Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Šīs nedēļas nogalē 2. un 3. jūnijā Šveicē notiks Eiropas čempionāts regbijā-7, kurā piedalīsies arī Latvijas izlase.

Treniņos un brīvdienās izlases treniņnometnē Ķeizarmežā kopā piedalījās 22 spēlētāji, pēc kuriem tika noteikts izlases sastāvs:

Viktors Silvoniks (RK Miesnieki), Elmārs Šefanovskis (RK Baldone), Dāvis Zagorskis (LSPA), Jānis Priede (RK Miesnieki), Andrejs Aleksandrovs (RK Miesnieki/RK Waterland), Valters Raņķis (RK Miesnieki), Matīss Zalcmanis (RK RT), Kaspars Jakušs (RK Baldone), Kristaps Jakušs (RK Miesnieki/Baldone), Raivis Kokins (RK Miesnieki).

Līdz pēdējam brīdim vēl tika cerēts uz Jurija Baranova ("Jeņiseja"; Krievija) piedalīšanos, tomēr Krasnojarskas klubs viņu nepalaida. Nepiedalījās treniņos arī trīs labi pašmāju spēlētāji Leno Bramanis (RK "Miesnieki"), Antons Oseledko (RK "Ovāls") un Reinis Pepa ("Eži/LMT"), kuriem patraucēja traumas.

Vēlāk sīkāki savainojumi liedza iekļūt izlasē Vigo Valdavam (RK "Livonia") un Arvim Pileniekam (LLU). Vairākiem spēlētājiem pietrūka treniņu un spēļu apmeklējuma, kas liedza normāli izvērtēt spēlētāju iespējas, tāpēc izlasē nav vairāku labu pagājušā gada spēlētāju. Vistuvāk sastāvam palika Andris Andersons (RK "Miesnieki") un Kristaps Bērziņš ("Eži/LMT").

"Esošajā izlases sastāvā pirmo reizi ir iekļuvuši Elmārs Šefanovskis, Dāvis Zagorskis, Matīss Zalcmanis un Raivis Kokins. Visi viņi ir gados jauni, ātri un spēlēt griboši," norāda izlases galvenais treneris Uldis Bautris. "Pārējie, ja neskaita brāļus Jakušus, ir ļoti pieredzējuši spēlētāji un spēlē svarīgākajās pozīcijās. Patīkami, ka ir liela konkurence uz vietām izlasē un tajā ienāk jauni, perspektīvi spēlētāji. Tiesa, vecajiem arī vēl "pulveris ir sauss". Trūkums ir tas, ka joprojām komandā nav ļoti ātra spēlētāja (kurš skrien 100 m tuvu 11 sekundēm) un ka fiziskā sagatavotība ir amatieru līmenī, kā jau cilvēkiem, kas trenējās no darba brīvajā laikā. Grūti ir arī studentiem, kam sākas eksāmenu laiks un ne visi var atbrīvoties no darba un mācībām uz vairākām dienām, nemaz nerunājot par nenopelnīto naudu."

Eiropas čempionātā regbijā 7 B divīzijā piedalīsies 12 komandas, kas sadalītas divās apakšgrupās. Latvija ielozēta B grupā kopā ar Šveici, Maltu, Bulgāriju, Bosniju un Hercegovinu un Norvēģiju. A grupā spēlēs Horvātija, Ungārija, Grieķija, Monako, Luksemburga un Slovākija. Labākās divas vienības no katra seksteta iekļūs pusfinālā, bet pēc tam uzvarētājas cīnīsies par 1. vietu jeb kausu. Trešo un ceturto vietu ieguvēji līdzīgi izspēlēs mačus par šķīvi (5. vietu), bet piekto un sesto vietu īpašnieki cīnīsies par biķeri (9. vietu). Tiesības nākamgad spēlēt A divīzijā iegūs divas labākās vienības no B divīzijas.

"Komandā galvenais ir mikroklimats un vēlme cīnīties, tad arī būs panākumi. Latvijai būs jāspēlē ar spēcīgo Horvātijas un mājinieku Šveices izlasi, kā ar tam pašām komandām ar ko spēlējam pagājušajā gadā Rīgā," noslēgumā saka Bautris. "Uzdevums ir iegūt ceļazīmi uz A divīziju. Tajā knapi vietu saglabāja Serbijas izlase (kas uzvarēja 2011. gadā Rīgā), bet uz mūsu divīziju izkrita Moldāvijas un Andoras izlases. Cerams, ka ar tām nākošgad nespēlēsim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!