Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase Pasaules kausa izcīņas otrajā pusfinālā ar 20:6 (14:6) pārliecinoši pārspēja Austrāliju un iekļuva finālā, kur pēc nedēļas tiksies ar Franciju. Savukārt Austrālija spēlē par trešo vietu mērosies spēkiem ar Velsu.

Tikai 14 punkti var šķist neliels pārsvars, taču pasaules rangu tabulas pirmās un otrās vietas īpašnieku divcīņā Jaunzēlande pilnībā dominēja gandrīz visas 80 minūtes.

Pirms spēles Jaunzēlandes "ienaidnieks nr.1" Kveids Kūpers (dzimis un uzaudzis Jaunzēlandē, bet kopš pusaudža gadiem pārstāv tās galveno sāncensi Austrāliju) dižojās, ka "All Blacks" kārtējo reizi neizturēs nācijas cerību spiedienu Pasaules kausos, taču pašam nervi uzdeva jau no tiesneša sākuma svilpes, pirmajās sekundēs izsitot bumbu autā, bet turpmāk viņš vairāk atgādināja nervozu trusīti čūskas priekšā, pakļauts nemitīgam mājinieku spēka spēles spiedienam.

Jaunzēlande sāka spēli kā satracināti vērši, ilgstoši iespiežot pretiniekus pie viņu ieskaites laukuma, līdz Ma'a Nonu 4. minūtē ar piezemējumu izvirzīja mājiniekus vadībā (5:0), kamēr Piri Vīpu un Ārons Krudens pārliecinoši diriģēja melnos uzbrukuma viļņus.

Austrālija gandrīz visu spēli pavadīja aizsardzībā, retumis pārņemot iniciatīvu pie mājinieku ieskaites laukuma, un tikai pateicoties viņu aizsardzības augstajam līmenim rezultāta starpība nekļuva graujoša. Kopumā austrālieši izveidoja dažus bīstamus uzbrukumus, taču melnais mūris bija necaursitams, un jaunzēlandieši pārliecinoši kontrolēja spēli.

Šī ir pirmā reize Pasaules kausu izcīņas vēsturē, kad Jaunzēlande ir uzvarējusi Austrāliju. Iepriekšējās divas reizes "All Blacks" zaudēja 1991. un 2003. gada pusfinālos – attiecīgi 6:16 un 10:22. Jaunzēlande joprojām ir neuzvarēta savā "Eden Park" stadionā (kopš 1994. gada neveiksmes pret Franciju), bet Austrālija tajā ir vienmēr zaudējusi kopš 1986. gada.

Gan Jaunzēlandei, gan Francijai šis būs trešais fināls. Jaunzēlande uzvarēja Franciju 1987. gadā (29:9) un zaudēja Dienvidāfrikai 1995. gadā (12:15), bet Francija zaudēja Austrālijai 1999. gadā (12:35).

Finālam papildu pikantumu dos fakts, ka Jaunzēlande ir zaudējusi Francijai abās pārējās "play-off" tikšanās reizēs. 1999. gada ceturtdaļfinālā Francija no šķietami bezcerīga 10:24 pēc pirmā puslaika šokēja favorītus ar perfektu regbiju, gūstot 33 punktus un uzvarot ar 43:31. Savukārt 2007. gada ceturtdaļfinālā, par spīti gandrīz visu spēli aizvadot aizsardzībā, franči pilnībā izmantoja tiesneša Veina Bārnsa labvēlību, kurš dominējošai Jaunzēlandei nepiešķīra soda sitienus praktiski nekādās situācijās, uz 10 minūtēm noraidīja jaunzēlandiešu spēlētāju un ieskaitīja franču izšķirošo piezemējumu, kad piespēle skaidri tika padota uz priekšu, un Francija svinēja uzvaru (20:18). Šogad grupas spēlē Jaunzēlande sakāva Franciju ar 37:17.

Jāpiebilst, ka Pasaules kausu vienmēr ir izcīnījušas komandas, kas uzvarējušas visās turnīra spēlēs. Atšķirībā no nepārspētās Jaunzēlandes, franči šogad ir pamanījušies zaudēt divreiz – arī Tongai.

Līdz šim Pasaules kausu izcīnījušas Jaunzēlande (1987.g.), Austrālija (1991. un 1999.g.), DĀR (1995. un 2007.g.) un Anglija (2003.g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!