Foto: AFP/Scanpix

Anglijas, Velsas, Skotijas un Īrijas apvienotā regbija komanda "Britu un īru lauvas" sestdien Sidnejā ar 41:16 (19:10) sakāva divkārtējo pasaules čempioni Austrāliju un izcīnīja uzvaru triju spēļu sērijā. Tas ir pirmais "lauvu" triumfs sērijā pret dienvidu puslodes regbija gigantiem pēdējo 16 gadu laikā.

Pirms izšķirošās spēles, ko daudzi uzskata par svarīgāko savā karjerā, "lauvu" treneris, jaunzēlandietis Vorens Gatlands šokēja regbija speciālistus un līdzjutējus, neiekļaujot Īrijas leģendu Braienu O'Driskolu pat rezervistos, viņa vietā uzticoties velsietim Džonatanam Deivisam. Kopumā Gatlands, kura vadībā Velsa pēdējos divus gadus pēc kārtas triumfēja Sešu nāciju kausa izcīņā, "lauvu" sākumsastāvā iekļāva desmit Velsas pārstāvjus – divreiz vairāk nekā pārējo izlašu pārstāvju kopskaits.

Spēle sākās ar "lauvu" vētrainu uzbrukumu viļņiem, kurus jau 2. minūtē ar piezemējumu noslēdza anglis Alekss Korbisjero. Kaut gan Kristians Lealifano ar soda sitienu trīs punktus atguva, līdz puslaika pēdējai minūtei velsietis Lī Hāfpenijs ar četriem realizētiem soda sitieniem panāca iespaidīgu pārsvaru – 19:3 "lauvu" labā. Pēdējās minūtes pagāja ar Austrālijas pārsvaru un pēdējās sekundēs Džeimss O'Konors ļāva uzgavilēt mājinieku līdzjutējiem – 19:10.

Otrā puslaika sākumā Lealifano ar diviem soda sitienu samazināja rezultāta starpību līdz trim punktiem, Hāfpenijs atkal to palielināja līdz sešiem, un sīvā spēkošanās turpinājās līdz 58. minūtei, kad "lauvu" Īrijas pārstāvis Džonatans Sekstons pēc Hāfpenija piespēles guva izšķirošo piezemējumu (29:16), bet 64. minūtē Hāfpenijs izkārtoja piezemējumu savam tautietim Džordžam Nortam (34:16). 68. minūtē velsietis Džeimijs Robertss rezultātu padarīja jau nepieklājīgu – 41:16.

Pirmajā spēlē Brisbenā uzvarēja "Britu un īru lauvas" (23:21), bet otrajā spēlē Melburnā – Austrālija (16:15), turklāt abās spēlēs zaudētāji pēdējās sekundēs palaida garām iespēja izraut uzvaru.

Iepriekšējā "lauvu" sērijā Austrālijā 2001. gadā scenārijs bija līdzīgs. Pirmo spēli Brisbenā uzvarēja "lauvas" (29:12), Melburnā revanšējās mājinieki (35:14), tomēr izšķirošajā spēlē Sidnejā triumfēja mājinieki (29:23). Jāpiebilst, ka arī toreiz "lauvu" vadībā bija jaunzēlandietis, kurš vienlaikus bija arī Velsas treneris – Greiems Henrijs, kuru uzskata par Velsas regbija atdzimšanas autoru. Pēc tam Henrijs stājās pie "All Blacks" stūres un 2011. gadā izcīnīja Pasaules kausu.

Austrālijas sakāve gandrīz droši ir "kapu zvans" trenera Robija Dīnsa palikšanai amatā. Jaunzēlandes un visas dienvidu puslodes titulētākās komandas "Crusaders" bijušais treneris, kurš ir pirmais ārzemnieks pie Austrālijas stūres, jau no iecelšanas brīža 2007. gadā ir spiests sadzīvot ar vietējo mediju un dažu Austrālijas regbija leģendu asu kritiku (izpelnoties nicinošo iesauku "Dingo Dīnss", sevišķi pēc Austrālijas neskaitāmajiem zaudējumiem Dīnsa tautiešiem, bet Austrālijas leģenda Deivids Kampēze pērn viņu nodēvējis par "ļaunāko, kas jebkad noticis ar Austrālijas regbiju"). Nelabvēļu bari nedaudz pieklusa pēc Austrālijas uzvaras Triju nāciju kausa izcīņā 2011. gadā (pirmās kopš 2001. gada), taču sekojošā neveiksme Pasaules kausa izcīņā un turpmākais neizteiksmīgais sniegums atkal pielēja ugunij eļļu.

"Britu un īru lauvas" kopš 1888. gada aizvada turnejas dienvidu puslodē. Mūsdienās "lauvu" turnejas notiek ik pēc četriem gadiem Austrālijā, Jaunzēlandē vai Dienvidāfrikā, trīs reizes tiekoties ar mājinieku nacionālo izlasi, kā arī mērojoties spēkiem ar provinciālajām vienībām. Iepriekšējais "lauvu" turneju cikls bija 2009. gadā Dienvidāfrikā (1:2), 2005. gadā Jaunzēlandē (0:3) un 2001. gadā Austrālijā (1:2).

Iepriekšējo reizi "lauvas" triumfēja 1997. gadā Dienvidāfrikā (2:1). Iepriekšējo reizi Austrālijā "lauvas" uzvarējušas 1989. gadā (2:1), bet pēdējais triumfs Jaunzēlandē notika tālajā 1971. gadā (2:1).
Nākamā "lauvu" turneja gaidāma 2017. gadā Jaunzēlandē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!