Foto: F64

Latvijas BMX braucējs Māris Štrombergs lielās sacensībās Latvijā nav braucis kopš 2006.gada, tāpēc arī viņam gaidāmās Eiropas čempionāta posmu sacensības Mežaparkā būs liels notikums, izcēlis sportists.

Štrombergs kopā ar citiem Latvijas labākajiem BMX braucējiem sestdien un svētdien Mežaparka trasē sacentīsies Eiropas čempionāta devītajā un desmitajā posmā. Līdz šim aizvadītajos astoņos posmos Štrombergs izcīnījis septiņas uzvaras un ir pārliecinošs čempionāta kopvērtējuma līderis.

"Jā, 2008. un 2012.gadā es braucu Latvijas Olimpiādē, tomēr tad bija citādāk," sarunā ar aģentūru LETA teica divkārtējais olimpiskais čempions. "Eiropas čempionāta posms iepriekšējo reizi Valmierā bija 2006.gadā."

Štrombergs atzina, ka Eiropas čempionāts BMX mērogam ir liels notikums un Latvijā sacensības tik ilgi, visticamāk, nav risinājušās iekšējās politikas dēļ. "Katrs meklē savu labumu un mūsu federācijā noteikti nebija īstie cilvēki pie stūres. Kaut mums ir vieni no labākajiem braucējiem pasaulē, posms nebija septiņus gadus."

Salīdzinot braukšanu Eiropā un ASV, Štrombergs atzina, ka šeit viņš šosezon jūt lielāku fanu atbalstu. "Tur mēs dienu dienā braucam un skatītājiem tas neliekas nekas īpašs. Eiropā šogad fani novērtē."

Eiropas čempionāta labāko astotniekā šogad ir ne tikai trīs Latvijas olimpieši - Štrombergs, Edžus Treimanis un Rihards Veide -, bet arī Toms Mankus, kurš turklāt divus posmus izlaidis traumas dēļ.

"Viņš ir ātrs, fiziski spēcīgs un apdāvināts puisis, tāpēc kopumā tas nav nekāds pārsteigums," Štrombergs teica par Manku. "Vienīgi pārsteigums, ka viņš brauc tik stabili - iepriekšējos gados viņam divas sacensības parasti bija kā diena pret nakti. Tomēr šogad viņš spēj svētdien pat uzlabot savu rezultātu."

Latvijas komanda aprēķinājusi, ka, lai tuvākais sekotājs Treimanis olimpisko čempionu vairs nevarētu panākt kopvērtējumā, viņam nepieciešami 44 punkti. Štrombergs cer tos savākt Rīgā, lai nebūtu jādodas uz Beļģijā paredzētajiem finālposmiem.

Štrombergs gan uzskata, ka labāko trijniekā šosezon trīs latvieši nebūs. "Rihardam vajag brīnumu. Arī Toms bija ieskrējies, tomēr pēc traumas izārstēšanas Zviedrijā vairs nebija tāds kā iepriekš."

Štrombergs uzvarēja pirmajos septiņos Eiropas čempionāta posmos, bet pagājušajā svētdienā notikušajās astotajās sacensībās palika otrais. Olimpiskais čempions atzina, ka īsti tā arī nav ticis galā ar Zviedrijas trasi.

Atceroties, kāpēc šogad vispār sāka startēt Eiropas čempionātā, kaut sākotnēji bija plānojis braukt vien ASV, Štrombergs pastāstīja, ka Eiropā ir tehniskākas trases, bet ASV tās tiek veidotas, "lai visi var nobraukt".

"Tāpēc devāmies uz pirmo posmu Francijā, bet pēc tam nolēmām startēt arī atlikušajos," stāstīja Štrombergs. "Savu lomu nospēlēja arī labdarības faktors, jo Rīgas posmā tiks vākti līdzekļi Gustava Pētersīļa rehabilitācijai. Viņam būs vajadzīgi ļoti lieli līdzekļi."

Savukārt, stāstot par atšķirību braucējiem Eiropā un ASV, Štrombergs atzina, ka arī vecajā kontinentā ir spēcīgi braucēji, tomēr šeit viņiem bieži pietrūkst ātruma pirmajā taisnē.

Jūlija beigās viņam vēl plānots starts Jaunzēlandē plānotajā pasaules čempionātā, bet pēc tam atlikušais gads tiks veltīts ASV čempionātam, kurā gan šoreiz kopvērtējumā uzvarēt būs nereāli, jo Sems Vilobijs ticis pie astoņām uzvarām pēc kārtas.

Štrombergs atzina, ka par Jaunzēlandes trasi nav labas atsauksmes - tā ir "iespiesta" telpās un tādas Superkrosa trases kļūstot par laimes spēli.

Lielās ceļošanas dēļ Štrombergs nestartē arī Pasaules kausā, un latvietis atzina, ka Argentīnas posma organizatori viņam pat piesolījuši pieklājīgu naudas prēmiju par ierašanos vien. "Citos gados sportistiem nepieciešams vākt kopvērtējuma ieskaites punktus, bet pēcolimpiskajos gados šāda komercializācija varētu kļūt par ierastu."

Atzīstot, ka ASV sezona, kas ilgst no marta līdz pat vēlam rudenim, ir par garu, Štrombergs secināja, ka tas bija viens no iemesliem, kāpēc pirms diviem gadiem sezonas pēdējās sacensībās viņš piedzīvoja kritienu un salauza roku.

"Tomēr nākamajos karjeras gados līdz Riodežaneiro Olimpiādei koncentrēšos uz ASV čempionātu," Štrombergs atgādināja, ka tās ir vienīgās sacensības, kurās viņš vēl nav spējis triumfēt. "Varbūt Eiropā atgriezīšos uz 2017.gadu."

Kaut gan Štrombergs kārtējo reizi vairākkārt uzsvēra, ka pašlaik plāno pēc Riodežaneiro Olimpiādes beigt savu karjeru, viņa piedalīšanās "Ruļļu Cīņu" sacensībās ar fiksētajiem velosipēdiem un jau pirmajā braucienā ceturtdien sasniegtais visu laiku labākais rezultāts ļāva atjaunot spekulācijas, ka pēc BMX karjeras viņš varētu kļūt par augstākā līmeņa treka riteņbraucēju. Pats Štrombergs gan atzina, ka "tās tad būtu mocības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!