Foto: AFP/Scanpix/LETA
Otrdien mūžībā devies Krievijas otrā vieglā svara kategorijas bokseris Maksims Dadaševs, kurš piektdien ASV notikušā cīņā cieta smadzeņu savainojumus, 11. raundā ar tehnisko nokautu piekāpjoties Puertoriko bokserim Subrielam Matiasam, vēsta medijs ESPN.

Šausmīgajā cīņā dominējis Matiass. Puertorikānis, kurš bija veicis vairākus spēcīgus sitienus pa pretinieka galvu un ķermeni, pēc 11. raunda atradās vadībā. Tieši tajā brīdī Dadaševa treneris Badijs Makgērts lūdzās Krievijas pārstāvim pārtraukt cīņu, pret ko protestēja pats Dadaševs.

“Lūdzu, Maks, lūdzu. Ļauj man to izdarīt. Labi? Paskaties uz mani. Lūdzu,” teicis Makgērts.

Nesagaidījis piekrišanu no Dadaševa, Makgērts pats veicis lēmumu, paziņojot to pie ringa esošajam ārstam un cīņas tiesnesim. Treneris esot apsvēris domu cīņu pārtraukt jau pēc devītā raunda.

Dadaševam vajadzēja palīdzību, lai viņš spētu pamest ringu. Krievu bokseris pa ceļam uz ģērbtuvēm saļima un sāka vemt. Bokseri uz slimnīcu aizveda ātrā palīdzība, bet tur viņam tika veikta smadzeņu operācija. Bokseris pēcāk tika ievietots medicīniskā komā.

Makgērts un lietuvietis Donāts Janusevičs, kurš atbildēja par Dadaševa fizisko sagatavotību, otrdien apstiprināja Dadaševa nāvi. Janusevičs Merilendas štatā esošo slimnīcu nebija pametis kopš piektdienas.

“Notikušais ļauj apzināties, kādu sporta veidu pārstāvam,” Makgērts teica ESPN. “Reizēm vajadzīgs tikai viens sitiens. Taču viņš visu treniņos izdarīja pareizi, nebija nekādu problēmu. Šobrīd mans prāts aizgājis neprātā. Domāju, ko varēju darīt citādi.”

Dadaševa nāvei sekojusi plaša reakcija no dažādiem cilvēkiem boksa pasaulē. Visi atzinuši, ka Krievijas sportists bijis simpātisks cilvēks.

“Lielisks, lielisks puisis. Viņš bija trenera sapnis. Ja man būtu vēl divi puiši kā viņš, man nevajadzētu nevienu citu, jo viņš bija patiesi nodevies šim sportam.” izteicās Makgērts.

Sociālajā tīklā “Instagram” sēras paudis arī Latvijas labākais bokseris Mairis Briedis.

“Kā redzat, viņš mūs nepameta,” “Instagram” rakstījis Dadaševa menedžeris lietuvietis Egis Klimas. “Viņš vienmēr būs mūsu sirdīs un atmiņā kā īsts čempions ar ļoti stingru disciplīnu. Viņš dzīvoja ar vienu sapni – kļūt par čempionu. Manuprāt, viņš joprojām ir tāds un vienmēr būs. Maks, paliec tur un sagaidi mūs.”

Dadaševs ar boksu sāka nodarboties desmit gadu vecumā un kļuva par daudzsološu talantu. Krievijas bokseris aizvadīja izcilu amatiera karjeru, kuras laikā viņš uzvarēja 281 no 301 cīņas, un 2008. gadā izcīnīja sudraba godalgu Pasaules junioru čempionātā.

Savas profesionālās karjeras laikā Dadaševs bija uzvarējis visas 13 cīņas līdz viņš tikās ar Matiasu. Abi bokseri sacentās par iespēju kļūt par obligāto pretendentu uz otrā vieglā svara kategorijas piederošajām jostām, par kurām būtu jācīnās pret skotu Džošu Teiloru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!