Foto: Jeļizaveta Iļjina
Nedēļas nogalē Upesciemā risinājās nu jau traidcionālās petanka sacensības "Garkalnes kauss 2019", kas pulcēja līdz šim spēcīgāko dalībnieku sastāvu turnīra vēsturē.

Praktiski savā labākajā sastāvā Upesciemā bija Polijas petanka spēlētāji, kas arī noteica toni sacensībās. Sestdien notikušajās trijnieku sacensībās pirmo vietu ieguva Polijas B komanda (Kamils Ladačeks, Toamšs Lipcinskis, Rafals Teufels), apsteidzot Somijas/ Igaunijas komandu "Simon Jersey" (eiko Pross, Marguss Berkmans, Juha-Peka Siro), bet bronzas pozīcija Latvijas/ Lietuvas vienībai "Fanny" (Edgars Silovs, Kristaps Stepiņš, Lins Budriks).

Svētdien aizraujoši un spraigi ritēja divnieku sacensības. Tajās laurus plūca Somijas/ Igaunijas komanda "Visu" (Juha Peka Siro, Mēliss Munts), otrie bija poļi Tomašs Lipcinskis un Mateušs Mašikins, bet trešā bija Igaunijas vienība "Aegaon" (Andero Kelu/ Kevins Kangurs). Ar ceturto vietu šoreiz nācās samierināties Latvijas labākajai komandai "Ērģeme" (Imants Zvirbulis/ Lelde Stūre).

Divās dienās Upesciema 34 laukumos sacentās apmēram 160 petanka spēlētāji no deviņām valstīm - Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Somijas, Polijas, Lielbritānijas un Mongolijas. Trijnieku sacensībās piedalījās 44 komandas, bet divniekos – 57.

"Garkalnes kauss 2019" rīkotājiem bija kā ģenerālmēģinājums 2020. gada Eiropas čempionātam, kas notiks Rīgā. Nākamā gada 17.-20. septembrī Vecā kontinenta labākie petanka spēlētāji pulcēsies Ķīpsalas hallē, kur noskaidros labākos šī sporta veida pārstāvjus Eiropā.

"Ļoti paveicās ar laika apstākļiem, bija pat pārāk labs petanka spēlei, ko nebijām gaidījuši. Visi atbraukušie prom devās ar neviltoti patīkamām emocijām, bet organizatoriem šis bija smags darbs un liels pārbaudījums. Jāpateicas petanka klubam "Warriors", "Priedes krogam" un Garkalnes domei, kas krietni līdzēja rīkošanā un deva savu artavu, lai sacensības izdotos par visiem 100%," saka Juris Silovs, sacensību rīkotājs un Latvijas Petanka spēles federācijas prezidents. "Pirmajā vakarā pārsteidzām dalībniekus ar svinīgām vakariņām Brīvdabas muzejā "Priedes krogā", sagādājot viesiem latvisku un jautru gaisotni. Tā kā sacensības iekrita Baltijas ceļa 30. gadadienā, tad neatkarības atgūšanas pirmssākumus Latvijas, Lietuvas un Igaunijas spēlētāji atcerējās ar simbolisko Baltijas ceļu apkārt "Priedes krogam"."

"Lai gan nākamgad mums jārīko Eiropas čempionāts, neplānojam "iesaldēt" "Garkalnes kausu", jo šajās sacensībās pie spēlēšanas var tikt tie, kuriem neizdosies spēlēt Eiropas čempionātā. Nākamgad plānojam, ka divniekos varētu būt 68 komandas, kas būtu mūsu laukumu maksimums. Iespējams, ka tādēļ nāksies kādai komandai atteikt dalību, jo vienkārši nespēsim tik daudz dalībniekus uzņemt. Ja runājam par sportisko pusi, tad Polijas petanka spēlētāji apliecināja savu meistarību un varēja redzēt pasaules līmeņa spēli," piebilst Silovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!