Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš sestdien prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" astotajā posmā piedalījās dienas atrāvienā un izcīnīja septīto vietu, kamēr uzvaru svinēja īrs Bens Hīlijs.

Skujiņš "Giro d'Italia" debijā trīs posmos ir finišējis pirmajā desmitniekā.

Šajā posmā riteņbraucēji veica 207 kilometrus ar trīs kategorizētajiem kāpumiem sacensību pēdējā ceturtdaļā.

Skujiņš bija aktīvs jau brauciena sākumā un pirmajā starpfinišā bija otrais, bet vēlāk ar vēl 11 riteņbraucējiem izveidoja atrāviena grupu. Pirms pirmā kāpuma solo atrāvienā aizbrauca Hīlijs ("EF Education-EasyPost"), kamēr Skujiņš apmēram 42 kilometrus pirms finiša piedzīvoja kritienu, kā dēļ bija spiests mainīt velosipēdu un zaudēja vietu līderim sekojošajā grupiņā.

Hīlijs izcīnīja solo uzvaru, finišēdams četrās stundās 44 minūtēs un 24 sekundēs, bet minūti un 49 sekundes posmu beidza kanādietis Dereks Džī ("Israel - Premier Tech"), itālis Filipo Dzana ("Jayco AlUla") un francūzis Vorens Bargils ("Arkea Samsic"). Skujiņš finišēja trīs minūtes un 51 sekundi pēc uzvarētāja, sasniedzot augstāko pozīciju no "Trek - Segafredo" riteņbraucējiem.

Tikmēr kopvērtējuma favorītu grupā nepilnus piecus kilometrus pirms finiša devās prom slovēnis Primožs Rogličs ("Jumbo-Visma"), kurš finišēja 11. un atvinnēja 34 sekundes līderim Andrēasam Leknesunnam no Norvēģijas (DSM) un par 12 sekundēm samazināja vicelīdera beļģa Remko Evenepūla ("Soudal - Quick Step") pārsvaru.

Pirms šī posma tika paziņots, ka pēc inficēšanās ar Covid-19 Itālijas tūre noslēgusies individuālo braucienu speciālistam, itālim Filipo Gannam ("Ineos Grenadiers").

Leknesunns saglabāja līderpozīciju kopvērtējumā, par astoņām sekundēm apsteidzot Evenepūlu un par 38 sekundēm - Rogliču, kurš pakāpies uz trešo vietu. Ceturtajā posmā trešo vietu izcīnījušais Skujiņš zaudē deviņas minūtes un deviņas sekundes un šobrīd ieņem 30.pozīciju.

Kalnu karaļa vērtējumā latvietis ir 12.pozīcijā, bet sprintā iekrātajos punktos - astotajā vietā.

Šogad tūrē paredzēts 21 posms, velobraucienam noslēdzoties 28.maijā Romā.

Pērn par "Giro d'Italia" uzvarētāju kļuva Džeijs Hindlijs, kļūstot par pirmo Austrālijas riteņbraucēju, kuram izdevies uzvarēt prestižā velobrauciena kopvērtējumā.

Latvijas braucējiem lielākais sasniegums ir Pjotra Ugrjumova kopvērtējumā izcīnītā otrā un trešā vieta attiecīgi 1993. un 1995.gadā. Uzvaru etapā 1999.gadā izcīnīja Romāns Vainšteins, kamēr uz goda pjedestāla ir kāpis arī Andris Naudužs, kurš 2004.gadā bija trešais vienā no etapiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!