Foto: Publicitātes foto
Šajā nedēļas nogalē Latvijas cīņas sporta fani varēs klātienē "Arēnā Rīga" vērot vieno no prestižākajiem cīņas turnīriem pasaulē "KOK World GP 2016". Dažkārt skatītāji jauc pasaules prestižākās cīņu organizācijas - KOK ("King of Kings") un UFC ("Ultimate Fighting Championship"), tāpēc turnīra rīkotāji piedāvā piecas būtiskākās atšķirības starp KOK un UFC.

KOK organizācija pastāv tikai septiņus gadus. Šajā laika periodā notikuši 32 turnīri un šogad plānoti vēl astoņi pasākumi. Turnīri tiek organizēti visā pasaulē - Vācijā, Anglijā, Kiprā, Krievijā, Īrijā, Moldovā, Lietuvā, Igaunijā, Itālijā, Japānā, Beļģijā, Horvātijā.

Tāpat KOK ir pagarinājusi līgumu ar K-1 par sadarbības turpināšanu, ļaujot KOK cīņām sasniegt augstāko līmeni. Līdz šim K-1 bija tikai divas svara kategorijas: absolūtā un līdz 70 kilogramiem, taču, pēc līguma noslēgšanas, izveidotas jau sešas svara kategorijas. Tas ļauj daudziem augstākā līmeņa cīnītājiem izpausties pilnībā un parādīt savas kvalitātes. Šobrīd KOK divizionos ir iekļauti gandrīz visi pasaules labākie kikbokseri.

Cīņu dinamika

KOK savās cīņas pārņemot K-1 noteikumus, liek cīnītājiem aktīvi darboties visas cīņas garumā, tādējādi nodrošinot elpu aizraujošu dinamiku ringā. Noteikumi KOK cīņās paredz precīzi 3 sekundes ilgu aktīvo klinču (pretinieka turēšana, apķeršana). Tā ir atšķirība KOK no UFC - nogurušam cīnītājam neizdosies visu raundu pavadīt ķerot pretinieku klinčā, ko visbiežāk nogurušie Muay-Thai eksperti cenšas ļaunprātīgi izmantot UFC organizētajās cīņās.


Ātrums
Pat kvēlākie UFC fani atzīst, ka pārvietošanās un sitienu ātrums KOK cīņās būtiski pārspēj UFC. Cīnoties pēc kikboksa noteikumiem, dalībnieki koncentrējas tikai uz sitienu tehniku. Nenoliedzami, ka UFC ir cīnītāji ar labu sitienu tehniku, taču uz Pāvela Žuravļova zibenīgos sitienu fona pat slavenā Donalda Serrones sitienu tehnika izskatās lēna.
Laiks
Pēc šī rādītāja KOK var salīdzināt tikai ar profesionālajām boksa cīņām. Visu cīņas laiku intriģējoši vērot Vjačeslava Tēviņa lielisko aizsardzības tehniku un Zaura Džavadova pretuzbrukumus – skatītājiem tas ir kā saldais ēdiens. Situācijās, kur UFC cīnītājiem ir iespēja ieslēgt "velosipēdu" vai veikt "teikdaunu", lai cīņa pārietu uz parteri, KOK cīnītājiem atliek vien aktīva aizsardzība un pretuzbrukumi.
Sitienu tehnikas skaistums
Cīkstoņiem nav nekāda riska uzķerties uz "teikdaunu", tāpēc efektīvas un efektīgas sitienu sērijas regulāri liek skatītājiem sajūsmā celties kājās. Piemēram, dalībniekiem UFC cīņās, atšķirībā no KOK, nav iespējams veikt tik garas sitienu sērijas, baidoties no iespējamā "teikdauna", "klinča" jeb turpmākās cīņas parterī.

Pārsteigumi un sensācijas
Kikbokss ilgu laiku atradās citu populāro cīņas sporta veidu ēnā. Šī iemesla dēļ daudzi talantīgi cīnītāji nav guvuši plašāku atzinību. Pēdējos gados UFC cīņās sensācijas notiek ļoti reti, lielākoties uzvarot iepriekš prognozētajam favorītam. Tajā pašā laikā KOK cīņu ringā sensācijas notiek gandrīz katrā turnīrā. Tieši neprognozējamie cīņas iznākumi padara KOK turnīru intriģējošu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!