Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules kausa izcīņā regbijā Anglijas izlase sestdien Oklendā sīvā cīņā ar 16:12 (3:9) pārspēja Skotiju un iekļuva ceturtdaļfinālā, savukārt tikai brīnums var paglābt skotus no došanās mājup.

Pirms spēles spēku samērs bija skaidrs – skotiem bija obligāti jāuzvar ar vismaz 8 punktu pārsvaru, neļaujot angļiem gūt vairāk par trijiem piezemējumiem, un tad jācer, ka Argentīna svētdien gūs vismaz četrus piezemējumus uzvarā pret Gruziju. Savukārt angļu uzdevums bija nepalikt pilnīgi tukšā – tad, visticamāk, mājās brauktu viņi paši.

Skotija ļoti apņēmīgi uzsāka cīņu, un komandas uzdevumu sākumā atviegloja angļu disciplīnas problēmas, ļaujot skotiem sist vairākus soda sitienus, kā arī angļu snaipera Džonija Vilkinsona problēmas pašam realizēt soda sitienus. 16. minūtē skoti ar Krisa Patersona un Dana Pārksa soda sitieniem izvirzījās vadībā 6:0, kamēr Vilkinsons netrāpīja trīs soda sitienus pēc kārtas. Kad viņš beidzot 34. minūtē pirmo reizi bija precīzs, pirmā puslaika pēdējā minūtē Pārkss ar dropsitienu atkal panāca skotu 6 punktu pārsvaru, bet 55. minūtē Patersons ar soda sitienu to palielināja līdz 9 punktiem (12:3) un šķita, ka skotiem izdosies gūt vēlamo rezultātu.

Taču pamazām Vilkinsons parādīja savu meistarību un snaipera īpašības – vispirms ar tūlītēju dropsitienu, bet pēc tam ar soda sitienu viņš panāca jau angļiem patīkamāko 9:12, bet 77. minūtē skotu sirdis tika salauztas pēc angļu ofensīvas, kas noslēdzās ar Krisa Eštona piezemējumu, ko realizēja Vilkinsonu nomainījušais Tobijs Flads.

Tādējādi Skotijas liktenis ir atkarīgs no brīnuma – ja Gruzijai izdosies uzvarēt favorīti Argentīnu ar vismaz 8 punktu pārsvaru, neļaujot tai gūt 4 piezemējumus, pretējā gadījumā skoti pirmo reizi neiekļūs Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā.

Pārējās sestdienas spēlēs Tonga sensacionāli uzvarēja Franciju (19:14), bet Austrālija izrēķinājās ar Krieviju (68:22).

A grupā Jaunzēlandei ir 15 punkti, Francijai – 11, Tongai – 9, Kanādai – 6, Japānai – 2. Svētdien grupas pēdējā spēlē Jaunzēlande eksaminēs Kanādu.

B grupā uzvarētāja ir Anglija ar 18 punktiem, Skotijai – 11, Argentīnai – 10, Gruzijai – 4, Rumānijai – 0. Svētdien grupas pēdējā spēlē Argentīna tiksies ar Gruziju.

C grupā Austrālijai ir 15 punkti, Īrijai – 13, Itālijai – 10, ASV – 4, Krievijai – 1. Par atlikušo svētdien cīnīsies Īrija un Itālija, un itāļiem derēs tikai uzvara, vēlams ar bonusa punktu par vismaz 4 piezemējumiem vai ar vismaz 8 punktu starpību.

D grupā DĀR ir uzvarējusi ar 18 punktiem. Velsai un Samoa ir pa 10 punktiem, Fidži – 5, Namībija punktu nav. Svētdien Velsa var atļauties zaudēt Fidži pat ar 38 punktu starpību, kas šādā ārkārtīgi maz ticamā gadījumā pavērtu durvis Samoa, kamēr pašai Fidži ir nepieciešama uzvara ar 4 piezemējumiem un astronomisko vismaz 61 punkta pārsvaru, neļaujot Velsai gūt 4 piezemējumus.

Ceturtdaļfinālam kvalificēsies katras grupas divas labākās izlases. 8. oktobrī pulksten 8:00 pēc Latvijas laika spēkiem mērosies D grupas otrā vieta (visticamāk, Velsa) un C grupas uzvarētāja (visticamāk, Īrija), bet pulksten 10:30 A grupas otrā vieta Francija tiksies ar B grupas uzvarētāju Angliju. 9. oktobrī pulksten 8:00 D grupas uzvarētāja DĀR spēlēs ar C grupas otro vietu (visticamāk, Austrāliju), bet 10:30 A grupas uzvarētāja Jaunzēlande spēlēs ar B grupas otro vietu (visticamāk, Argentīnu).

Pusfinālā 15. oktobrī pulksten 11:00 tiksies divu pirmo ceturtdaļfinālu uzvarētājas, bet 16. oktobrī pulksten 11:00 spēlēs abu pēdējo ceturtdaļfinālu uzvarētājas.

21. oktobrī pulksten 10:30 spēle par trešo vietu, bet 23. oktobrī 11:00 – fināls.

Līdz šim Pasaules kausu izcīnījušas Jaunzēlande (1987.g.), Austrālija (1991. un 1999.g.), DĀR (1995. un 2007.g.) un Anglija (2003.g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!