Ar trīs uzvarām Rīgā notiekošo Eiropas čempionātu cīņas sporta veidos iesākusi Latvijas brīvās cīņas sportiste Anastasija Grigorjeva, kura tādējādi iekļuva finālā. Ar neveiksmi sacensības sāka Armands Zvirbulis, kurš tika uzskatīts par vienu no favorītiem uz godalgu svara kategorijā līdz 86 kilogramiem.

Svara kategorijā līdz 63 kilogramiem sacensību pirmajā cīņā Grigorjeva ar 11-2 uzvarēja rumānieti Kristu Tundi Inči, bet tad ceturtdaļfinālā tīri ar 11-0 pārspēja vācieti Nadīni Veinaugu. Pēc tam pusfinālā Grigorjeva guva vēl vienu pārliecinošu uzvaru, ar 10-0 pieveicot ungārieti Marianu Sastinu.

Finālā vakara sesijā Grigorjeva cīnīsies ar ukrainieti Jūliju Tkaču Ostapču. Grigorjeva ir trīskārtējā Eiropas čempione. Pirmo reizi titulu viņa izcīnīja 2010. gadā, bet panākumu atkārtoja 2013. un 2014.gadā.

"Kaut izcīnītas trīs pārliecinošas uzvaras, nebija viegli. Visu nedēļu man cīņa negāja, tomēr pēdējā - trešā - cīņa bija tiešām laba, pati no sevis šādu sniegumu nemaz negaidīju," pēc uzvaras sacīja Grigorjeva. "Galvenais nebija fināla sasniegšana, bet parādīt labu sniegumu, tomēr laba cīņa bija tikai pēdējā duelī. Cerams, ka finālā būs vēl labāk un skatītāji mani atbalstīs."

Tikmēr svara kategorijā līdz 86 kilogramiem sacensību kvalifikācijas kārtā Zvirbulis pēc punktiem ar 3-7 zaudēja baltkrievam Aleksandram Huštinam.

Zvirbulis pēc zaudējuma saglabā nelielas izredzes, lai turpinātu cīņu par bronzas medaļu. Lai tas notiktu, baltkrievu sportistam ir jāiekļūst sacensību finālā, līdz ar to Zvirbulis iegūst tiesības piedalīties gandarījuma cīņās.

Kā pēc cīņas atzina treneris Visvaldis Freidenfelds, baltkrievs ir perspektīvs sportists, tāpēc ir cerības, ka viņš sasniegs sacensību finālu, kas Zvirbulim ļautu piedalīties gandarījuma turnīrā.

"Kaut iepriekšējā cīņā pasaules čempionātā Armands viņu uzvarēja, baltkrievs ir Eiropas U-23 čempions. Varbūt traucēja mandrāža, jo visi savējie sabraukuši un mājās atbildība ir daudz lielāka. Uz beigām Zvirbulis sāka cīnīties, bet pārsita uzaci. Kopumā izloze bija normāla," izteicās Freidenfelds. "Periodiski Armandam ir labas cīņas. Piemēram, kad kvalificējās Londonas olimpiskajām spēlēm, viņš bija pavisam citādāks. Protams, ka robu atstāja arī ilgstošā slimošana ziemā."

Abi cīkstoņi tikās arī pērn pasaules čempionātā, kad pirmajā kārtā sīvā cīņā uzvaru guva Latvijas cīkstonis.

Neveiksmi sieviešu brīvās cīņas sacensībās svara kategorijā līdz 48 kilogramiem piedzīvoja arī Latvijas sportiste Karalina Tjapko, kas pirmajā kārtā atzina Lielbritāniju pārstāvošās Janas Ratiganas Stadņikas pārākumu ar 2-13. Tā kā Ratigana Stadņika zaudēja nākamajā cīņā, tad Tjapko sacensības noslēgušās, jo viņa neiekļuva gandarījuma cīņās.

"Gandrīz pusotru mēnesi netrenējos ceļgala traumas dēļ, tāpēc vēl nejūtu kustības. Pietrūka laika. Ja vēl nedaudz pastrādātu, varbūt būtu bijis labāk," sacīja Tjapko, kura grasās piedalīties šī gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīros, taču viņa mērķē uz dalību arī 2020.gada Olimpiādē Tokijā. "Gribu pacīnīties un mēģināt kvalificēties. Visticamāk, braukšu uz pirmo un trešo kvalifikācijas turnīru. Tomēr, pat ja neizdosies, turpināšu trenēties, jo esmu jauna. Pagaidām dzīvoju Liepājā, kur ir mans treneris, bet mācos Daugavpilī. Saņemu nelielu atbalstu, bet ne vienmēr ar treneri sanāk visur izbraukāt. Biju treniņnometnē Baltkrievijā, bet patraucēja trauma. Tomēr ceru, ka līdz olimpiskajai kvalifikācijai jutīšos labāk. Mācībās man ir pēdējais kurss, un pēc tam nākamos četrus gadus veltīšu treniņiem."

Tikmēr zaudējumu kungu konkurencē svara kategorijā līdz 57 kilogramiem piedzīvoja Eduards Kučepalovs, kurš ar piekāpās Mahiram Amiraslanovam no Azerbaidžānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!