Foto: Publicitātes foto
Pagājušajā nedēļā Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā tika aizvadīts Pasaules Darts federācijas (WDF) Eiropas kauss šautriņu mešanā U18 jauniešiem, kurā pirmo reizi vēsturē piedalījās arī Latvijas jauniešu izlase. Latvijas izlasi šogad pārstāvēja Ralfs Laumanis (ŠMK Vērgale), Ralfs Lieģis, Daniels Delveris (abi DK Vienradzis) un Jurģis Zommers (ŠMK Vecpiebalga), kuri komandu sacensībās ierindojās 16. vietā.

Individuālajās sacensībās sākotnēji jaunieši spēkojās apakšgrupu sacensībās, pēc kurām divi labākie no katras apakšgrupas kvalificējās izslēgšanas spēlēm. Individuāli augstākais rezultāts padevās Ralfam Lieģim, kurš apakšgrupā pārspēja Islandes un Ungārijas spēlētājus ar 3:1 katru, bet piekāpās Anglijas un Slovākijas pārstāvjiem ar 0:3 un 2:3, taču, pateicoties labākai legu attiecībai, kvalificējās izslēgšanas spēlēm. Izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā Ralfs ar 1:4 piekāpās Velsas pārstāvim Konoram Hopkinsam un ierindojās augstā 17. vietā.

Vēl diviem Latvijas puišiem Ralfam Laumanis un Danielam Delverim tikai nedaudz pietrūka, lai kvalificētos izslēgšanas spēlēm, bet zaudējumi 2:3 izšķirošajās spēlēs tomēr ierindoja tos savu apakšgrupu trešajās vietās. Laumanis apakšgrupā ar 3:0 un 3:1 pārspēja Dānijas un Slovākijas spēlētājus ar 0:3 un 2:3 atzina Velsas un Ungārijas spēlētāju pārākumu. Tikmēr Delveris ar 3:0 pieveica slovāku, bet ar 2:3 piekāpās spēcīgajiem Īru Republikas un Nīderlandes pārstāvjiem. Tieši spēle pret holandieti bija izšķirošā, kurā Daniels bija pat 2:0 vadībā, taču nepaveicās nobeigums.

Savukārt Zommeram izloze bija īpaši nepateicīga, jo viņa grupā tika ielozēti Nīderlandes un Īrijad pirmie numuri, Vācijas otrais un Velsas trešais numurs. Zommeram zaudējumi visās spēlēs un kopā uzvarēts tikai viens legs.

Pēc individuālajām sacensībām sekoja jauniešu pāru sacensības. Latvijas nomināli pirmais duets Laumanis/Lieģis apakšgrupā ar 3:2 un 3:0 pārspēja Itālijas un Ziemeļīrijas duetus, ar 0:3 atzina Dānijas dueta pārākumu, bet izšķirošajā spēlē par kvalificēšanos izslēgšanas spēlēm ar 2:3 piekāpās Čehijas duetam ieņemot 3. vietu apakšgrupā, kas liedza turpināt cīņu izslēgšanas spēlēs. Latvijas otrais duets Zommers/Delveris apakšgrupā ar 1:3 piekāpās austriešiem un ar 0:3 atzina Anglijas, Holandes un Somijas duetu pārākumus ierindojoties 5. vietā grupā.

Piektdienā tika aizvadītas komandu sacensības, kurās Latvijas kvartets tika ielozēts pirmajā grupā kopā ar Anglijas, Vācijas, Īru Republikas un Somijas izlasēm. Apakšgrupā Latvijas U-18 komanda ar 6:9 piekāpās Somijas izlasei, ar 2:9 īriem, ar 3:9 vāciešiem un ar 1:9 angļiem.

Komandu sacensību finālā savā starpā tikās tieši mūsu apakšgrupas izslēgšanas spēlēm kvalificējušās Anglijas un Īru Republikas komandas. Finālā angļi svinēja graujošu 9:0 pār īriem. Trešā vieta Itālijas un Nīderlandes komandām.

Eiropas kausa kopvērtējumā Latvijas puiši iekrāja 20 punktus, kas rezultātā deva 16. vietu. Aiz Latvijas palika Zviedrijas, Somijas un Islandes izlases. Tieši virs Latvijas ierindojās tādas šautriņu metēju nācijas, kā Ziemeļīrija (23 punkti) un Skotija (31 punkts).

Kopvērtējumā ļoti pārliecinošus uzvaras laurus plūca Anglijas izlase, kura kopā ieguva 227 punktus.

2023. gada Eiropas kauss U18 jauniešiem nākamā gada jūlijā notiks Austrijas galvaspilsētā Vīnē.

"Esmu ļoti lepns ka pirmo reizi mums ir izdevies nokomplektēt puišu U18 Latvijas izlasi. Protams, vienmēr gribas vairāk un labāk. Taču liekot roku uz sirds varu teikt ka puiši pirmajai reizei parādīja ļoti teicamu sniegumu, kā arī parādīja ka ir spējīgi un griboši vinnēt spēles. Protams šīs sacensības arī parādīja, ka ir ļoti nopietni jāstrādā, ja grib ne tikai aizbraukt labi nospēlēt, bet pacīnīties par augstām vietām. Čaļiem šī ir neatsverama pieredze. Mums emocionāli gāja kā pa kalniem un beigās jau bijām saguruši. Bet neskatoties uz to vēlos uzteikt puišu cīņas sparu un nepadošanos līdz pašām beigām," pēc sacensībām teica Latvijas komandas menedžeris Žanis Buklovskis. "Lepojos ar katru no puišiem un viņu rezultātiem. Šis ir milzīgs ieguldījums nākotnei. Ir arī nodibināti jauni kontakti ar citām federācijām, kā arī ielikti pamati tam, lai kādu dienu jauniešu Eiropas Kauss notiktu tieši Latvijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!