Foto: AFP/Scanpix
Spēcīgais čehu riteņbraucējs Romāns Kreicigers no "Tinkoff-Saxo" komandas, kurš cenšas pierādīt savu nevainību apsūdzībās par pārkāpumiem dopinga jomā, publiskojis savas bioloģiskās pases datus.

Pēc Čehijas Olimpiskās komitejas septembrī pieņemtā lēmuma neatzīt Kreicigeru par vainīgu ar dopinga lietošanu saistītos pārkāpumos Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) oktobrī iesniedza apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), kas līdz ar to atsākusi izmeklēšanu.

"Nekad neesmu lietojis dopingu un nekad neesmu uzrādījis pozitīvas dopinga analīzes," savā mājaslapā uzsver 28 gadus vecais Kreicigers. "Jebkurš tagad var iepazīties ar manas lietas dokumentāciju un bioloģiskās pases datiem, lai redzētu, ka neesmu vainīgs."

"Bioloģiskās pases ir lielisks sporta attīstīšanas instruments, tomēr par to lietošanu ir jāievieš skaidri noteikumi, pretējā gadījumā no tām nav jēgas un ar to palīdzību var panākt jebkura sportista sodīšanu," uzskata čehs.

Augusta sākumā pēc nesakritībām Kreicigera bioloģiskajā pasē viņš uz laiku tika atstādināts no dalības sacensībās. Aizliegums startēt sacensībās no UCI puses sekoja pēc tam, kad apstiprinājās informācija par sportista plāniem piedalīties Polijas velobraucienā un prestižajās "Vuelta Espana" daudzdienu sacīkstēs.

Čehijas Olimpiskās komitejas Apelāciju komisija gan konstatēja, ka nesakritības sportista bioloģiskajā pasē bijušas normas robežās. Šī komisija ir augstākais Čehijas lēmējorgāns sportistu dopinga lietošanas apsūdzību gadījumos. Viņu verdikts gan ir pārsūdzams CAS.

Oktobrī UCI prezidents Braiens Kūksons izteicās, ka Kreicigera lietas dokumentācijā ir atrodami pārliecinoši argumenti, kas liecina, ka tajā paustā informācija tikusi patvaļīgi mainīta. UCI apelācijā CAS izteikusi priekšlikumu par izdarītajiem pārkāpumiem Kreicigeram liegt startēt sacensībās divu līdz četru gadu garumā un anulēt viņa rezultātus kopš 2011.gada marta, kā arī piešķirt naudas sodu 770 000 eiro apmērā.

"Mūsu pusē ir spēcīgi argumenti. Viņa vaina tiek balstīta uz nepilnīgu un nepietiekamu informācijas apjomu," paudis Kreicigera advokāts Jans Stovičeks. "Kreicigeram bija problēmas ar vairogdziedzeri. Tā kā stāvoklis pasliktinājās, viņam bija lielās devās jālieto zāles, kas aizstāj trūkstošos hormonus. Tas notika brīdī, kad pret viņu radās aizdomas. Mēs esam pārliecināti, ka veselais saprāts ņems virsroku."

Kreicigers pērn izcīnīja augsto piekto vietu prestižajā "Tour de France" daudzdienu velobraucienā, tomēr komanda pēc konstatētiem antidopinga noteikumu pārkāpumiem viņam liedza dalību šī gada sacīkstēs. Nesakritības viņa bioloģiskajā pasē attiecas uz laiku no 2011.gada marta līdz augustam, kā arī no 2012.gada aprīļa līdz tā gada "Giro d'Italia" daudzdienu velobrauciena beigām.

Minētajā laikā čehs pārstāvēja bēdīgi slaveno Kazahstānas komandu "Astana", kas saistībā ar vairākiem dopinga lietošanas skandāliem nesen saņēmusi diskvalifikāciju.

Kreicigers šogad ierindojies trīs daudzdienu velobraucienu labāko desmitniekā, kā arī bijis starp desmit labākajiem trijās vienas dienas sacīkstēs. "Tour de France" kopvērtējuma labāko desmitniekā viņš finišējis trīs reizes, bet 2011.gadā viņš bija piektais arī "Giro d'Italia" velobraucienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!