavivā. Uzvaru finiša spurtā izrāva itālis Elija Viviāni no "Quick-Step Floors" vienības, pārspējot savu tautieti Jakubu Marečko ("Wilier Triestina - Selle Italia") un īru Semu Benetu ("BORA - hansgrohe").

Lielā grupa ar 131 sportistu sastāvā finiša līniju šķērsoja pēc trasē pavadītām trim stundām 51 minūtes un 20 sekundēm. Peletonā finišēja arī Neilands, kurš tika klasificēts 105. vietā.

Labākais no latvieša komandas biedriem bija itālis Kristians Sbaragli, kurš izcīnīja 12. vietu.

"Uzvara nav pārsteidzoša, taču vieglāk ir pateikt nekā izdarīt. Šorīt biju satraucies, mēģināju tikt galā ar savām emocijām, bet tas nebija viegli," pēc sacensībām kanālam "Eurosport" teica Viviāni, kurš karjeras laikā uzvarējis divos "Giro d'Italia" posmos.

Kā vēstīts, piektdien pirmajā posmā riteņbraucēji sacentās individuālajā braucienā, kurā uzvarēja pērnā gada čempions, nīderlandietis Toms Dumulēns no "Sunweb" vienības, kamēr Neilands ieņēma 169. vietu.

Kopvērtējumā par līderi kļuvis BMC vienības austrāliešu braucējs Roens Deniss, kurš par sekundi apsteidz Dumulēnu. Savukārt Neilands līderim zaudē vienu minūti un 59 sekundes, kas viņam dod 133. vietu.

Jauno braucēju vērtējumā latvietis ir 36. pozīcijā, bet "Israel Cycling Academy" atrodama pēdējā vietā starp 22 komandām.

Svētdien riteņbraucēji veiks 229 kilometrus garu distanci no Beerševas uz Eilatu Pirmie trīs posmi norisināsies Izraēlā, bet pēc tam tūre pārcelsies uz Itāliju, velobrauciena noslēdzoties 27. maijā.

Arī iepriekš "Giro d'Italia", kas norisinās jau 101. reizi, ir startējis ārpus Itālijas, taču ne reizi ārpus Eiropas kontinenta.

"Israel Cycling academy" kā Izraēlas vadošā komanda ieguvusi "wild card" jeb rīkotāju īpašo ielūgumu dalībai šī gada velobraucienā, kur var spēkoties ar UCI Pasaules tūres vienībām. Pašlaik 23 gadus vecajam Neilandam šī ir debija prestižajās daudzdienu tūrēs.

Kontinentālā līmeņa vienība "Israel Cycling academy" komandas rindās Neilands aizvada savu otro sezonu.

Neilands pērn tika kronēts par Latvijas čempionu grupas braucienā un šosezon sacensībās piedalās ar sarkanbaltsarkano karogu uz krekla.

No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vissekmīgāk kopvērtējumā startējis Pjotrs Ugrjumovs, kurš 1993. gadā bija otrais, 1995. gadā izcīnīja trešo vietu, bet gadu vēlāk ieņēma ceturto pozīciju. Savukārt 1999. gadā uzvaru šo sacensību posmā guva Romāns Vainšteins, bet 2007. gadā uzvaru komandu vērtējumā guva Raivja Belohvoščika pārstāvētā "Saunier Duval". No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vēl startējuši arī Andris Naudužs, Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins.

Pērn par šo sacensību uzvarētāju maijā kļuva Nīderlandes velobraucējs Toms Dumulēns no "Sunweb" komandas, kurš kopvērtējuma uzvarētāja laurus izrāva vien pēdējā - 21. posmā, kurā dalībnieki sacentās individuālajā braucienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!