Foto: Latvijas Florbola savienība
Latvijas florbola izlase otrdien izcīnīja ceturto vietu ASV pilsētā Birmingemā notiekošajās Pasaules spēlēs, vēsta Latvijas Florbola savienība (LFS).

Cīņā par bronzu Latvijas izlase ar 3:7 (0:1, 1:2, 2:4) piekāpās Čehijai. Pa vārtiem guva Artūrs Jurševskis, Rolands Kovaļevskis un Toms Akmeņlauks.

Komanda lieliski aizvadīja apakšgrupas turnīru, cīnoties neizšķirti ar pasaules čempioniem zviedriem (6:6), ar 6:5 pārspējot titulētos šveiciešus, kā arī ar 15:2 sakaujot Taizemes valstsvienību. Tikai pateicoties labākai vārtu attiecībai, pirmo vietu grupā ieņēma zviedri. Čehi pusfinālā tika pēc uzvarām pār mājiniekiem amerikāņiem (13:1) un kanādiešiem (17:0). Saviem galvenajiem konkurentiem somiem viņi zaudēja ar 3:5. Vakar pusfinālā Čehijas izlase ar 1:6 atzina zviedru pārākumu, bet Latvijas florbolisti ar 1:5 piekāpās pasaules vicečempioniem somiem.

Savukārt otrdienas spēlē par bronzas medaļām Čehijas florbolisti jau pirmā perioda sākumā tika pie iespējas izpildīt soda metienu, bet vārtsargs Jānis Salcevičs bija lielisks – viņš uzminēja, kurp lidos bumbiņa, tāpēc rezultāts nemainījās – 0:0. Trīs minūtes pirms pārtraukuma spēles rezultātu atklāja pretinieki – 0:1. 18. minūtē pretinieku vārtu priekšā pats veiklākais izrādījās Jurševskis, kurš atjaunoja neizšķirtu rezultātu – 1:1, tomēr jau pēc divām minūtēm vadībā atkal izvirzījās pretinieki – 2:1. 26. minūtē Čehijas florbolisti izmantoja savu skaitlisko vairākumu, panākot 3:1.

Par zināmu lūzuma punktu var uzskatīt trešā perioda sākumu – 33. minūtē uz pretinieka rupjību ar viņa pagrūšanu atbildēja pieredzējušais Morics Krūmiņš. Čehs nokrita kā pļauts, bet tiesneši varēja ķerties pie soda minūšu dalīšanas. Vairāk tika Krūmiņam, kura pārkāpums tika novērtēts ar sarkano kartīti. Piedevām Latvijas izlasei 2x2 minūtes bija jāspēlē četratā pret pieciem čehiem. Čeham iedeva tikai vienu parasto noraidījumu uz divām minūtēm. Skaitlisko mazākumu teju izdevās izturēt, ja neskaita 34. minūtē uz Salceviča vārtiem piespriesto soda metienu. Šoreiz Čehijas florbolists darbojās perfekti, ieraidot bumbiņu tieši zem vārtu pārliktņa – 1:4. 38. minūtē pretinieki realizēja vēl vienu skaitlisko vairākumu.

Atlikušajā laikā mūsu florbolisti mainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, pamatīgi iespiežot pretiniekus viņu aizsardzības zonā. 40. minūtē, izmantojot skaitlisko pārsvaru, vārtus guva Kovaļevskis (2:5), bet jau nākamajā minūtēs ar vārtu guvumu izcēlās Akmeņlauks. Kā vēlāk izrādījās, tas bija latviešu pēdējais vārtu guvums šajās Pasaules spēlēs. Pamatlaika pēdējās divās minūtēs čehi divas reizes ieraidīja bumbiņu tobrīd tukšajos Latvijas izlases vārtos un varēja svinēt uzvaru ar 7:3.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 2 (1+1) punktiem bija Rolands Kovaļevskis, kurš tika nosaukts arī par labāko valstsvienības spēlētāju.

Turnīrā piedalījās astoņas izlases, kas sadalītas divās apakšgrupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļuva pusfinālā.

Turnīra maču laiks bija saīsināts (3x15 minūtes) un izlasēm bija atļauts pieteikt tikai 14 spēlētājus un četrus oficiālos pārstāvjus.

Pasaules spēlēs galvenokārt iekļauti sporta veidi un disciplīnas, kas nav olimpiskajās spēlēs, un tās notiek reizi četros gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!