Foto: Sporta servisa centrs

Lai veicinātu un motivētu jaunos peldētājus, kādreizējais olimpietis, peldētājs Andrejs Dūda izsludinājis 500 eiro lielu prēmiju par katra viņam piederoša Latvijas rekorda labošanu, vēsta Jelgavas pašvaldības iestāde "Sporta servisa centrs".

Dūdam šobrīd pieder septiņi Latvijas rekordi – seši 25 metru baseinā un viens 50 metru baseinā –, un vecākais no tiem uzstādīts pirms 20 gadiem, bet pārējie – pirms 13 gadiem. "Es daudz runāju ar peldētājiem, dodu padomus, bet tagad izšķīros arī par šādu simbolisku soli, kas, ceru motivēs jaunos peldētājus strādāt vairāk un cītīgāk," stāsta Dūda. "Nav daudz lietu, kas spētu motivēt jaunos sportistus. Mani pašu savā laikā nauda ļoti motivēja. Atceros, kad man bija 16–17 gadi, tētis par pirmo vietu Latvijas čempionātā piesolīja 150 latus. Vau, mana iespēja nopelnīt pirmo īsto lielo naudu! Ceru, ka arī mana iniciatīva kādam peldētājam iedos motivāciju strādāt vairāk."

Latvijas Peldēšanas federācija par Latvijas rekorda uzstādīšanu sportistam piešķir 25 eiro balvu. "Mans nolūks ir nevis kritizēt federāciju, bet gan motivēt sportistus," uzsver Dūda.

Kādreizējā olimpieša piedāvājums ir beztermiņa – labojot jebkuru no šobrīd spēkā esošajiem Dūdam piederošajiem Latvijas rekordiem, peldētājs saņems prēmiju. Viņam pieder septiņi rekordi: 25 metru baseinā 50 metru brīvajā stilā (21,98 sekundes), 100 metros uz muguras (51,85 sekundes), 50 metros tauriņstilā (23,24 sekundes), 100 metros tauriņstilā (51,83 sekundes), 200 metros tauriņstilā (2:01,20), 100 metros kompleksajā peldējumā (53,74 sekundes) un 50 metru baseinā 50 metros tauriņstilā (24,03).

"Prognozēju, ka pirmais kritīs rekords 200 metros tauriņstilā, bet kopumā mana iniciatīva rezultātus nesīs nākotnē," norāda Dūda.

Viņa iniciatīvai atsaucies vēl viens bijušais Jelgavas Specializētās peldēšanas skolas audzēknis Ņikita Gorbatko, kurš ir gatavs piešķirt papildu 250 eiro, ja rekorda labotājs būs nopeldējis distanci noteiktā laikā, turklāt izdarījis to 2022. gadā. Tiesa, tad gan attiecas tikai uz rekordiem tauriņstilā.

"Es, tāpat kā Andrejs, esmu bijušais peldētājs, sporta meistars, un gribu redzēt Latvijas peldētājus pasaules topa trijniekā. Ja lietuvieši un igauņi to var, kāpēc lai mēs nevarētu? Jauniešiem tikai jāmaina uztveres perspektīva un jāizvirza attiecīgi mērķi. Rezultāti, par kuru sasniegšanu esmu gatavs sportistam piešķirt naudas prēmiju, ir Eiropas top 20 peldētāju līmenis. Galu galā, lai sasniegtu lielus rezultātus, ir jāizvirza lieli mērķi, un jātic, ka mums tas ir pa spēkam," uzsver Gorbatko.

Gorbatko 250 eiro peldētājam piešķirs, ja viņš 2022. gadā 25 metru baseinā 50 metrus tauriņstilā nopeldēs ātrāk par 23 sekundēm, 100 metrus – ātrāk par 51 sekundi, 200 metrus – ātrāk par divām minūtēm, savukārt 50 metru baseinā 50 metrus tauriņstilā – ātrāk par 23,50 sekundēm. "Kad es trenējos peldēšanā, gribēju būt profesionāls sportists, bet neredzēju iespējas ar to pelnīt naudu. Pievienojoties Andreja Dūdas iniciatīvai, gribu peldētājiem parādīt, ka ar sportu var pelnīt naudu, bet tev ir jābūt Eiropas un pasaules topa līmenī," uzskata Gorbatko.

Dūda piedalījies olimpiskajās spēlēs 2004. gadā Atēnās un 2008. gadā Pekinā. Šobrīd viņš dzīvo starp divām valstīm – Latviju un ASV – un Jelgavā ir nodibinājis vecmeistaru peldēšanas klubu, savukārt Gorbatko 16 gadu vecumā devās uz ASV, kur trenējās peldēšanā pie Dūdas. Šobrīd Gorbatko ir nodibinājis uzņēmumu, kas piedāvā būvniecības procesa drošību veicinošus viedos risinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!