Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules un olimpiskā čempione šosejas riteņbraukšanā Nikola Kuka apsūdzējusi sporta ierēdņus "seksismā", jo vairs netiek rīkots "Tour de France" sacensību analogs sievietēm, vēsta ārzemju mediji.

"Tas ir skandāls, ka vairs neeksistē "Tour de France" sacensības sievietēm," intervijā BBC izteikusies Kuka. "Tas ir seksisms no tiem, kuri strādā šai sporta veidā, ja jau viņi ir pieļāvuši kaut ko tādu. 90. gados bija sieviešu "Tour de France", un pat tika izmantoti tie paši posmi, kas vīriešu sacensībās. Un uzvarētāju sveikšana bija tāda pat. Bet tagad sieviešu riteņbraukšana ir "nolikta aizdurvē"."

Daudzdienu velobraucieni sievietēm notika trijos laika periodos - no 1984. līdz 1989.gadam, no 1992. līdz 2003. un no 2005. līdz 2009. gadam. Tomēr pagājušā gadsimta 90.gados radās problēmas ar "Tour de France" nosaukuma kā zīmola izmantošanu, un sieviešu sacensības pārdēvēja par "Lielo cilpu". Nikola Kuka šajās sacensībās uzvarējusi divreiz - 2006. un 2007. gadā.

Šogad pirms vīriešu "Tour de France" pēdējā posma risināsies vienas dienas sacensības sievietēm "La Course", kas finišēs Elizejas laukos, taču Kuka uzskata, ka šis ir "niecīgs solītis", kas sperts "pareizajā virzienā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!