Foto: Publicitātes foto
Latvijas čempionātā skvošā pirmo reizi čempiona titulu izcīnījis rīdzinieks Andrejs Sautins, sievietēm – Laura Gaigala. Iepriekšējā čempionātā, kas notika 2020. gadā, abi izcīnīja sudraba godalgas.

Andrejs Sautins bijis trīskārtējs Latvijas junioru čempions 2009., 2010., 2011. gadā, bet pieaugušo čempionātos sāka spēlēt pēc atgriešanās no studijām ārvalstīs 2020. gadā un šosezon arī bijis Latvijas Skvoša federācijas (LSF) reitinga līderis.

Latvijas čempiona godalgu izcīnīt nācās grūtās spēlēs – vispirms četru geimu grūts pusfināls pret iepriekšējā čempionāta uzvarētāju Kārli Pekstiņu, pēc tam piecu geimu fināls, pārmaiņus uzvarot vienam un otram, pret ķekavnieku Jāni Plūmi, kuram pirmais Latvijas čempionāta sudrabs. Pērn Jānis Plūme izcīnīja bronzu, viņš bijis arī vairākkārtējs junioru čempions, uzvarot četros gadus pēc kārtasm no 2016. – 2019. gadam.

Iepriekšējā – 2020. gada čempionam Kārlim Pekstiņam šoreiz bronza, kuras izcīņa izvērtās piecos geimos pret Reinu Kučeru.

Pārliecinošāka uzvara finālā trīs geimos Laurai Gaigalai, kura iepriekšējā čempionātā izcīnīja sudraba medaļu, finālā sīvā spēlē piekāpjoties Baibai Lullei, kas šogad pirms plānotā pusfināla ar Lauru Gaigalu savainojuma dēļ bija spiesta no turnīra izstāties. Sudraba godalga junioru čempionei no Jelgavas skvoša kluba Unai Ulmanei, bronza – pirmā pieaugušo čempionāta medaļa viņas treniņu partnerei, junioru reitinga līderei Laura Badūnei.

Sacensībās tika sadalītas medaļas arī amatieru klasēs M2 vīriešiem un W2 sievietēm . M2 grupā nepārspēts palika LSF valdes loceklis Ēriks Tikaiže, sudrabs turnīra pārsteigumam Jurijam Čudnovskim, kurš regulāri trenējas, bet skvoša sacensībās piedalījās pirmo reizi un no cīņas par medaļām izslēdza šīs grupas reitinga līderus. Bronza pieredzējušajam madonietim Jānim Lapiņam.

W2 grupā uzvara rīdziniecei Oksanai Voroņukai, kura atgriezusies skvošā pēc ilgāka pārtraukuma, sudrabs Pļaviņu spēlētājai Ilzei Zilverei – Vītolai, bronza jelgavniecei Vivitai Jakovļevai, kas viņai bija pirmā čempionāta medaļa, par kuru nācās cīnīties piecos geimos.

Latvijas čempionāts skvošā jau 19. reizi
Latvijas čempionāts ir gada nozīmīgākais nacionālais skvoša turnīrs, kurā šogad piedalījās 63 dalībnieki – 18 sievietes un 45 vīrieši. Viskuplāk pārstāvētā bija M2 grupa ar 29 dalībniekiem, M1 grupā sacentās 21 spēlētājs, W1 – 11, W2 grupā – 8 skvošistes. Kopā ar pieaugušajiem turnīrā piedalījās arī 10 juniori, jāpiemin Sautinu ģimene, kuru pārstāvēja 3 dalībnieki. Šis bija jau 19. Latvijas čempionāts, atgādinām, ka pirmais Latvijas čempionāts notika 2003. gadā, savukārt 2021.gadā Latvijas čempionāts nenotika Covid-19 ierobežojumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!