Foto: F64
Latvijas BMX riteņbraucēji aizvadītā gada Londonas olimpiskajās spēlēs šī sporta veida aprindām pierādīja, ka Pekinā izcīnītā zelta medaļa nebija tikai nejaušs starpgadījums, intervijā portālam "Delfi" pastāstīja divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs.

Štrombergs neslēpa, ka viņam un komandai gribējās parādīt, ka Pekinas olimpiskajās spēlēs sasniegtais nebija tikai veiksme, bet gan smags darbs treniņos. Tagad esot jānotur sasniegtais līmenis, lai nākamajā olimpiādē Riodeženeiro varētu apliecināt savu pārākumu pār vairākām lielvalstīm.

"BMX Latvijā ir audzis, jo sākumā mums nešķita, ka mēs varētu apsteigt amerikāņus vai daudzus eiropiešus. Tas ir noticis un tagad ir pats grūtākais - noturēties. Es domāju, ka Londona palīdzēja citiem saprast, ka mēs neesam tādi, kas vienreiz izšāva un pazuda. Mēs pierādījām, ka esam pa īstam," uzsvēra Latvijas sportists. "Nākamā paaudze ir jāaudzina. Nav tā, ka mēs te trenējamies un esam Latvijas izlase, un domājam tikai par sevi. Mēs cenšamies meklēt jauniešus, kurus piesaistīt, un sakārtot sistēmu, lai tie rezultāti neizpaliktu. Nākamās olimpiādes rezultātus nevar paredzēt, bet vai mēs treniņos atdosim 110 procentus, lai to visu atkārtotu? Jā! Taču, lai uzzinātu, kādi būs tie rezultāti ir jāgaida četri gadi."


Kā zināms, Štrombergs šobrīd ir vienīgais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā, jo šis sporta veids olimpiskajā saimē tika iekļauts tikai ar Pekinas spēlēm. Štrombergs ir tikai trešais Latvijas sportists un pirmais pēc valsts neatkarības atjaunošanas, kurš ir vasaras olimpisko spēļu divkārtējais čempions. PSRS izlases rindās divreiz zelta medaļas sev izcīnījuši leģendārā basketboliste Uļjana Semjonova un volejbolists Ivans Bugajenkovs. Tomēr BMX riteņbraucējs uzsvēra, ka gulēt uz lauriem nedrīkst.

"Pārāk ilgi par pagātni mēs nevaram domāt, jo tas mums var traucēt attīstīties. Ja godīgi, aizvadītais gads bija smags, un tā apziņa, ka tuvojas olimpiāde, uzlika papildus spriedzi. Es nevienam to neesmu teicis, bet varbūt man bija bail no apziņas - kā būs, ja es vairs nebūšu olimpiskais čempions. Tās visas lietas maisījās pa galvu, un traucēja koncentrēties noteiktām lietām," stāstīja Štrombergs. "Līdz ar to radās grūtības tikt galā ar ierastām lietām gan treniņos, gan mačos."

"Vēl viena lieta bija mana slimošana. It kā biju sasniedzis labu formu, bet kaut kas visu laiku sita ārā no sliedēm. Varbūt tas bija stress par to olimpiādi. Gads kopumā tiešām man bija nepieredzēti smags," atcerējās divu olimpisko zelta medaļu īpašnieks. "2010.gada nogalē man bija arī nopietns rokas lūzums, kas lika izlaist pusi no 2011.gada. Tagad tas viss ir pagātnē, un tas tik ļoti vairs netraucē. Ir vēl vingrinājumi, kurus es nevaru izdarīt, bet braukšanas vai sāpju ziņā viss ir kārtībā."

BMX riteņbraucēji jau no decembra sākuma gatavojas jaunajai sezonai, un nākamnedēļ Štrombergs jau dosies uz ASV, lai tur uzsāktu treniņus uz velosipēdiem.

"Tagad ir ielikts fiziskās bāzes pamats, jo šogad sezona mums ir tāda saraustīta - vienu brīdi ir saspringts maču kalendārs, bet tad septiņas nedēļas atkal nav sacensību. Tāpēc pagaidām ieliktais pamats nav tiks liels. Galvenais to visu, ko mēs būsim izdarījuši februārī un martā uzlikt uz riteņa, izstādāt to spēku un ātrumu kopā," skaidroja sportists.


Latvijas vadošais BMX riteņbraucējs jau vairākas sezonas startē ASV, kur viņš pārstāv "Free Agent/Rocstar". Līgums Štrombergam ar šo komandu ir uz nākamajiem diviem gadiem, bet viņš pats plāno pa ASV trasēm braukāt līdz Riodeženeiro spēlēm.

"Droši vien ASV sacensībās es braukšu līdz 2016.gadam. Grūti ir paredzēt. Ja es jutīšu, ka es varu atbraukt uz Eiropu un gadu vai divus startēt šeit, tad to arī darīšu. To nevar paredzēt, bet pagaidām man ir noslēgts līgums ASV un vismaz nākamie divi gadi ir tajā galā," skaidroja olimpiskais čempions, kurš piebilda, ka neparocīgā grafika dēļ Eiropas sacensībās viņš nebūs redzams, "Mači tur iekrīt arī tad, kad Eiropā ir sacensībās. Tāpat arī laika maiņas padara visu diezgan smagu, tāpēc es koncentrēšos uz Ameriku, kur ir mans galvenais darbs."

Atgādinām, ka Latvijas riteņbraukšanas federācijas (LRF) vadībā aizvadītā gada novembrī notika prezidenta maiņa, Igo Japiņam amatā nomainot Ģirtu Rorbaku. "Japiņa stāšanās riteņbraukšanas federācijas amatā viennozīmīgi vērtējama pozitīvi. Es arī biju par Japiņu, jo Latvijas Riteņbraukšanas federācijā bija nesakārtota visa sistēma."

"Es arī redzēju to visu nekārtību, un tagad priekšā ir pats grūtākais - visu salikt pa plauktiņiem, lai tas viss funkcionē. Es un Ivo centīsimies panākt BMX attīstību, lai jaunie aug un mēs varam turpināt šo tendenci," turpināja sportists.


Runājot par skandālu, kas nupat skaļi izskanējis velosportā, Štrombergs neuzskata, ka tas varētu ietekmēt arī BMX: "Viņš ir leģenda un es noskatījos abas intervijas ar viņu. Kā cilvēks viņš nebija patīkama personība, bet kā sportists viņš ir labākais, kāds bijis šosejas riteņbraukšanā, neraugoties uz dopinga skandāliem. Kad sportists tiecas pēc tā mērķa, viņš pat nepamana kā to sasniedz. Domāju, ka Ārmstrogu slava un nauda paņēma savā varā un te nu ir rezultāts."

2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs BMX sacensībās Štrombergs kļuva par pirmo olimpisko čempionu, savukārt pēc Londonas Olimpiādes viņš kļuvis par divkārtējo un vienīgo olimpiskās zelta medaļas ieguvēju šajā sporta veidā.

Jau ziņots, ka "Moller Auto Rīga" salonā Mežciemā līdz 25.janvārim ir apskatāms Latvijas olimpiskās BMX komandas ekipējums. BMX komandas inventārs - trīs velosipēdi, sporta tērpi, ķiveres un apavi - Rīgā ir apskatāms pirmo reizi. Tāpat stendā redzamas arī abas zelta medaļas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!