Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Kērlings un regbijs otrdien iekļauti prioritāri atbalstāmo sporta veidu sarakstā, kas nozīmē, ka pārējām sporta veidu izlasēm finansējums tiks samazināts par trim procentiem, vēsta Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Šāds lēmums pieņemts, jo šie sporta veidi iekļauti olimpisko spēļu programmā.

Saskaņā ar Sporta likumu, valsts finansiāli nodrošina izlašu komandu sagatavošanos un piedalīšanos Eiropas un pasaules čempionātu un Olimpisko spēļu atlases turnīros un finālsacensībās. Kārtība, kādā valsts finansiāli nodrošina valsts izlašu sagatavošanos un piedalīšanos sporta sacensībās, nosaka, ka valsts finansējumu sadala, prioritāri to paredzot basketbola, futbola, handbola, hokeja un volejbola valsts izlasēm, ņemot vērā, ka pārējām valsts izlasēm finansējums ir ne mazāk kā 10 procenti no valsts finansējuma.

Tā kā arī regbijs un kērlings ir iekļauti olimpisko spēļu programmā, biedrības „Latvijas Regbija federācija” un „Latvijas Kērlinga asociācija” lūdza IZM iekļaut šos sporta veidus prioritāri finansējamo komandu sporta veidu valsts izlašu sarakstā.

Šo priekšlikumu atbalsta Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) un Latvijas Sporta federāciju padome, vienlaikus ierosinot samazināt pārējām valsts izlasēm garantētā valsts finansējuma procentuālo apmēru.

Izvērtējot visām valsts izlasēm garantētā finansējuma procentuālo apmēru pēc abu sporta veidu iekļaušanas atbalstāmo sarakstā, secināts, ka procentuālais apmērs no normatīvajos aktos noteiktajiem desmit procentiem būtu jāsamazina līdz septiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!